• mikita
    Äldre 4 Sep 21:45
    19648 visningar
    36 svar
    36
    19648

    Nytt efternamn - måste en av oss byta FÖRE bröllopet?

    Vi2alltid skrev 2011-09-04 21:42:40 följande:
    Vi tog ett släktnamn från min mans släkt, han fick ta det namnet först och sen fick jag det när vi gifte oss. Vet inte om det var för att man var tvungen att göra så - däremot sparade vi en hel del pengar på att göra så! Jag betalade inget när jag tog min mans efternamn.
    Precis så sa skatteverket att vi skulle göra. Nu har jag fått avslag på mitt namn för att min make "förvärvat namnet under äktenskapet". Bara för de haft olika handläggingstider för registreringen av vigseln och nämnändringen. Men kriget har bara börjat...Demon
  • mikita
    Äldre 5 Sep 21:32
    #7

    Nix, ser nu hur dubbeltydigt jag skrev!  Jag har fått avslag på att ta hans namn. Jag kunde inte byta till hans namn "på vanligt sätt" (namnändring i samband med giftermål). Då sa de till oss att 1. Han byter till det namn han ska ha, han skulle ta bort det ena namnet i ett dubbelnamn. 2. Vi gifter oss. 3. Jag tar hans efternamn med motiveringen att det är min makes namn. Men nu har jag alltså fått avslag. Har fortfarande inte pratat med dem, så jag är inte ett dugg klokare på VAD vi gjort fel.

  • mikita
    Äldre 8 Sep 17:30
    #9
    Vi2alltid skrev 2011-09-07 10:56:37 följande:

    Men gud va konstigt...


    Jag har förstått att det är precis så du ska göra!


    Eftersom min man hade rätt till sin mors flicknamn, men inte jag, så fick han ta namnet först, och jag fick det namnet när vi gifte oss.


    Precis! Har pratat med en handläggare idag (dock inte hon som tog beslutet), hon förstod inte varför jag fått avslag. Måste ringa den handläggaren som tog beslutet. Står på att-göra-listan för morgondagen.
  • mikita
    Äldre 8 Sep 18:02
    #11

    Japp, jag återkommer!

  • mikita
    Äldre 9 Sep 18:12
    #13

    Ja inte vet jag hur jag ska råda andra....
    Har pratat med handläggaren på skatteverket idag. Nix, pix och nej. Inte en chans till namnbyte för mig. Eftersom mannens ansökan om namnbyte inkom 10 dagar efter vigseldatumet. Jag ska givetvis överklaga skriftligt för en omprövning.

    För det första: om namnändring för mannen, vigselpappret och namnändring för kvinnan inkopper inom 10 dagar, kan man inte lägga ihop 1 och 1 då och förstå hur det var tänkt? Nej, de måste tydligen följa sina regler stenhårt.

    För det andra: Vi har gjort som vi blev informerade. Handläggningstiden är 11 veckor på det kontoret, det var flera röda dagar i samband med detta och sommartider. Kan man tänka sig att något av pappren fastnat någonstans på vägen? För vi har skickat in dem i rätt ordning. Och i så fall åter igen tänka som i punkt 1?

    För det tredje: Jag förstår verkligen inte varför man inte kan byta namn under äktenskapet? Jag är helt med på att det måste finnas en kontroll så folk inte ändrar namn till höger och vänster eller heter jättekonstiga/olagliga saker.  Men säg att vi gifter oss, båda behåller sina namn (ingen har bytt namn tidigare i sitt liv). Efter några år vill maken byta till ett släktnamn (eller som i vårt fall, till ett av hans redan befintliga namn), ansöker om det och får det godkännt. Då får inte jag byta till det eftersom vi är gifta? Jag F Ö R S T Å R inte. Vad är det som gör att man inte får göra så? Vad kan hända? Vad kan bli fel? Motiver gärna om någon vet. Jag är beredd att acceptera denna regel, om det finns en vettig förklaring.

    Usch, jag är så arg och besviken! Vi kan ansöka hos patent och registreringverket, vilket kostar 1800 kr och innebär att jag aldrig kan byta tilbaka till mitt flicknamn (det kan man ju göra om man byter namn via skatteverket, men byter man via PRV "raderas" alla ens tidigare namn). Eller så kan vi ansöka om skillsmässa och gifta oss igen, då kan jag byta. " Det verkar ju lite drastiskt" säger handläggaren. Eeehh, ja?! Men det är ju tydligen krångel och paragrafrytteri som gäller, så varför inte? Eller kan det finnas några nackdelar med att skilja sig och sedan gifta sig igen?

    Överreagerar jag? Ska man alltid följa alla regler till punkt och pricka? Nu trodde ju vi att vi gjorde det, men är jag fånig/dum/naiv som tycker att de kan vara lite flexibla? Kom gärna med input för jag är så arg att jag inte kan tänka klart. Och så ska jag behöva sitta och formulera en överklagan... I mitt jobb blir yrkeskåren/arbetsplatsen ständigt uthängd i media för allt som är "fel", för alla som blir kränkta, alla som blir förbisedda eller missbedömda på ett eller annat sätt. Om det är att bli felbehandlad och kränkt, hävdar jag med bestämdhet att NU är JAG kränkt som inte får heta min makes efternamn pg.a av att ett papper kom in 10 dagar för sent (som vi inte visste).

    Så där ja, så var helgen förstörd.

  • mikita
    Äldre 10 Sep 09:01
    #17

    I vårt fall är det alltså så att vi blev gifta först, sedan bytte min make sitt efternamn och då får inte jag byta till hans nya. Men utifrån ovanstående citat har jag svårt att se att vi gjort fel. Det spelar heller ingen roll att vi skickat in pappren i rätt ordning. Av någon anledning registreades hans namnbyte efter vigseldautmet. Och hur som helst, det handlar som sagt om ca 10 dagar, kan de inte vara flexibla och se hela situationen. 

    FÖRLÅT TS, känns som jag kapat din tråd nu. Men hoppas du kan få hjälp av vårt krångel.

  • mikita
    Äldre 10 Sep 18:35
    #22
    BlackWIngedAngel skrev 2011-09-10 12:40:58 följande:
    Det som blev fel i mikitas fall var väl att de skulle kontrollerat att hans namnändring hade gått igenom innan vigseln.?

    I blanketten om byte av efternamn från skatteverket väljer man ju vid vigseln antingen att behålla sina respektive efternamn alternativt väljer ett gemensamt efternamn. Om ni valde att gemensamt ta hans namn vid vigseln så kanske det blev fel av det? Om du redan har valt att byta till hans namn så kan du ju inte välja samma sak en gång till. Man kan ju vara byte till sin make/makas efternamn en gång i äktenskapet. 

    Om ni däremot fyllde i att ni ville behålla era respektive efternamnnamn vid vigseln och du sedan bytte till hans nya namn när registreringen gått igenom så borde det väl inte vara några problem...?

    Är man väl gifta så ansöker man ju om namnet tillsammans istället 
    Ja, problemet är att hans namnbyte inte blev godkännt före vigseldatumet. Så har jag förstått det. Men vi började fylla i den "vanliga" blanketten om namnbyte i samband med äktenskap. Eftersom vi undrade en annan sak gällande den blanketten ringde vi och frågade hur vi skulle göra. Då får vi informationen att vi inte kan skicka in den alls. Utan att blivande maken måste först ansöka om byte av sitt namn och när vi är gifta kan jag ansöka om att byta till hans. Lagom ont om tid alltså...
    Det är ingen annan blankett inskickad sedan tidigare eller  något namnbyte tidigare. Vid vigseln behöll vi våra respektive namn.  Så det är precis det du beskriver som jag inte förstår: vi hette våra gamla namn vid vigseln, han bytte sitt efter vigseln (eftersom det pappret tydligen fastnat någonstans) och därmed får inte jag byta, för ahn "förvärvade sitt namn under äktenskapet". Men jag tycker ju det borde fungera som du skrev.
  • mikita
    Äldre 25 Sep 09:03
    #26

    Tänkte bara uppdatera er lite: överklagan inskickad. Har pratat med en kompis som jobbar på skatteverket, dock inte med namnbyte och min lillasysters kompis som jobbar just med namnbyten. Båda tyckte det var ovanligt "tjurigt" bedömt av handläggaren. Det gör att jag håller hoppet uppe med överklagan, men jag är inställd på avslag.

Svar på tråden Nytt efternamn - måste en av oss byta FÖRE bröllopet?