• Äldre 20 Jan 20:59
    6523 visningar
    25 svar
    25
    6523

    Båda vägrar varandras efternamn... hmm....

    Testa gå längre tillbaka i släkten.


    Kika inte på skatteverketshemsida utan person och registreringsverkets.


    Här är ett urklipp:


    För att få byta till ett gammalt släktnamn ska det ha burits i rakt nedstigande led i din släkt under minst två generationer. Dessutom får det inte vara längre sedan någon bar det än fyra generationer tillbaka, räknat från och med dina föräldrar.


    Jag är inte hundra på hur de fyra generationerna räknas men detta innebär att du (om ni har en traditionell släkt) har 32 namn(!) att välja på. Det är bara att börja djupdyka i släktträden.


    0: 2


    1: 4


    2: 8


    3: 16


    4: 32

  • Äldre 20 Jan 21:14
    #9

    Du kan säkert kolla genom skatteverket. Vet din svärmor inte vad hennes mor hette tex?


    Annars kan du ju höra med mor/far föräldrar om de fortfarande lever, eller någon av deras vänner eller bekanta. Det brukar bara uppskattas när man ringer och vill höra historia.

  • Äldre 27 Jan 13:42
    #20

    Lillpinglan:


    Släkt och bekanta brukar ofta ha mer koll än man tror, så mitt förslag är att ta reda på bekanta till din mormor och farmor. Även till din M2B's mormor och farmor. Det finns säkert någon som var bekant med dem som vet deras mammors flicknamn och skulle uppskatta en pratstund.


    Namnen från din farmor och din M2B's mormor och farmor borde du ju kunna få direkt från era föräldrar, de flesta vet ju iaf sin mammas flicknamn.


    Får du dem så har du ju redan tre förslag till.


    Vill du gå genom mer "officiella kanaler" så kan ju de aktuella församlingarnas kyrkorna ha kvar dopböcker som brukar innehälla en hel del information, alla dop (tror även äktenskap) finns ju införda i dessa böcker ganska långt tillbaka.


    Vi planerar att ta min sambos mormors flicknamn som är Lindskog, vi pratade även med hans farmor och fick en liten hög finska namn att välja på. Jag propagerade hårt för min mormors flicknamn Ohst(tyskt) men sambon kom inte förbi ostliknelsen

  • Äldre 27 Jan 13:43
    #21

    Vi funderade också på att göra ett nytt men kom också fram till att vi föredrog ett gammalt släktnamn. Då känns det inte som att man skiljer av sig helt från sin historia utan istället hämtar fram något gammalt fint som man dammar av.

  • Äldre 27 Jan 15:02
    #24

    Kollade du med din pappa om din farmors flicknamn och din M2B föräldrar om hans farmors/mormors flicknamn?


    De tre amnen borde du ju kunna få tag i

Svar på tråden Båda vägrar varandras efternamn... hmm....