• Anonym
    Äldre 17 Oct 01:12
    4165 visningar
    10 svar
    10
    4165

    pmds (pmdd)?

    Jag undrar om det är någon här som lider av PMDS (PMDD, Premenstruell dysforisk störning) och fått/får hjälp för det?

    Under ett par år nu har jag misstänkt att jag lider av det. När mensen närmar sig blir jag som en helt annan människa, vilket är otroligt skrämmande. Jag blir ledsen, får ångest, sömnlöshet och jag tröstäter (gått upp massor i vikt). Dessutom blir jag otroligt lättretlig och får vad som närmast kan beskrivas som vredesutbrott från ingenstans. Trots att jag inte kan sova, så vill jag inte kliva upp ur sängen på morgonen. Jag orkar inte och vill inte vara runt andra människor. Jag vill inte umgås med vänner eller gå till skolan (jag studerar), vilket gör att jag hamnar väldigt efter osv. Förutom allt det så blir jag väldigt svullen och brösten ömmar fruktansvärt mycket.

    Detta händer alltså ca 1-2 veckor innan mensen och går över (helt eller mer eller mindre) någon dag efter jag fått min mens. Allt detta börjar alltså (egentligen har det varit det ett bra tag) ett stort problem här hemma, då min man får ta värsta smällen, och allmänt i mitt liv.

    Hur söker man hjälp? Vart söker man hjälp? Vad finns det för hjälp?

  • Svar på tråden pmds (pmdd)?
  • Anonym
    Äldre 17 Oct 11:03
    #3
    förlovadflicka skrev 2011-10-17 08:00:29 följande:

    Sådana blir vi väl mer eller mindre allihopa, men det här kanske är något annat än vanlig PMS? Jag har tänkt prova Femal Balans som de gör reklam för på tv:n som ska ta ner PMS-symptomen, kanske kan vara något? :)


    Ja, detta är något helt annat än vanlig PMS.
  • Anonym
    Äldre 17 Oct 11:06
    #4
    Aniara4 skrev 2011-10-17 09:36:28 följande:
    Du kan alltid börja på vårdcentralen! De kan remittera dig vidare till en specialist om det behövs. Eller så kan du söka direkt till en gynekolog (tror det är en bra väg att gå), men de brukar kunna ha långa väntetider.

    Jag har liknande tendenser om än inte lika allvarligt, och för mig hjälpte hormonspiral rätt bra. Iom att själva mensen försvann försvann även det mesta av pms:en, även om jag fortfarande kan känna av lite smågrinighet och vätskesamling strax innan där mensen borde vara.

    Man kan också ta antidepressiva bara den den av månaden man har problem, det funkar tydligen oväntat bra.
    Okej, ja vårdcentralen undviker jag helst då man brukar måsta göra ca 10 besök innan något händer där, tyvärr. Men man kanske kan söka både där och gynekolog. Jag som avskyr sjukhus, läkare och allt vad som har med det att göra.

    Jag vill ju dock inte använda mig av något preventivmedel, då vi gärna vill ha fler barn. Men det kanske finns annat som kan hjälpa också. Antidepressiva låter så hemskt, men om det hjälper.. ja..
  • Anonym
    Äldre 17 Oct 11:15
    #6
    Aniara4 skrev 2011-10-17 11:11:45 följande:
    Det är inte särskilt hemskt, och det är definitivt inte värre än PMD! Det går ju också att söka via psykiatrin om man tror att SSRI kan vara en bra lösning på humörproblemen, men det kanske du inte vill.

    Som jag ser det finns det två sätt att lösa det, att jiddra med hormonerna (vilket du ju inte vill då) eller att försöka bota symtomen, framför allt humöret antar jag, det andra är nog svårt att påverka annat än via hormonerna.

    Eller så får du hoppas att du blir gravid snart, så får du en helt ny uppsättning symtom! Flört
    Nej, menade mer att det låter hemskt. För mig iaf, har en obehaglig klang. Vilket många andra mediciner också har tycker jag. SSRI vet jag inte alls vad det är, är inte så insatt.

    Hehe graviditet har jag små förhoppningar om, då vi inte har råd med IVF just nu och det inte verkar vilja sig på egen hand.
  • Anonym
    Äldre 18 Oct 01:27
    #8
    passionsblomman skrev 2011-10-17 12:16:03 följande:

    Om du både har de här problemen, och dessutom inte lyckas bli gravid, så att ni ens funderar över IVF, så skulle jag säga att det verkar väldigt vettigt att kontakta en gynekolog för utredning. Gå privat och se till att få upp helheten på bordet. För om ni framöver vill genomföra en IVF, så måste ni ju utredas, och jag tror det är fullt möjligt att de olika sakerna hänger ihop. När du får så svåra besvär som du beskriver, är det ju troligt att du har någon obalans i kroppen vad gäller hormonerna. Och det påverkar givetvis även hur dinfertilitet ser ut.
    Du säger inget om din ålder eller om ni redan utretts för ev IVF, men det här är inget att låta vänta. Privata gynekologer som är kopplade till Landstingets högkostnadsskydd, blir i långa loppet inte heller så dyrt.
    Utan tvekan  behöver du ju hjälp för att få din kropp i balans.


    Det är svårt att vara modig när man är ett mycket litet djur
    Det har jag inte tänkt på, att det kan hänga ihop. Vi är relativt unga, ca 25år båda två, och vi har barn sedan tidigare. IVF är inte aktuellt just nu, då jag för det första inte riktigt vet om min man ens vill ha fler barn (han påstår det, men jag tvivlar ibland) och han verkar vara väldigt rädd för att ens prata om IVF och sådant. Ja, plus att vi definitivt inte har pengar till det.

    Hur/var hittar man privata gynekologer? Eller en gynekolog överhuvudtaget. Jag är extremt sjukhusrädd och har totalt noll koll på sådana saker.
Svar på tråden pmds (pmdd)?