• Äldre 15 Apr 10:56
    419069 visningar
    1582 svar
    1582
    419069

    Fråga prästerna 14

    cattitzi skrev 2011-04-15 10:43:38 följande:
    Hej Kjell Präst!

    Jag har lite frågor,

    - I ex USA brukar brudparen öva med prästen innan bröllopsdagen i kyrkan etc, är detta något som är brukligt i Sverige?

    - Vi ska träffa vår präst ca en månad innan (efter önskemål från oss) för att dels träffas rent generellt så han får en bild av oss och dels gå igenom psalmer mm. Men dock inte som vigselsamtal ed, det tyckte prästen var onödigt, han tyckte att det räckte att vi träffades dagen innan bröllopet, men det tyckte vi var lite väl sent inpå.
    Men just hur själva vigseln går till och vad som "ingår" i ceremonin vet vi inte. Detta vill vi gärna veta för att kunna göra vigselprogram etc. Han har gett oss en kortfattad version om vad som "ingår" i ceremonin, men vi vet ju inte hur vi ska stå eller vad han kommer att säga etc bara att det kommer att finnas med 2-3 psamler, vigseltal samt en bön. Psalmer har vi fått läsa oss till via nätet vilka som är vanligast vid bröllop.

    - En del brudpar har ju även valt att ha med bibeltexter (bla från Matteus) men något sånt har vi inte fått veta. Brukar man ha med det och i så fall vilka texter brukar man ha? Är det något som prästen läser, eller ska vi be en vän/tärna läsa dem?

    - Då vår präst verkar lite disträ/glömsk av sig så är jag rädd att han kan ha missat att berätta nån del i själva ceremonin, finns det någon "punktlista" eller liknande som berättar hur ceremonin går till steg för steg?

    Ursäkta för det lite långa inlägget, men hoppas du kan hjälpa mig lite på traven!
    Tack!
    Hej!
    Vigselritualet hittar du här http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=647808
    Det förekommer även i Sverige att man övar i kyrkan med brudpar och följe, men det varierar mellan olika präster. Jag själv gör det exempelvis aldrig.

    Jag håller med om att vigselsamtal dagen före bröllopet låter i senaste laget. Jag brukar ha vigselsamtal ungefär en månad före vigseln. Det kan förstås finnas skäl att ha sent samtal,men så tycks det ju inte vara i ert fall.

    En eller flera bibeltexter är obligatoriskt i en vigselgudstjänst. Texten ur Matteus (Matt 19:4-6)är obligatorisk vid "tvåkönad" vigsel, den/de andra brukar brudparet själva välja.
  • Äldre 15 Apr 14:00

    Som sagts ovan: En präst får inte förrätta borgerliga vigslar, utan bara kyrkliga. Och en kyrklig vigsel är en gudstjänst, precis som en kyrklig begravning är det, och självklart ett dop.

  • Äldre 15 Apr 15:13
    cattitzi skrev 2011-04-15 14:17:16 följande:
    Hej! Tack för ditt svar, det jag undrar är vem som läser texten ur Matteus? Är det prästen? Är det vanligt att man har fler texter?
    Tack för länken, jag ska ta och läsa igenom det som står där!
    Antingen prästen eller någon av brudparets vänner läser etxten (Jag brukar alltid läsa den själv).
    Det måste vara två texter, alltså en utöver Matteustexten. Fler än så är ovanligt enligt min erfarenhet
  • Äldre 15 Apr 15:16
    sasssyy skrev 2011-04-15 14:54:54 följande:
    det har framgått i ett tiotal svar nu.. MEN om han är pensionerad är han ju inte anställd av svenska kyrkan längre och då borde han få göra vad han vill med sitt liv kan man ju tycka. Annars är det ju riktigt illa att man liksom blir livegen bara för att man väljer att följa ett kall... men men.. .det är ju min åsikt och den väger ju helt klart inte tungt.
    Nu är det så, att en präst blir inte pensionerad som "vanliga" människor... När man en gång är prästvigd är man präst tills dess man dör, även om man förstås pensioneras från den speciella tjänst man innehaft. Man har altlså att följa kyrkans regler även efter det att man inte längre har tjänst i en speciell församling.
  • Äldre 18 Apr 09:59
    kandersson174 skrev 2011-04-18 09:57:37 följande:
    Men vad är en ungdomspräst? En präst som mest arbetar med ungdomarna i församlingen? En ungdom som vill bli präst? Alla präster kan väl viga folk alltså även sjukhuspräster, fängelsepräster osv ?
    En ungdomspräst är en präst som arbetar med ungdomar. Det finns inga speciella kategorier av präster som inte har vigselrätt.
  • Äldre 24 Apr 04:07

    Glad påsk!

  • Äldre 27 Apr 12:18
    Syrinx skrev 2011-04-27 11:38:56 följande:
    Åh, så kyrkorna måste inte läsa upp vilka församlingsmedlemmar som avlidit, med klockringning och ljuständning? Det trodde jag, för det gör de alltid när jag är i kyrkan. Men då förstår jag att det kan bli på olika sätt med lysningen - det blir bra vilket som tycker jag! Nu vet jag lite vad man kan förvänta sig när det blir dags att ta kontakt med församlingen. Tack så hemskt mycket för svaren! 
    Det visste inte jag heller om jag ska vara ärlig Vi har alltid med tacksägelserna över döpta och avlidna - utom när vi har temagudstjänst.
  • Äldre 27 Apr 12:20
    jenx skrev 2011-04-27 11:19:10 följande:

    Under vigseln säger men brudparets nya efternamn någon gång? Jag håller på att byta till ett släktnamn som min sambo sedan ska ta när vi gifter oss. Allt drar ut på tiden med alla intyg som ska fixas. Få människor vet om att vilket namn vi kommer att ta så det vore roligt att annonsera det vid vigseln men gör man så? Behöver prästen i så fall något papper om att namnbytet gått igenom?


    Det finns inget betsämt ställe där det enligt handboken ska göras, men jag brukar alltid göra det mot slutet, precis innan brudparet ska gå ut. Jag säger "Mina damer och herrar, jag presenterar nu för er herr och fru Nygiftsson" och uppmanar till applåd innan organisten drar igång utgångsmarschen. Så det går alltså att göra.
  • Äldre 27 Apr 14:50
    jenx skrev 2011-04-27 14:46:57 följande:
    Behövs det då något papper på att namnädnringen gått igenom eller förutsätter man bara att det går om man gått igenom hindersprövningen?
    Man förutsätter att det går igenom
  • Äldre 29 Apr 20:55
    Lissie84 skrev 2011-04-29 20:32:44 följande:
    Hej prästerna,

    Jag har två frågor som dök upp i huvudet när jag såg det brittiska kungabröllopet, jag är fullt medveten om att det inte var ett typiskt svenskt  och att vi i sverige gör lite annorlundaFlört

    1, Finns det nån del i den svenska vigseln när man säger det motsvariga till  "With this ring I thee wed: with my body I thee worship: and with all my worldly goods I thee endow. In the name of the Father, and of the Son, and of the Holy Ghost. Amen." när man trär på ringen? Jag tyckte att det var så vacker sagt. 

    2, Märkte att prästen gick före bruden in i kyrkan, är det så på svenska bröllop med? Har bara varit tärna på de sista och då gick jag ju bakom brudparet och tänkte inte på det...

    Stort tack på förhand och trevlig helg! 
    Nej, det finns inget liknande i den svenska vigseln.
    Hur prästerna går in i kyrkan varierar från präst till präst. En del står inne vid altaret och väntar, en del går med in, antingen först eller sist i brudföljet. Jag går alltid in sist eftersom jag förväntar mig att det är brudparet församlingen vill se först, inte prästen
Svar på tråden Fråga prästerna 14