• Äldre 4 Sep 21:30
    19641 visningar
    36 svar
    36
    19641

    Nytt efternamn - måste en av oss byta FÖRE bröllopet?

    AnnaAK skrev 2011-09-04 20:37:44 följande:
    prv har hand om det. www.prv.se/Personnamn/Byta-personnamn/Byta-ef...
    vi har gått i samma funderingar och kommit fram till att vi kommer byta tillsammans efteråt, om en gör det innan kostar det ändå 1800 kr tror jag för den andra. så då blir det två avgifter på 1800.
    Fast två avgifter blir det inte. Det kostar ingenting att byta till sin make/makas namn vid giftermål.
    Frilledille skrev 2011-09-04 20:51:42 följande:
    Försökte hitta svar på om man måste göra det innan men hittar inget.
    Nej, man måste inte göra det innan. Har släktingar som bytte till nytt namn hela familjen efter flera år som gifta.
     
  • Äldre 9 Sep 21:50
    #15

    Till TS blir väl rådet i så fall att ska den ena söka namnet för vigseln så ska man vara noga med att namnändringen går igenom innan man gifter sig.? Annars bör man kanske söka det ny namnet tillsammans efteråt?

  • Äldre 10 Sep 12:40
    #19

    Det som blev fel i mikitas fall var väl att de skulle kontrollerat att hans namnändring hade gått igenom innan vigseln.?

    I blanketten om byte av efternamn från skatteverket väljer man ju vid vigseln antingen att behålla sina respektive efternamn alternativt väljer ett gemensamt efternamn. Om ni valde att gemensamt ta hans namn vid vigseln så kanske det blev fel av det? Om du redan har valt att byta till hans namn så kan du ju inte välja samma sak en gång till. Man kan ju vara byte till sin make/makas efternamn en gång i äktenskapet. 

    Om ni däremot fyllde i att ni ville behålla era respektive efternamnnamn vid vigseln och du sedan bytte till hans nya namn när registreringen gått igenom så borde det väl inte vara några problem...?

    Är man väl gifta så ansöker man ju om namnet tillsammans istället 

  • Äldre 10 Sep 21:29
    #24

    "Byte under äktenskapet till en makes efternamn får inte avse ett efternamn som den maken har förvärvat genom ett tidigare äktenskap eller ett efternamn som maken under äktenskapet har bytt till enligt andra stycket eller enligt 5 eller 7 §. En make som under äktenskapet har bytt efternamn kan inte därefter byta till den andra makens efternamn. Lag (2003:652)."

    Funderar på om det hade något med den biten att göra. Hittade inget i varken andra stycket eller 5 och 7
    § om nya efternamn via patent- och registreringsverket, så jag vet inte varför det skulle höra ihop, men jag är trött nu, så sambandet kanske finns där ändå. Det är den delen av lagen jag hittade om att man inte får byta till ett efternamn som maken/makan har förvärvat under äktenskapet.

  • Äldre 11 Dec 12:05
    #36
    AlwaysAndForever2012 skrev 2011-12-09 19:19:34 följande:
    Jag börjar faktiskt tycka att man ska börja starta protester mot skatteverkets krångel. Det har ju varit mycket i tidningar senaste om familjer som inte får byta till varanns namn, vilket är urlöjligt. Okej, självklart måste endel regler finnas. Men som i vårt läge.
    Jag heter ett efter namn.. låt säga A.. min sambo heter B..och vårt barn har sambons efternamn i mellannamn och mitt efternamn i efternamn.. alltså B A... Vi funderade på heta det allihop. men det kommer nog inte gå om jag förstått rätt? vilket är superlöjligt. sambon får ju byta till mitt efternamn vid vigseln, och ta sitt efternamn som mellannamn. men jag får nog inte ta hans nuvarande efternamn som mitt mellannamn?.å då blir det att sambon och dottern heter B A.. men jag bara A.. lite trökigt ju.. inte heller nästkommande barn får heta så.
    Ni kan ju heta B A alla tre, men du och din man får i så fall byta era namn i två steg. Du kan ju ta din mans efternamn som mellannamn. När det väl är gjort så kan han välja att ta ditt efternamn som sitt och behålla sitt efternamn som mellannamn. Efterkommande barn kan däremot inte heta båda.

    Och det är ju inte Skatteverkets fel att just den processen ser ut så, utan så ser ju namnlagen ut. 
Svar på tråden Nytt efternamn - måste en av oss byta FÖRE bröllopet?