• Äldre 27 Aug 09:09
    417098 visningar
    1582 svar
    1582
    417098

    Fråga prästerna 14

    mickeochluise: Ja, det ska inte vara några problem. Har kyrkoherden dessutom redan sagt okay så är det garanterat inga problem.

  • Äldre 6 Sep 05:09

    Wilhelmina: Nu blir jag osäker, läste kanske inte ordentligt. Om den svenske/a prästen håller i det juridiska är det inga problem, men nu fattar jag att det kanske är tvärtom. Hmmm... Men jag står fast vid att om kyrkoherden godkänt bör det vara okay. Utgår från att han/hon har kollat detta med vigselrätten.

  • Äldre 18 Oct 16:17

    Inga nya frågor?

  • Äldre 20 Oct 08:04

    AnnikaSthlm: Jag känner inga stela präster, men det är möjligt att de finns därute någonstans, tillsammans med alla stela rörmokare, poliser och lärare Prova med Oscars församling, den ligger ju precis i närheten. Exempelvis Patrik Pettersson som tjänstgör i grannen Djurgårdskyrkan är en alldeles utmärkt präst. Bara ett exempel. Ett annat tips är ju att besöka några gudstjänster för att kolla olika präster.

    Vad måste man ha med i en kyrklig vigsel? Jo, följande:
    Två psalmer, ett par böner, en eller flera bibeltexter. Troligt, men inte säkert (det avgör prästen själv), är också att prästen håller vigseltal där han/hon talar bland annat om Gud. Dessutom ingår förstås de juridiska momenten: löften, frågor och tillkännagivande. Solosånger eller diktläsningar behöver man däremot inte ha, det räknas som extra inslag i vigseln - man har det om man vill alltså. Det finns ju en färdig ordning för vigsel inom Svenska kyrkan och den måste prästen följa - däremot får man vara med och välja psalmerna, man får välja på vilket sätt man vill säga löftena, man får välja in- och utgångsmusik. Så, ungefär, ser det ut.

  • Äldre 22 Oct 10:33

    Hej JosieJ! Man kan göra en välsignelseceremoni ganska vigsel-lik, med psalmer, tal, böner, ingång etc - det som är olikt är att den juridiska delen är borta, för den har ni ju redan klarat av i den borgerliga vigseln. Det innebär alltså att man inte svarar "ja", byter ringar eller ger varandra löften. Sedan vet jag att det finns kolleger till mig som har omformulerat löften och frågor så att de ändå kan användas vid en välsignelseceremoni, just för att det ska kännas mer som en vigsel trots att det inte är det. Jag vet inte hur de har formulerat sig då, har inte haft någon sådan ceremoni själv. 

  • Äldre 11 Dec 18:21

    Jag är kvar. Var är ni?

  • Äldre 12 Dec 20:47

    Japp, två psalmer. Finns ju fler fina sommarpsalmer, som "I denna ljuva sommartid" och "En vänlig grönskas rika dräkt" till exempel.

  • Äldre 12 Dec 21:13

    Hahaha, jag sitter också och bölar som en vårflod åt "Svenska hjältar"

  • Äldre 17 Dec 05:16
    AGustafsson skrev 2014-12-13 10:36:58 följande:

    Hej Kjell,

    Vi har bokat vår vigsel i Svenska kyrkan nästa sommar eftersom det för oss båda är viktigt med en kyrklig vigsel. Min sambo är dock katolik och önskar därför att äktenskapet godkänns av den katolska kyrkan. Vi har pratat med den katolska prästen i vår hemstad som förklarade hur det rent praktiskt går till, att det krävs en äktenskapskurs och att tillstånd måste ges från biskopen, dock påpekade han att det var mycket svårt att få en vigsel i den Svenska kyrkan godkänd och att vi bör ha vigseln i den katolska kyrkan, då sådan finns i närheten. 

    Jag undrar därför om äktenskap i Svenska kyrkan i regel inte godkänns längre av den katolska kyrkan och hur det fungerar om det skulle godkännas och det i sådana fall blir två präster, då ceremonin i de katolska bröllop jag varit på, dock i Tyskland, är något annorlunda.

    Vi är lite förvirrade och hoppas att ni har något bra svar.


    Hej!
    Nej, det stämmer, så vitt jag har förstått, att katolska kyrkan inte godkänner vigslar i SvK. Det är förstås inte juridiskt utan religiöst, man tycker inte att SvK är en riktig kyrka och dess präster följaktligen inte riktiga präster. Så här tycker förstås inte alla, men det är skälet till att man inte tycker att vigsel i SvK är okay. Det förekommer dock vigslar med både svenskkyrklig präst och katolsk präst - exakt hur man då går till väga vet jag faktiskt inte eftersom jag inte själv varit med om det. Hade en begravning en gång tillsammans med en katolsk präst, men det är ju en annan sak.
  • Äldre 17 Dec 05:20
    litenkaka skrev 2014-12-13 16:14:35 följande:

    Vi har en fråga om musik :) läser ovan att man måste ha två psalmer men gur mycket musik får man ha som inte är psalmer? Och finns det musik som ni präster inte godkänner? Vi MÅSTE ha med Valborg med Håkan Hellström...



    Ja, två psalmer är obligatoriskt men utöver det kan man fylla på med rätt mycket musik. In- och utgångsmusik förstås men också solosånger och instrumentala solon, om man så vill. Det behöver inte alls vara kyrklig musik, men som Chiqita skriver så bör det ju inte vara musik som är direkt olämplig i kyrkorummet, som musik kritisk till kristendom och kyrkas eller texter som innehåller svordomar etc. Annars godkänner vi väldigt många olika stilar av musik. Ska kyrkans musiker ackompanjera en solist så handlar det förstås -liksom vid in-och utgångsmusik - mycket om vad han/hon menar sig kunna gå iland med att spela.
Svar på tråden Fråga prästerna 14