• Vi2all­tid
    Äldre 19 Oct 08:45
    53104 visningar
    89 svar
    89
    53104

    Så sköter vi hushållsekonomin

    Oj va spännande, det skiljer sig en del åt!


     


    Vi resonerar så här:
    Som gifta lever vi ett gemensamt liv och ska ställa upp för varandra. När min man var arbetslös så "levde" han på mig, och när jag var arbetslös så "levde" jag på honom. Det är en trygghet som vi tycker är viktigt i ett äktenskap.


    Vi betalar alla räkningar, och sedan får vi se hur mycket som finns kvar efter det. En bra månad lägger vi på ett gemensamt sparkonto som går till renoveringar av huset eller liknande.


    Vi tjänar ungefär lika mycket och har ganska god ekonomi och inga barn ännu, så vi köper personligen det vi känner att vi behöver och har råd med. Tex om man behöver en ny vinterjacka eller så. Men om det är ett dyrare inköp så pratar vi alltid med varandra först och tittar på om vi har råd och om det är nödvändigt. Vi har aldrig nån regel att: "om du får köpa det så får jag köpa det", personligen tycker jag att det är ganska barnsligt, utan vi köper det vi behöver under förutsättning att pengarna finns. Det handlar om att vara ödmjuk inför varandra och både ge och ta.


    Vi köper heller inte direkt några julklappar till varandra, utan tittar då på något som vi verkligen skulle vijla ha och unnar oss det.

  • Vi2all­tid
    Äldre 2 Nov 10:10
    #79
    hilda89 skrev 2011-11-01 12:28:49 följande:
    Jag vet inte hur man beskriver våran ekonomi. Jag personligen anser nog att vi har gemensam ekonomi. Eftersom jag inte haft någon inkomst dom senaste 2 åren förutom föräldrarpenning så har min sambo stått för alla räkningar medans jag tagit på mig ansvaret att betala all mat. Jag har ju trots allt skötit óm vårat hemma dessa år. Men nu när jag också jobbar så delar vi på utgifterna och det pengar som blir över är våra egna, MEN vi planerar alltid ihop vad vi ska göra för pengarna, Mest för att vi oftast vill göra samma saker :)

    Det där är en intressant aspekt!! Till dem som har delad ekonomi med motiveringen "den som tjänar mer ska få behålla mer till personliga saker" så undrar jag : vad händer när ni får föräldrapenning? Ska den som stannar hemma få mindre pengar över då, eller hur har ni lagt upp det?


    Och ni som är föräldrar men inte har gemensam ekonomi: hur delar ni upp kostnaderna?

Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin