• Marylo­js
    Äldre 13 Oct 20:57
    53131 visningar
    89 svar
    89
    53131

    Så sköter vi hushållsekonomin

    För oss är en gemensam ekonomi en självklarhet. Jag har oerhört svårt att förstå hur man kan planera en framtid om man inte är redo att leva just som en familj, en enhet. Vi tänker "företaget familjen" och prioriterar och planerar därefter. 

    En period nu har min sambo pluggat och jag jobbat. Givetvis en självklarhet att jag har burit en tyngre ekonomisk börda då. När vi fått barn är vi överens om att jag inte kommer jobba 100 % längre. Då kommer han ha ett tyngre ansvar.  Vi kommer också flytta om några år och då kommer jag skaffa ett jobb på den orten och han kommer pendla och ha det betydligt tyngre arbetsmässigt, vilket kommer innebära att jag får dra ett tyngre lass hemma.

    Vi missunnar inte varandra någonting, vi litar på varandras omdöme och större inköp diskuterar vi tillsammans innan. Vi har samma värderingar så det är inte svårt alls. 

    Jag fattar inte hur folk får det att funka utan gemensam ekonomi. Hur kan man ta sitt förhållande på allvar då? 

  • Marylo­js
    Äldre 13 Oct 23:04
    #33
    Egalia skrev 2011-10-13 21:21:42 följande:
    Kanske är det kloka saker som sägs och jag lyssnar intresserat! Glad

    Men här kommer en annan aspekt av att helt gemensam ekonomi. Min mamma var hemmafru under en massa år och min pappa betalade allt. Sedan skiljde de sig när vi barn var vuxna och nu när går de i pension har min pappa en väldigt bra inkomst medan min mamma får pyttelite varje månad, eftersom att det där med att vara hemmafru inte gav några vidare pensionpoäng.

    Som du säger Daneill kanske det också kan vara upplagt för konflikt att ha splittrad ekonomi. Självfallet skulle jag bli ledsen om min man levde lyxliv och jag själv levde i fattigdom. Dessutom tror jag att det står i äktenskapsbalken (rätta mig gärna om jag har fel!) att man har rätt att leva på samma standard som sin partner. Men jag tycker att just nu funkar vårt upplägg ganska bra. Sedan gör vi säkert annorlunda när vi har barn eller köper hus... 

    Jag respekterar Marylojs att du ifrågasätter hur personer som mig själv som just nu har valt att ha ett annat upplägg på ekonomin kan ta sitt förhållande på allvar men jag vill också bjuda in dig att tänka utanför dina egna värderingar.
    Förhållanden kan väl fungera och se ut på olika sätt för olika människor eller? Glad
    Exemplet med dina föräldrar är en bra påminnelse om hur viktigt det är med planerad ekonomi och att man har en tanke framåt, och t ex lägger undan ett rejält pensionssparande åt den som har låg inkomst. 

    Visst fungerar förhållanden olika, men jag kan säga helt ärligt att inte ett enda av de paren vi känner som har uppdelad ekonomi har särskilt lyckliga förhållanden heller. Om man när man lever ett gemensamt liv tänker på saker som "mitt" och "ditt" och rättvist och orättvist istället för på gemensamma mål så blir det kanske så...
  • Marylo­js
    Äldre 13 Oct 23:12
    #35
    sofi 88 skrev 2011-10-13 22:14:48 följande:
    Nu tycker jag som har delad ekonomi att det var lite hårda ord...
    Vårat förhållande är inte sämre än något annat bara för att inte vi lagt alla pengar i en gemensam spargris/plånbok. Vi älskar ju varandra lika mycket för det Förvånad

    När vi sen i framtiden skaffar gemensam ekonomi tror jag ändå vi kommer spara lite på varsitt håll. Mitt stora intresse är hästar och skulle hemskt gärna köpa en egen eller ta på foder under längre tid = mycket utgifter, och m2b älskar motorcyklar och han vill snart köpa en snart igen. Man måste ha utrymme för lite egopresenter även med gemensam ekonomi. Det är just den biten jag och m2b klurar mest på hur man naturligt lägger upp det.
    Men motorcykel eller hästinköp är sådant som vi absolut skulle diskutera innan och inte skulle genomföra om inte båda var överens om att det var en bra idé. Det kostar ju inte bara pengar utan även tid som ska pusslas in i livet (framförallt häst då kanske). 

     
  • Marylo­js
    Äldre 14 Oct 12:04
    #50
    sofi 88 skrev 2011-10-14 09:48:45 följande:
    Det är väl klart att vi diskuterar sånt tillsammans, men vi vet båda två vad vi har för intressen. Han sjunger i ett band som precis fått skivkontrakt och det tar en himla massa tid. Men om man inte låter varandra bejaka sina intressen kväver man varandra istället för att göra varandra lyckliga. Det är i alla fall min åsikt...
    Tja, vi har en gemensam hobby som tar oerhört mycket tid. Vårt förhållande skulle inte fungera i närheten av lika bra om vi la lika mycket tid på varsin hobby på varsitt håll skulle jag tro.
Svar på tråden Så sköter vi hushållsekonomin