• Lillpi­nglan
    Äldre 20 Jan 18:23
    6524 visningar
    25 svar
    25
    6524

    Båda vägrar varandras efternamn... hmm....

    Hej alla smarta och klartänkta här inne! :)

    Planerar bröllop men båda parter vägrar den andres efternamn... Nåja, inte vägrar då, men vill ogärna byta. Några tips?

    Befintliga namn är Andersson och Nygård. Önskat namn av mig, vore Nyander. Men det finns redan så... det får jag väl inte ta väl? Förslaget Andergård lockar inte så värst. Några nytänk ifrån er? Nysson låter inte så kul.. *fniss*

    Hoppas! :)

    Kram 

  • Svar på tråden Båda vägrar varandras efternamn... hmm....
  • Lillpi­nglan
    Äldre 20 Jan 20:10
    #5
    TheD skrev 2012-01-20 18:26:45 följande:

    Fråga ett: Vill ni ha samma efternamn?


    Ja, jag var lite otydlig där... Vi vill gärna ha samma efternamn! :)

    Redan kollat släktnamnen. Mamma som ogift hette Andersson, mormor hette Karlsson, svärmor hette Karlsson... haha..  Om vi hittar nåt ska vi vara noga med att byta innan vigseln. Har dock inga stora förhoppningar i dagsläget! *mutter*

     
  • Lillpi­nglan
    Äldre 20 Jan 21:11
    #8
    Sara 120707 skrev 2012-01-20 20:59:27 följande:

    Testa gå längre tillbaka i släkten.


    Kika inte på skatteverketshemsida utan person och registreringsverkets.


    Här är ett urklipp:


    För att få byta till ett gammalt släktnamn ska det ha burits i rakt nedstigande led i din släkt under minst två generationer. Dessutom får det inte vara längre sedan någon bar det än fyra generationer tillbaka, räknat från och med dina föräldrar.


    Jag är inte hundra på hur de fyra generationerna räknas men detta innebär att du (om ni har en traditionell släkt) har 32 namn(!) att välja på. Det är bara att börja djupdyka i släktträden.


    0: 2


    1: 4


    2: 8


    3: 16


    4: 32


    Har försökt fråga mamma och svärmor men de påstår att de inte vet mer än dessa namn....??? Kan man få reda på släktnamnen på nätet nånstans? 
  • Lillpi­nglan
    Äldre 27 Jan 13:30
    #19
    Shining skrev 2012-01-20 21:34:32 följande:
    Om ni vill kombinera era namn så kanske... Angård, med betoningen på A... Aaangård :D (alltså inte kort uttal som i Andersson) Eller så kan ni ju plocka ihop bokstäver från båda namnen till något... Gårderyd... Spännande :)))
    Tack för tips! :) Helst skulle jag nog vilja ta ett släktnamn, nu när jag tänker efter.... *pust*

    Det går inget vidare här.. 

    Skatteverket skickade hem en lista på..... mina föräldras och mina mostrars namn. Öh... de känner jag väl liksom redan till? Längre bak än så kunde de inte gå, utan hänvisade till Landsarkiven. Den damen vill ha 125 kronor per kvart, i sökningsavgift. 

    Här inser jag att jag är såååå blåst när jag i min vilda fantasi trodde det var ganska enkelt att kika i alla fall ett par generationer bakåt, efter namn på släktingar. Ska man behöva ta ledigt från jobb och familj och ansluta till en släktforskarutbildning för att få några svar? Hm..... blir lite stressad och vill lägga ner helt och hållet.. Eller finns det nån här inne som är haj på släktforskning som inte tar eeeeeeevigheeeeeeeter? ;)

    Kram från en stressad Bridezilla (nästan) 
  • Lillpi­nglan
    Äldre 27 Jan 13:46
    #22
    Sara 120707 skrev 2012-01-27 13:42:24 följande:

    Lillpinglan:


    Släkt och bekanta brukar ofta ha mer koll än man tror, så mitt förslag är att ta reda på bekanta till din mormor och farmor. Även till din M2B's mormor och farmor. Det finns säkert någon som var bekant med dem som vet deras mammors flicknamn och skulle uppskatta en pratstund.


    Namnen från din farmor och din M2B's mormor och farmor borde du ju kunna få direkt från era föräldrar, de flesta vet ju iaf sin mammas flicknamn.


    Får du dem så har du ju redan tre förslag till.


    Vill du gå genom mer "officiella kanaler" så kan ju de aktuella församlingarnas kyrkorna ha kvar dopböcker som brukar innehälla en hel del information, alla dop (tror även äktenskap) finns ju införda i dessa böcker ganska långt tillbaka.


    Vi planerar att ta min sambos mormors flicknamn som är Lindskog, vi pratade även med hans farmor och fick en liten hög finska namn att välja på. Jag propagerade hårt för min mormors flicknamn Ohst(tyskt) men sambon kom inte förbi ostliknelsen


    Jag har en mormor som jag pratat med, men som inte minns... Min M2B har varken mor- eller farföräldar kvar i livet tyvärr, och de som finns kvar i släkten (hans moster/faster) har de av nån anledning ingen kontakt med, sen årtionden tillbaka. Krångligt!
Svar på tråden Båda vägrar varandras efternamn... hmm....