• Dejli
    Äldre 13 Nov 14:33
    8366 visningar
    30 svar
    30
    8366

    hur ska vi göra detta så billigt som möjligt??

    Det kan ju bero på ingredienserna också. En god vän till mig är konditor på ett högt ansett konditori i Sthlm, och när hon gör tårtor så gör hon det bara på den finaste chokladen, med riktig vaniljstång etc. Gör man en riktigt fin chokladtårta med mycket choklad så kan det göra ett par hundra per tårta bara i bättre ingredienser också.

    Jag tror också att ni kan klara er med 15 000 på "det övriga" eftersom ni har relativt få gäster. Man måste ju inte ha sittande middag heller, man kan ju ha "tårtfest" utan middag och fylla bordet med mängder av småkakor och sådant som är lätt att göra i förväg själv, och det går att göra ganska billigt. Fina cupcakes kanske, som man gjort i förväg och sedan dekorerar på morgonen (kanske med hjälp av någon). Till ett sådant bröllop hade iaf inte jag räknat med en massa alkohol heller, och det kan ju bli dyrt om man ska bjuda. En skål i mousserande vin kanske, och sen lite lyxigare alkoholfritt till "fikat" (fin cider, hemmagjord saft eller liknande).

    Eller så lagar man ett gäng olika pajer med olika innehåll (varmrökt lax, grekisk med feta och oliver, ost- och skinkpaj etc) så får man god mat billigt, som går att göra ganska lyxig ändå och kanske lägger några kronor extra på en riktigt fin tårta (den kommer nog folk minnas mer än maten ändå). Eftersom ni ska ha vinterbröllop kanske det kan vara ett alternativ med några olika goda, värmande soppor? Med hembakt bröd.

    Det är nog på maten man kan spara mest pengar tror jag... klänning och ringar går ju att få tag på fina (kanske begagnade) för några hundralappar styck. Kanske köper ni lite billigare ringar nu, och bestämmer att på er 5-årsdag så köper ni riktigt fina ringar? Om man gillar silverfärg så är ju titanringar billigare, och går att få jättefina.

    Vad har ni för lokal? Där kan man ju också komma undan billigt eller lägga en förmögenhet... Det kan ju vara en fördel då att ha festen lite senare på kvällen, så kan man ha det lite mörkare och mer ombonat inne, så syns inte alla "skavanker" om det är en enklare lokal. Det är ju supermysigt att dekorera med en massa ljus då också.

  • Dejli
    Äldre 13 Nov 15:08
    #20
    filibustern skrev 2011-11-13 14:57:26 följande:
    nja.. tårtmiddag känns lite lite.. klart billigare ja. men när det ska vara runt middagstid och fest sen så.. och soppa är bara att glömma då min m2b HATAR allt vad soppa heter. haha.  alkoholen tänkte vi bara bjuda på delvis. alltså vi bjuder påex ett glas vin och en cider och öl eller 2 av en sort. resten får de ta med själv. därmed kan det bli mindre fylla.. 
    Bland somliga vi känner hade nog fyllan blivit total om det var tillåtet att ta med sig egen alkohol ;) Men det beror ju på personerna... har man mer dryckesälskande vänner är det nog nästan bättre att ha en liten bar till självkostnadspris (jag tror t o m man får lämna tillbaks till Systemet om man handlar där, om man får flaskor över men det ska jag inte svära på). Om man betalar några kronor för ett glas så är risken antagligen mindre att man dricker massor. Däremot ska man tydligt tala om det, så folk tar med sig kontanter...

    Nej, ska man ha festen kring middagstid så är det nog bäst att servera mat ja, annars blir nog folk inte så glada :P Det går att vara ganska påhittig även med "billig" mat. Ofta är ju uppvärmningen det som är svårt om man har egen mat och en lokal som inte är byggd för servering av större sällskap (bygdegårdar och så) men ni är ju inte många, så det går nog att lösa.

    Det jag tycker är lite tråkigt på "budgetfester" är att det ofta är samma eller liknande mat... kallskuret kött och potatisgratäng. Inget fel i det alls, men det går att göra det så mycket roligare för samma eller mindre pengar, om man bara ser till att ha lättvärmd mat (som paj). Maträtterna i sig tycker inte jag är så viktiga, bara det är vällagat med kärlek. Hade någon serverat mig världens godaste pannkakor så hade jag varit mer nöjd med det än med det dyrare, men tråkigare, alternativet rostbiff.

    Nu är det ju på vintern, så det funkar ju dåligt, men jag var på ett "budgetbröllop" för några somrar sedan där brudparet hade väldigt begränsad ekonomi. De dukade upp ett riktigt gott och matigt "tillbehörsbord" med pastasallader, gratänger, grönsallader etc och så hade de hyrt en rejäl och bra grill. Alla fick då ta med sig vad de ville grilla.
  • Dejli
    Äldre 13 Nov 15:15
    #22
    Chicita skrev 2011-11-13 15:08:13 följande:
    Det viktigaste är att du tycker att det är värt det. Eftersom hon inte hade ett företag så ville jag bara ge ett perspektiv på det. Det betyder inte att du ska välja bort henne. Hon var duktig Glad
    Hade det varit ett konditori så hade jag inte tänkt på att det kanske var dyrt, för där ska man ju betala lokalhyra, löner mm så man måste ha vinstmarginal också Glad
    Dejli skrev 2011-11-13 14:33:13 följande:
    Det kan ju bero på ingredienserna också. En god vän till mig är konditor på ett högt ansett konditori i Sthlm, och när hon gör tårtor så gör hon det bara på den finaste chokladen, med riktig vaniljstång etc. Gör man en riktigt fin chokladtårta med mycket choklad så kan det göra ett par hundra per tårta bara i bättre ingredienser också.
    Jo visst kan det bero på ingredienserna. 
    Det är ju självklart något som spelar in. Men skillnaden mellan om jag skulle ha gjort tårtan som en beställning och om hon gör tårtan på beställning är ju 600:- för 20 personer. Och jag använder inte skräp jag heller. En enkel gräddtårta kanske kostar 100 - 150:- för 20 personer beroende på vad man fyller den med. Alltså en standardtårta
    Nej, jag håller med om att 50 kr/bit låter ganska dyrt av en amatör (även om hon är duktig) som tar betalt svart. Min vän som har detta som yrke tar i sitt jobb 4000 för en tårta för ca 20 personer, och då är det vitt och från ett konditori där folk förväntar sig att få betala rejält... då är det förstklassiga råvaror och av konditorer som vunnit allsköns priser för sitt hantverk...

    Det är inte de mest avancerade tårtorna då (de kostar mer), men det är tillräckligt mycket arbete nerlagt på dem för att inte vem som helst ska lyckas med det... Det är iofs många gånger mer i kostnad, men då får man något helt annat också. Man kan verkligen få goda tårtor för ett lågt pris, men alltså... efter att ha vant sig vid hennes bakverk så nöjer man sig inte med vad som helst, så är det bara...
Svar på tråden hur ska vi göra detta så billigt som möjligt??