• Äldre 26 Dec 21:43
    416984 visningar
    1582 svar
    1582
    416984

    Fråga prästerna 14

    Hej!

    Nu finns det även en kyrkvaktmästare här i denna tråden! (Hoppas att du Kjell inte känner dig utkonkurrerad...) Antagligen kommer jag inte att tillföra så mycket men ni kan ställa frågor kring praktiska saker gällande er vigsel i kyrkan. Men jag har dessutom ganska stor kunskap om Svenska Kyrkan som organisation så tveka inte att ställa era frågor!

    God Jul!

    MVH Vaktmästare CE 

  • Äldre 27 Dec 11:08

    Vad kul att du tycket det Soldemor! Jag ska göra mitt bästa! 

    Dock får man ju aldrig glömma bort att vi jobbar i team, präst, musiker och vaktmästare! :)

    MVH Vaktmästare CE 


  • Äldre 8 Jan 21:08
    tasstrid skrev 2014-01-08 16:02:21 följande:
    HejsanJag har fått tipset om två "sånger" men är osäker på om dom räknas som psalmer: På bröllopsdagen ber vi och Till man och kvinna gjorde han ? TAck på Förhand  
    Hej!

    De sånger som du nämner är inte psalmer i bemärkelsen att de finns i någon av de officiella psalmböckerna (Den Svenska Psalmboken med tillägg, psalmer i 90-talet eller psalmer i 2000-talet), men eftersom att båda sjungs till melodier som finns i Den Svenska Psalmboken så kan de fungera i alla fall. 

    Det är den tjänstgörande musikern som har sista ordet, så be prästen fråga musikern vad han eller hon tycker om de sångerna så löser det sig förhoppningsvis!

    MVH Vaktmästare CE 
  • Äldre 2 Apr 09:30
    Elna14 skrev 2014-04-01 15:47:48 följande:
    Ja, jag tänkte mer om det fanns några formella regler. Jag vill oavsett ha en präst som pratar bra engelska.
    Hej!

    Det finns inga formella regler, det är snarare tvärtom. Det är nämligen som så att det som kalllas för "kyrkohandboken", där ordningarna för de olika gudstjänsterna står, finns översatt till engelska, tyska, franska, spanska och finska så om ni vill ha en vigsel på engelska så finns det bra stöd för prästerna! :)

    MVH Vaktmästare CE 
  • Äldre 6 Jul 20:15

    Hej!

    Dyker in och svara på Klaradals frågor:

    1. det är tjänstgörande präst och framförallt tjänstgörande musiker som avgör vilka sånger som är okej eller inte, så det skiljer sig beroende på vem det är som tjänstgör den aktuella dagen.

    2. Vigsel med mässa (alltså med nattvard) förkommer absolut i Svenska kyrkans ordning. Flera av mina kollegor hade vigsel med mässa när de gifte sig, och jag tyckte att nattvarden gav gudstjänsten det där lilla extra! Dessutom finns det en väldigt fin prefation (sång inför nattvarden) som ingår i ordningen för vigsel. Rekommenderas!

    3. Detta är fråga som KjellPräst säkert kan svara bättre på, men i teorin så tror jag att det skulle gå att ha en vigsel i en högmässa exempelvis. 

    MVH Vaktmästare CE


Svar på tråden Fråga prästerna 14