• Egalia
    Äldre 13 Oct 20:25
    53310 visningar
    89 svar
    89
    53310

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Jag läste just en tråd som handlar om att betala en resa eller ej för sin make (som tjänade mindre) och blev lite förvånad av kommentarerna. Flera personer ansåg att personen ifråga inte borde tänka i termer "mitt och hans" utan att hennes pengar också är hans pengar, trots att de inte har barn.  Detta fick mig att höja lite på ögonbrynen för jag tycker att det är självklart att min sambo har egna pengar som han själv har tjänat ihop som jag inte har någon rättighet till.

    I vårt förhållande har vi gjort så att vi bägge betalar in till ett gemesamt konto allt som man tjänar utöver detta får man behålla själv. Av kontot dras alla gemensamm räkningar och vi har även ett kort kopplat till det så att vi kan betala alla hushållsköp med kortet.  När vi bägge pluggade betalade vi lika mycket men nu när min sambo jobbar och jag pluggar betalar han en större till kontot. Dock har jag ingen tillgång till hans pengar och inte heller egentligen någon insyn i hans ekonomi.

    Detta fungerar ju ganska väl nu när vi har väldigt låga utgifter, bor i hyresrätt och inte har barn. Men kanske skulle det inte alls vara lika bra om det vore på annat vis...

    Jag undrar nu hur ni gör och hur ni har tänkt kring det här med ekonomin. Hur gör ni för att undvika konflikter i förhållandet? Vore kul med lite debatt (bara tonen är god!Glad Jag vet att pengar är väldigt känsligt för de flesta av oss)

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin
  • Egalia
    Äldre 13 Oct 20:44
    #4
    daniiel skrev 2011-10-13 20:33:02 följande:
    Vi har helt och hållet gemensam ekonomi. Vi har ett gemensamt konto, varsitt sparkonto och varsitt privatkonto. Vi kan varandras koder överallt och ibland handlar han på mitt kort och jag på hans. Vi betalar räkningar tillsammans med bådas pengar osv. Vi har alltså full insyn i varandras ekonomi. En självklarhet tycker vi, då vi valt ett liv tillsammans.

    Jag hör till den skaran som inte förstår alls varför man har delad ekonomi. Ditt och mitt. Är man i ett seriöst förhållande och bor tillsammans och man ser en och vill dela en framtid tillsammans, så tycker jag att man hjälps åt med det ekonomiska. Självklart kan man ju bara bidra efter egen förmåga. Den ena kanske studerar medan den andra har fast jobb. Då blir det ju automatiskt så att den med mer pengar bidrar med mer just då. Vem vet när det vänder och blir tvärtom? Att låna pengar mellan varandra, behöva betala tillbaka och vara skyldig sin sambo, nej.. det tycker jag är väldigt konstigt upplägg.
    Jag kan förstå din synpunkt och delar den till viss del. Jag tycker att man ska vara solidariska mot varrandra och den som tjänar mer borde bidra mer, det är tycker jag är naturligt. Samtidigt verkar det, som martinoevalotta sa lite bäddat för konflikt att ha alla pengar i en pott. 

    En sak är ju att dela på hushållsutgifter men vad händer med sånt som man vill lägga på sig själv? Om han t.ex snålar och sparar medan jag är en riktigt slösa hur blir det då med den gemensamma kassan? Måste jag anpassa mig då eller är det han som ska anpassa sig? Är det ok att jag lägger 3000 kr på mig själv varje månad om han bara lägger några hundralappar?

    Det är ingen retorisk fråga utan jag är uppriktigt nyfiken på hur folk lyckas hålla sams med gemensam ekonomi... 
  • Egalia
    Äldre 13 Oct 21:21
    #9

    Kanske är det kloka saker som sägs och jag lyssnar intresserat! Glad

    Men här kommer en annan aspekt av att helt gemensam ekonomi. Min mamma var hemmafru under en massa år och min pappa betalade allt. Sedan skiljde de sig när vi barn var vuxna och nu när går de i pension har min pappa en väldigt bra inkomst medan min mamma får pyttelite varje månad, eftersom att det där med att vara hemmafru inte gav några vidare pensionpoäng.

    Som du säger Daneill kanske det också kan vara upplagt för konflikt att ha splittrad ekonomi. Självfallet skulle jag bli ledsen om min man levde lyxliv och jag själv levde i fattigdom. Dessutom tror jag att det står i äktenskapsbalken (rätta mig gärna om jag har fel!) att man har rätt att leva på samma standard som sin partner. Men jag tycker att just nu funkar vårt upplägg ganska bra. Sedan gör vi säkert annorlunda när vi har barn eller köper hus... 

    Jag respekterar Marylojs att du ifrågasätter hur personer som mig själv som just nu har valt att ha ett annat upplägg på ekonomin kan ta sitt förhållande på allvar men jag vill också bjuda in dig att tänka utanför dina egna värderingar.
    Förhållanden kan väl fungera och se ut på olika sätt för olika människor eller? Glad

  • Egalia
    Äldre 13 Oct 21:34
    #12
    Sara 120707 skrev 2011-10-13 21:23:32 följande:
    En fråga till er med delad ekonomi som jag verkligen blir nyfiken på.

    Ni pratar om att spara pengar enskilt men om man då vill använda dessa pengar till någon form av upplevelse så är det ju oftast något man vill göra med partnern.


    I detta fallet får man ju betala för partnern också, känns det inte lite orättvist att partnern då kunnat lyxa till det varje månad och sedan bara får en gratis resa när du själv snålat? Eller tvärtom..


    I vårt fall så har vi också ett gemensamt sparkonto för roliga saker. Vi betalar allt som vi gör tillsammans gemensamt, tex om vi går på bio eller går ut och äter eller åker på en resa. Däremot om han åker på en resa med sina kompisar eller om jag går en kurs betalar man det själv med sina egna pengar.

    Jag tycker det är väldigt vackert att ni har en sådan tilltro till era förhållanden. Jag tycker att ni ska fortsätta att ha det! Jag avundas det verkligen.
  • Egalia
    Äldre 13 Oct 21:46
    #16
    Sara 120707 skrev 2011-10-13 21:37:57 följande:

    Egalia:


    Tycker en intressant aspekt som du tar upp är det där med pensionen eftersom min mamma(skiljd) också uppmärksammat mig på det. Jag tänker däremot att skulle jag eller han börja arbeta mindre när vi får barn så skulle vi skaffa en privat pensionsförsäkring för den som tjänar minst.


    Det som ingår för mig i gemensam ekonomi är att man investerar i varandras framtid oavsett om man kommer att vara tillsammans för evigt eller inte. När man är i ett förhållande så går man "all in" men inte på ett naivt och nyförälskat sätt.


    Vet inte om det blev så tydligt men jag hoppas du förstår.


    En fråga: Tror du att din pappa lät det bli så medvetet eller att det helt enkelt var en översikt (som det var för mina föräldrar)?


    Naturligtvis måste varje par göra det som känns rätt för dem men för mig skulle det kännas konstigt. Det skulle kännas som jag gifte mig men såg mig och min man som helt skilda enheter istället för en familj.


    Hej Sara

    jag tror inte (hoppas!) att min pappa inte gjorde det medvetet. Jag har för mig att förr i tiden fanns det liksom något anant slags upplägg vad gällde pensionen för kvinnor som varit hemma med barn även efter skilsmässa men jag är inte säker. Det där med pensionförsäkring är ju en jättebra ide! Det ska jag själv tänka på.
  • Egalia
    Äldre 13 Oct 22:02
    #20
    Nudax skrev 2011-10-13 21:48:50 följande:
    Men nu har vi delad och det är för att jag vill ha det så, även om han tjänar mer. Vi betalar alltså helt enkelt hälften var av alla gemensamma räkningar. Efter det betalar vi helt och hållet våra egna räkningar själva (bil, mobil och sånt) och delar lika på matkostnader. Tycker jag funkar bra =) Kan inte förstå varför jag skulle ta del av hans pengar, jag är väl inget barn som ska ha månadspeng =S
    Ja, jag tycker själv att det skulle kännas lite konstigt att t.ex handla kläder på min sambos bekostnad (vilket det skulle bli eftersom han tjänar 3 gånger så mycket som mig som bara har studielån).

    Däremot tycker jag att det är rätt att han bidrar mer till hushållet när han tjänar mer och det är nog möjligt att när jag inte längre har studielån kvar (men 6 månader kvar på mina studier) att han betalar alla kostnader vilket jag tycker är ok men samtidigt känns inte så roligt att bli försörjd (även om jag givetvis skulle göra det samma för honom).

    Och Ainara jag håller helt med dig. Det underlättar verkligen om man har samma inställning till ekonomi. Jag hoppas att det är något som alla blivande ej samboende brudpar har tänkt på!
  • Egalia
    Äldre 14 Oct 16:25
    #53

    Hej igen

    Jag jätteglad att det har blivit så god diskussion och särskilt att tonen, av vad jag läst, varit trevlig trots skillnad i åsikter. (Pengar är som sagt ett känsligt ämne) Beröm till er alla för det! {#emotions_dlg.flower}

    Tack för olika inlägg och synpunkter. För mig personligen får det mig att tänka i nya banor och se andra perspektiv. Berikande tycker jag!

    Och tack Frida87 för lite klargöring om vad som gäller rent juridiskt. Det är ju inte lätt det här med samlevande och veta vad som gäller.

    Det gäller ju att planera för det oförutsedda också, som t.ex. att en part går bort.

    Sambofällan som du Aniara4 nämnde är ett klassiskt problem. I mitt fall bekymrar jag mig för hur det skulle gå för min pappas sambo om han gick bort. Precis som i din mammas fall är det min pappa som äger deras hus vilket gör (tror jag) att vi barn automatisk får ärva halva huset om han går bort. Jag brukar klura ibland på hur vi skulle kunna göra för att hon ska känna att hon kan bo kvar där resten av sitt liv (jag vill ju absolut inte att hon ska känna att hon skulle behöva flytta) men jag hoppas att hon och pappa redan har löst det där på något bra sätt.

    Jag tycker att det är fint och vackert att våga tro på livslångkärlek men jag tycker också det inte är något fel i att vara lite smart och klura på hur man skulle få det om det plötsligt blev skilmässa eller om maken/maken hastigt går bort (notera att också änkepensionen har försvunnit eller hur Frida87?) Ett par timmar med en privatekonom för lite planering kanske är en bra bröllospresent till sig själva Glad

  • Egalia
    Äldre 17 Oct 19:40
    #62
    Frida87 skrev 2011-10-17 09:57:08 följande:
    Ja äktenskapspensionen är försvunnen eftersom makarna efter att de har gift sig fortfarande har sin "egen" ekonomi med endast en plikt om att hjälpa varandra, framtill eventuell skilsmässa eller dödsfall.

    Angaende din pappas sambo sa finns det en möjlighet för särkullbarn som star sin extra förälder nära att skjuta upp sitt arv. Da ärver man sin del fran pappan först efter det att även pappans sambo har dött. Pa det viset far man ut sitt arv för eller senare men man skonar sambon fran eventuell flytt och liknande. Tror även att man kanske kan göra detta endast till viss del men da bör man nog först kontakta en familjerätts-jurist.

    Min blivande mans mamma är i samma situation, da hon och hennes man träffades när de hade levt halva livet med nagon annan. Saledes har de inga gemensamma barn men är idag gifta. De har tydligen nagon försäkring som faller ut om ena parten avlider sa att den andra parten skall kunna stanna i deras gemensamma hem och ända lösa ut arvvingarna. Detta kan ju ocksa vara ett alternativ.  
    Tack för svar  {#emotions_dlg.flower}

    Så bra att man kan skjuta upp arvet (men dåligt egentligen att det inte ska vara något min pappa skulle kunna begära i sitt testamente utan måste bero på barnens goda vilja). Nu hoppas jag förstås att detta problem aldrig blir aktuellt och att både min pappa och hans sambo lever tills de blir minst 120 och dör lyckligt i varrandras armar! Glad

    Så bra med lite juridisk hjälp här på BT.  Juridiken är verkligen en jungel!
  • Egalia
    Äldre 23 Oct 11:28
    #76

    Ett litet tips är att man kan idag på Groupon kan köpa juridisk familjerådgivning 60 min för 399 kr (istället för 2000 kr) hos Sthlm Justicia. Man kan tydligen även få 50 % rabatt på samboavtal och äktenskapsförord också

    www.groupon.se/deals/stockholm/SthlmJusticia/1248723&CID=SE_CRM_1_0_0_296&a=396

    Vänligen observera att jag har inget med Groupon att göra och jag har ingen aning om just detta företag är bra eller inte. Vi har önskat oss äktenskapsförord i bröllopsgåva av släktingar till oss så jag har själv inga planer på att anlita dem. Men jag har tidigare köpt andra tjänster på Groupon och jag har alltid varit nöjd. Så har man ändå funderat på anlita en jurist för familjeekonomins skull så kanske detta är ett bra tillfälle.... Glad

Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin