• Äldre 10 May 22:07
    420688 visningar
    1582 svar
    1582
    420688

    Fråga prästerna 14

    Som sagt: Vid vigselsamtalet går man igenom vad som händer och sker vid vigselgudstjänsten. Därefter kan man, om man vill alltså, trycka program. Men det är absolut inget måste, långt ifrån alla brudpar har sådana program. I vanliga gudstjänster är det däremot mycket vanligt.

  • Äldre 11 May 05:26

    SingingFantacia: Vet inte om det är så många präster kvar här mer än jag, ser inte till de övriga i trådarna längre. Men jag ska försöka svara på dina frågor. Psalmer utan Gud är det förstås ont om, anledningen till att man skriver en psalm, och att den sedan framförs i kyrkan, är ju att man vill hylla Gud. Men en del tycker att det är lättare med sommarpsalmer, att de är mer "neutrala" så att säga. Och eftersom ni gifter er i augusti så funkar det ju med sommarpsalmer, tex "I denna ljuva sommartid" eller "En vänlig grönskas rika dräkt". När det gäller din andra fråga så har vi som präster rätt att vägra viga par av samma kön. Däremot måste kyrkan som helhet ställa upp och göra det. Det åligger chefen, alltså kyrkoherden, att se till att det finns en präst som accepterar det. Alltså: den präst som viger er gör det för att han/hon tycker att det är helt okay att göra det. Det är absolut inte svårt att hitta präster som tycker så!

  • Äldre 11 May 16:46
    Längtandsfull skrev 2013-05-11 16:34:38 följande:
    Hittade en psalm som var i melodin den blomstertid nu kommer men texten va ändrad till på bröllopsdagen ber vi. Är detta en rikrig psalm som finns med i psalmboken?? Sen skall vi ha en vänlig grönskas rika dräkt. Det är väll en psalm som finns med i psalmboken. Eller?
    Svar 1: Nej. Svar 2: Ja Det går eventuellt att ha med den "icke-officiella" psalmen ändå, om präst och musiker säger ok.
  • Äldre 11 May 20:18

    Man kan som författare eller kompositör förstås kalla en låt för psalm hur mycket man vill. Eller symfoni. Eller visa. Men eftersom denna "psalm" inte finns i psalmboken så är den ingen officiell psalm. Alltså avgör präst och musiker.

  • Äldre 12 May 07:32

    Tack för vitsipporna! Visst kan man tydligt se Gud i en vitsippsbacke! Lite mer träning och inlevelse krävs det för att se Gud utanför ett köpcentrum en regnig dag i november Men det går, det också!

  • Äldre 15 May 12:33
    Längtandsfull skrev 2013-05-15 10:39:43 följande:
    Har pratat med prästen bu och det var helt ok att ha psalmen på bröllopsdagen ber vi. Ska träffa prästen 13 juni.
    Med prästen bu? Var han inte läskig? Blev du inte rädd? Förlåt, kunde bara inte låta bli
  • Äldre 15 May 16:18
    amarwen skrev 2013-05-15 09:11:44 följande:
    Jag har en fråga. Jag är svensk, medlem i svenska kyrkan och min blivande är engelsk. Jag vet att kravet på att få gifta sig i en svensk kyrka är att en av oss är medlem i svenska kyrkan. Nu är saken den att vi planerar att flytta till england i höst, där han bor. Vid den flytten, är det något jag behöver tänka på för att fortfarande vara medlem i svenska kyrkan? Vi vill gifta oss här i sverige. Om vi hinner kanske vi försöker göra det innan vi flyttar, men att organisera en flytt med barn tar tid och energi också, så om möjligheten att fortfarande gifta oss här efter att vi flyttat finns vore det det bästa. Hoppas jag inte blev för virrig i vad jag vill veta

    Hej! Jag kollade med vår pastorsexpedition och där svarade man så här:


    Jag antar att den blivande som är tillhörig i Svenska kyrkan också är svensk medborgare. I så fall kommer hon att stå som ”tillhörig utvandrad” i kyrkotillhörighetsregistret.


    Då går det bra att gifta sig i Svenska kyrkan Sverige även om de flyttat.


    Om man inte är svensk medborgare så har jag precis lärt mig att då försvinner automatiskt ens tillhörighet i Svenska kyrkan vid en flytt utomlands

  • Äldre 15 May 16:21
    SingingFantacia skrev 2013-05-15 15:53:21 följande:
    Kjell präst, Jag har en till fråga.
    Jag vet att det inte är tradition i Sverige att bli förd till altaret av en förälder utan man går in tillsammans. Jag vet också att det är upp till varje präst om det tycker att det är ok.
    Nu är det så att min far är handikappad efter en stroke och han kommer endast kunna vara med under vigseln då han inte orkar mer än så. Jag och min blivande skulle vilja att han "gick" bredvid mig fram för att han ska känna sig mer delaktig då han inte kan vaa med och hålla tal och så. Vilket jag vet att han hade valat om han orkat varit med på festen och om han kunnat (affasi). Jag förstod också efter att ha pratat med honom att det hade betytt mycket för honom om han kunde gör det, märkte det på glädjetårarna.
    Nu till min fråga: Jag vet nästan till 100% att det inte är du som kommer att viga oss men om det hade varit du vad tror du att du hade svarat på vår önskan.
    Hur svårt tror du att det är att få det på det sätt som vi önskar?
    MVH
    Givet den information du nu har gett mig skulle jag ha sagt ja till er fråga.
  • Äldre 15 May 17:38

    Freckles: Nej, det ska inte vara några problem.

  • Äldre 16 May 20:23
    Chicita skrev 2013-05-16 11:00:29 följande:
    Ifall någon fortfarande tycker att präster alltid är mossiga och humorlösa så kan ni ju kolla in denna...
    Flört
    ">

    " target="_blank">

    Eller så kan man kolla den här länken, spola fram till 00:56:30, "JLTV testar"
    ">

Svar på tråden Fråga prästerna 14