• mikita
    Äldre 8 Jan 21:39
    5902 visningar
    17 svar
    17
    5902

    Byte av efternamn

    Pebbles skrev 2012-01-08 18:13:38 följande:
    Nej precis. Jag har mitt tidigare efternamn som mellannamn nu, så det kan jag inte ge framtida barn. Jag kan dock byta plats på mellannamn och efternamn senare och då kan barnen få ett av våra namn som efternamn och ett som mellannamn (om jag inte minns helt fel).
    Loves it!
    Är du säker på att man kan byta mellan sitt mellannamn och efternamn? Det skulle ev. kunna lösa vårt ptoblem nämligen.... För i så fall borde ju jag kunna ta min makes efternamn som mellannamn och ha mitt namn som efternamn (vi är redan gifta). Och sedan byta plats på dem, så jag får samma efternamn som maken?! Det skulle ju vara fantastiskt nu när skatteverket inte godkänner att jag tar hans efternamn (en jättelång historis, finns en annan tråd om det...) Men jag griper halmstrån nu!!!

    Till TS: se för 17 gubbar till att namnändringarna blir gjorda i tid bara, skatteverket är stenhårda. I vårt fall felar det 10 dagar och jag får inte byta till min makes efternamn.
  • mikita
    Äldre 8 Jan 21:46
    #10
    Sansim skrev 2012-01-08 21:42:47 följande:
    När måste namnändringen ske?
    Det beror på hur ni ska ändra. Men för oss blev det tokigt eftersom min man ville ändra sitt efternamn. Hans namnändring blev godkänd efter vigseln, vilket gör att jag inte kan ta hans namn nu eftersom "han förvärvat sitt efternamn under äktenskapet". Så om han ska ändra något, som du sedan vill ta så bör hans ändring vara godkänd före vigseln. Bäst är kanske att ringa skatteverket och fråga hur ni ska göra. Inte för det hjälpte oss, då vi följde den information vi fick och ändå gick det åt skogen. Sorry, är lite bitter över detta...
  • mikita
    Äldre 16 Jan 20:54
    #17
    Sara 120707 skrev 2012-01-08 22:10:07 följande:

    Mikita:


    Har ni kollat om ni kan ändra via patent och registrerings verket. PRV.se


    Lite andra regler där.


    Då blir det inte kostnadsfritt utan man får betala 1800 kr, men det kanske är ett alternativ.


    Jodå, det kan gå. Men man är inte garanterad att bytet blir godkänt förrän man betalat, plus att man efter det inte kan byta tillbaka till sitt flicknamn (i mitt fall) eftersom alla andra tidigare namn raderas om man byter via PRV.  Så vi vill ju hellre få det godkänt via skatteverket. Men det verkar ta tid med överklagan...
Svar på tråden Byte av efternamn