Inlägg från: Kjell Präst |Visa alla inlägg
 • Kjell Präst

  Fråga prästerna 14

  Styrka skrev 2011-07-02 18:21:35 följande:
  Hej prästerna!
  Vi vill gärna vigas utomhus, och för mig är det viktigt med kyrklig vigsel, inte borgerlig.
  Så min fråga handlar om en utomhusceremoni.

  Hur gör man med musiken och psalmerna, det finns ju ingen orgel? Sjungs psalmerna utan instrumentalt akompanjemang då? Eller behärskar kyrkomusikerna även andra instrument, som tvärflöjt eller gitarr?

  Vi tänkte ta med en bärbar spelare för utgångsmarschen, och försöka hitta någon som kan tvärflöjt till ingångsmarschen, i övrigt har vi inte tänkt så mycket, och nu undrar jag hur detaljerna kring musiken fungerar vid utomhusceremonier.
  Man kan inte räkna med att kyrkomusikerna behärskar andra instrument än orgel och piano. Jag känner en som spelar klarinett och en som spelar dragspel, men de hör nog till undantagen. När jag hade en utomhusvigsel spelade jag gitarr till psalmerna, men det ska man nog inte heller förvänta sig att alla präster gör Det går ju att sjunga psalmerna utan musik.
 • Kjell Präst
  förväntansfull skrev 2011-07-02 21:43:00 följande:
  Hej!
  Vi ska gifta oss den 17 september men har lite svårt att hitta passande psalmer. I denna ljuva sommartid eller en vänlig grönskas rika dräkt känns inte så lämpliga!
  Tar gärna emot förslag!  
  Vigselpsalm 84 eller 411, 791 "Du vet väl om att du är värdefull", 289 "Guds kärlek är som stranden (vers 1-2)" Varför inte den svängiga 333 "Änglarna sjunger i himlen"
 • Kjell Präst
  Aleta skrev 2011-07-03 09:21:30 följande:
  "O store gud", finns den i psalmboken?
  Det är ju en äkta svensk lovsång som har tagit världen med storm.  
  Jajjemen, den finns där!
 • Kjell Präst
  Styrka skrev 2011-07-05 16:07:47 följande:
  Så det är så man brukar göra vid utomhusvigsel? Sjunga sångerna a capella, utan musik?

  Kan man möjligen hålla utkik efter en CD med de psalmer vi gillar, och spela upp den, och så kan vi och församlingen sjunga med till den? Det måste ju finnas CD's med psalmer tänker jag? Vet du var man kan köpa sådana i så fall? Annars får jag googla...
  Jo, det finns en hel del psalmer på CD (köps väl på samma ställen som andra skivor tror jag) men som regel är det körinspelningar/solosånger etc, sällan särskilt lämpliga att sjunga församlingssång till. Åtminstone inte de jag har hört.
 • Kjell Präst
  Kitten Sf skrev 2011-07-13 10:20:51 följande:
  Oh äntligen ett ställe där jag kan få svar på mina frågor!

  Jag undrar om de går att få vigseln (delvis) på två språk? Vart vänder man sig för att hitta flerspråkiga präster (grekiska är språket jag är ute efter) och om det inte finns är det okej att ha hjälp av någon annan för att översätta viktiga bitar av vigseln? 

  Är det några problem för en medlem av ortodoxa krykan att gifta sig i svenska (jag är medlem i svenska medan min blivande är ortodox)? Har förstått att man inte kan gifta sig i svenska kyrkan i Grekland, men vad gäller hemma i Sverige? 

  Och tillsist, hur mycket måste brudparet själv "prata" i kyrkan? Måste man av ge löften eller räcker det med att svara ja?
  Att få vigseln på två språk är möjligt, däremot är det kanske inte helt lätt att hitta en svenskkyrklig präst som talar grekiska. Kanske har man på stiftskansliet koll på om det finns några präster som behärskar det språket. Att ha en tolk närvarande borde väl däremot inte möta något hinder. 

  Från svenska kyrkans sida är det inga problem om en ur brudparet är ortodox, så länge den andra parten är medlem i Svenska kyrkan och man är beredd att följa det svenska vigselritualet.

  Brudparet måste säga löftena, samt "ja". Det är det enda man behöver prata. Man har inte mikrofon eller så medan man gör det, så i princip är prästen den ende/a som hör löftena tydligt. Man kan välja att läsa efter prästen eller läsa själv. Men det handlar bara om några få meningar.
 • Kjell Präst
  Kitten Sf skrev 2011-07-14 23:21:13 följande:
  och de är inga problem alls för kyrkans del om man har med en tolk där framme som kan direktöversätta de absolut viktigaste delarna? Att ha hela vigseln dubbel blir kanske lite väl, men löften och sådär.
  Jag kan inte tänka mig att det skulle vara några problem!
 • Kjell Präst
  CStar11 skrev 2011-07-17 11:50:52 följande:
  Hej! Funderar över hur vigselakten går till. Måste man säga både "Ja" och säga vigsellöften efter prästen eller kan man välja att bara svara ja på prästens fråga? Tack på förhand!
  Se inlägg 767
 • Kjell Präst
  Agape skrev 2011-07-17 11:15:34 följande:
  En fråga kring utsmyckning i kyrkan, hur brukar det fungera? Om man tex önskar att ha blommor eller tex tyll vid altargången får man smycka det då?
  Det är olika, det beror till exempel på om det är flera vigslar efter varandra så att man inte hinner städa emellan. Den enda som kan svara säkert på hur det är i just din församling är - din församling.
 • Kjell Präst
  Chicita skrev 2011-07-20 18:37:20 följande:
  Måste bara fråga om någon vet...

  Fick fakturan från Fonus nu efter mammas begravning och jag blev jätteförvånad över flera poster.
  Men kostnad för solist (+ sociala avgifter) ska visst betalas av oss.
  Det var det ingen som upplyste oss om, brukar inte solisterna vara kopplade till kyrkan och avlönas därifrån?  
  Nej, solisten- om man vill ha en sådan - betalas av dödsboet. Kyrkan har inga solister att erbjuda.
Svar på tråden Fråga prästerna 14