• Äldre 6 Mar 16:36
    47553 visningar
    242 svar
    242
    47553

    Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...

    Jag har jätte svårt med det där. Jag vill helst inte byta mitt eftersom det är ett gamalt gårdsnamn som vi bytte till när jag var ca 11 år. Det är bara min familj i hela världen som heter det. Så det är ju lite speciellt.
    Men min sambos namn är ett gammalt namn från de gamla sejkerna (stavning?) i  gamla persien så han håller hårt i det.
    Men som det ser ut nu så tar jag hans och behåller mitt som mellannamn.
    Ta inte det här fel nu, men det jag är orolig för är hurvida det är bättre med ett svensk efternamn för våra framtida barn och för mig med för den delen vad det gäller att hitta jobb och så istället för ett utländskt namn.
    Vad tror ni? tror ni vårt samhålle har kommit tillräckligt långt för att det inte ska spela någon roll?

  • Äldre 6 Mar 17:36
    #12
    KarinaC skrev 2012-03-06 17:22:06 följande:
    Jag förstår dig precis eftersom jag identifierar mig otroligt mycket med mitt efternamn. Vi har tänkt så att om jag tar hans efternamn som mellannamn så tar han mitt efternamn som mellannamn. Hans är norsk och mitt är spanskt så vi behåller gärna våra egna efternamn.. När vi får barn så kommer dom att ha mitt som mellannamn och hans som efternamn. Låter klurigt men jag hoppas att det funkar. Glad
    Inte för att döda stämningen här. Men jag har för mig att jag läst att det är stora problem det där med efternamn och mellannamn. Man kan lägga till ett efternamn och får då automatiskt sitt "gamla" namn som mellannamn men att lägga till ett nytt efternamn som mellannamn tror jag är det kluriga. Sen har jag för mig att barnen inte kan få något efternamn som mellannamn alls om man är gift. Alltså om man är ogift när man får barnen kan dom få två efternamn men är man gift kan dom bara få ett. Läst en del om dessa problem i tidningarna sen stod det en artikel om det i någon bröllopstidning runt jul där.
  • Äldre 6 Mar 18:44
    #16
    skaraborg2012 skrev 2012-03-06 18:07:37 följande:
    www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/namn...

    Läs det här så får du korrekta svar och kan ge korrekta råd istället! =)
    jag sa inget om att det verkligen var så jag sa att jag har för mig. Jag har inte läst på skatteverkets hemsida men däremot har jag läst väldigt mycket om folk som haft detta problemet (har varit väldigt uppmärksammat i tidningen några gånger om du missat det) samt att jag har 2 olika kompisar som haft det problemet. Så jag har som sagt inte sagt att det verkligen är så. Men det är väl bara att testa helt enkelt. som sagt jag känner 2 st som haft just detta problem. Deras första barn fick bådas namn medans det andra barnet inte kunde det eftersom dom hade gift sig.

    Och i vilket fall som helst så står det ju även att om båda behåller sina efternamn så kan EN av dom ha den andres som efternamn vilket gör att dom ändå inte kan göra som planerat då hon skulle ha hans som mellannamn och han skulle ha hennes som mellannamn.
  • Äldre 4 Feb 19:33

    jag byter till min mans trots att mitt är ett ovanligt och vi är endast 6 st från början och nu 9 st med nya barn inberäknade som heter det i sverige. hans är vanligare men påminner honom om hans rötter och det är ett shejknamn.

  • Äldre 5 Feb 16:16
    blivande brud skrev 2013-02-04 21:03:44 följande:
    Jag tar min blivande mans efternamn. Tycker det känns självklart. Hade han däremot haft ett väldigt vanligt efternamn eller ett utländskt så hade jag inte bytt.
    varför inte om det hade varit utländskt?
  • Äldre 5 Feb 19:01
    SoonToBeBride2013 skrev 2013-02-05 16:24:14 följande:

    Jag kommer att behålla mitt efternamn och han kommer att behålla sitt! :)


    Vi har båda ovanliga och fina efternamn och ingen av oss ville ge upp sitt, så det fick bli så :) När vi får barn i framtiden kommer de därför att få bådas efternamn.


    jag trodde inte barnen kunde få bådas efternamn om man är gifta? har för mig att dom kan få det med ogifta föräldrar men inte om föräldrarna är gifta men har olika efternamn.
  • Äldre 8 Mar 15:43
    Angelica och Engin skrev 2013-03-08 09:41:38 följande:
    min m2b kommer att ta mitt efternamn och så behåller vi hans som ett mellan namn Flört
    du vet att ni inte båda kan ha ett efternamn som mellannamn va? det är bara en utav er som endera kan behålla sitt eget som mellannamn eller lägga till den andres som mellannamn.
  • Äldre 13 Mar 21:24
    Kroatien2013 skrev 2013-03-12 11:06:29 följande:
    Måste säga att jag blivit lite chockad över att många jag känner reagerar på att jag ska byta till ett utländskt efternamn... Står fast vid att jag vill heta som min man o inte ha dubbelnamn heller, men trodde ingen skulle höja på ögonbrynen för det...
    äh jag håller helt med dig. jag är helsvensk och byter till ett persiskt namn. Ser inget konstigt med det. Så skit i vad alla andra tycker och kör på det du vill. Det kommer säkert bli jättebra.
  • Äldre 21 Apr 16:51
    NBFN skrev 2013-04-21 15:56:38 följande:
    Åååh.... Jag vet fasen inte! Vi vill heta samma i efternamn, men ingen av oss vill göra sig av med våra namn vi har, då båda är väldigt väldigt ovanliga, finns bara en av mig och bara en av honom liksom... Dessutom är jag en av de sista i vår familj att "föra vidare" namnet...

    Är det inte ok att ha dubbelnamn i Sverige? Är det inte det så tar vi båda mitt efternamn som mellannamn och hans som efternamn. Går det? Gör det inte det så byter jag, rakt av... Eller tar mitt som mellannamn... Vet inte!! *ångest*

     Tror inte det är så jätte-poppis i min kära familj att jag tar bort mitt namn heller (inte för att det är avgörande, bara något som också cirkulerar) Hur lång betänketid har man på den frågan? Alltså hur nära inpå bröllopet kan man komma innan vi måste bestämma oss?
    går inte att ta varandras som mellannamn. däremot har jag hört att man kan komma undan det. om han anmäler att han vill ha ditt som mellannamn och sen anmäler ni att ni behåller era egna efter bröllopet sen kan du göra anmälan om att du vill ta hans men behålla ditt eget som mellannamn. Dock är jag inte helt säker på att det går. Men det var någon som skrev det.
Svar på tråden Byter ni namn? Jag bestämde mig igår...