Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  J och J skrev 2010-12-10 00:26:50 följande:
  Jag har en fråga angående präst från annat land.
  Jag är halvfinsk. Min gudfar är finsk och även präst i Finland.
  Det är min mors systers man.

  Jag undrar hur det funkar.
  Får han viga oss och skriva under vigselattest?
  Är det giltigt även om han inte är svensk? 
  Jag vet ärligt talat inte svaret på detta (Vilken tur att jag inte fått status av "Expert" ) Kanske någon av de övriga prästerna vet?
 • Kjell Präst
  Bröllop201187 skrev 2010-12-10 19:06:14 följande:
  Nu har jag juh fått lite mer kött på benen så att säga.

  Men Vi lyfter våra hjärtan blir det defenitivt. Och över berg och dal..

  Men hur många psalmer bruka man ha?
  Det finns plats i ritualet för tre, men de flesta väljer nog att bara ha de två obligatoriska.
 • Kjell Präst

  ...och dessutom kommer ni ju inte att ha mikrofoner, så det är främst prästen som kommer att höra vad ni säger. Det kommer att gå jättebra, jag lovar!

 • Kjell Präst
  Lyckliga Tettan skrev 2010-12-11 09:35:12 följande:
  Vilken bra tråd. Jag har mer frågor än svar..

  Jag och min blivande man vill ha en personlig vigsel. Vi ska gifta oss exakt 7 år på dagen sen vi träffades. Kan man få prästen att berätta lite om det? 
  Vi funderar på att ha tre låtar som en vän ska sjunga. Och tillägna en låt till varandra med några ord. och sen välja en gemensam hade du som prä dem präst kunnat tänka dig att berätta lite om låten och våra ord?

  Och  nästsista frågan för nu, när man säger "vigselorden", vet att man kan skriva dem själva. Måste man ha med, med, med Gud som vittne? Hur kan de orden låta om man gör egna?

  Tycker att kyrkan är en underbar plats, men önskar skala av bitarna om Gud. För jag vet inte riktigt vad jag tror på och inte heller min blivande. Hur mycket måste man ha med om Gud?

  Tacksam för svar!
  Prästen kan säkert i sitt vigseltal nämna att ni gifter er på sjuårsdagen. Jag personligen hade nog också kunnat tänka mig att "påannonsera" låtarna. Kanske skulle dock inte alla präster göra det (eftersom vi får lära oss att inte vara konferencierer). 
  Det ni kan hitta på själva är löftena. Det som måste vara med då är er vilja att leva tillsammans under resten av livet - man behöver alltså inte säga "tills döden skiljer oss åt" om man av någon outgrundlig anledning vill undvika det - men däremot fungerar det inte med "för evigt" eller "för alltid" eller liknande.
  Att utestänga Gud från en gudstjänst - som ju vigseln är - ställer jag mig frågande till. Det är obligatoriskt att ha med bibelläsning, böner och (minst) två psalmer.
 • Kjell Präst
  Solisinna skrev 2010-12-11 13:19:14 följande:
  Tack.
  Hur fungerar det om man skulle vilja gifta sig utomlands?
  Behövs det planeras på något annat sätt än här
  Själv har jag knappt varit utomlands, så den här frågan hänvisar jag gärna till mina kolleger. Tror dock att man kontaktar SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) där man ska gifta sig.
  Hvad är det som lifvet mest förljufvar? Kanske är det folk med lösa skrufvar!
 • Kjell Präst
  Salat skrev 2010-12-11 22:20:57 följande:

  Hej!
  Är det tillåtet att spela upp en cd-skiva i kyrkan och hur vanligt är det ?
  Har en son på 14 som är duktig på att sjunga men är just nu i målbrottet.
  Han har redan spelat in en sång hos et skivbolag som skulle kunde spelas upp.


  Det varierar från kyrka till kyrka. Vissa församlingar tillåter CD-musik, andra inte. Det finns kyrkor som inte ens har ljudanläggning, och då blir det ju svårt. Rent generellt skulle jag säga att det är bättre med levande musik än burkad ( i ert fall finns det ju dock onekligen ett skäl)
  Hvad är det som lifvet mest förljufvar? Kanske är det folk med lösa skrufvar!
 • Kjell Präst
  Lyckliga Tettan skrev 2010-12-12 11:19:51 följande:
  Här var dina svar på mina frågor. tack för dem..
  Klart jag förstår att det är en gudtjänst och vissa delar ingår. min fråga var nog klumpigt formulerad. Jag menade såklart måste man ha med Gud i sina löften?
  Och det måste man alltså inte. Inte heller i de färdigformulerade löftena nämns Gud.
 • Kjell Präst
  Karamellen skrev 2010-12-12 12:08:09 följande:
  Igår blev man gift! Det var helt underbart och prästen var fantastisk! Jag skulle vilja visa min ( vår) uppskattning på något sätt till prästen som gjorde vår vigsel så fantastisk och mer underbar än jag någonsin kunde föreställa mig! Hur ska vi tacka utan att det blir fel? Tycker mig ha läst i den andra prästtråden att präster inte får ta emot gåvor. Vad skulle en präst uppskatta att få som tack från ett brudpar? Jag vill verkligen att prästen ska veta att han gjorde en av vår livs största händelser helt fantastisk! Förslag?
  {#emotions_dlg.flower}
  Skicka ett bröllopsfoto till honom, det uppskattas alltid!
 • Kjell Präst

  Den här frågan hittade jag av någon anledning i "Fråga juristen". Eftersom jag inte får svara där - och det är lämpligare att en präst svarar än en jurist - så svarar jag här och hoppas att frågeställaren läser den här tråden.

  Hej
  jag o min sambo "planerar" bröllop o vi har en präst i vår bekantskap som vi hade velat ha men frågon är hur funkar det?räknas det som borglig om vi väljer att gifta oss ute vid havet fast han är präst? eller om vi gifter oss i en kyrka men som inte är "hans"?bör man tänka på något speciellt när det gäller detta?

  Om en präst är vigselförrättare är vigseln kyrklig, oavsett om man befinner sig i kyrkan, vid havet, i en trädgård eller på Coop Extra. Vilken kyrka man väljer spelar heller ingen roll. Det enda man bör tänka på är att en "inlånad" präst som regel inte gör detta i sin tjänst utan på sin fritid. Det kan innebära vissa kostnader, för förberedelsearbetet och eventuell resa till kyrkan - däremot får prästen inte ta betalt för själva vigseln, och ska självklart inte ha några svarta pengar i något kuvert heller. 

Svar på tråden Fråga prästerna 14