• Äldre 6 Jul 09:40
    419157 visningar
    1582 svar
    1582
    419157

    Fråga prästerna 14

    Skulle bara vilja säga att jag verkligen uppskattar Svenska Kyrkans förhållningssätt till brudöverlämning och visar integritet kring det. Jag har förståelse för präster som går med på det, men har stor respekt för dem som faktiskt inte gör det. Inget jag vill skapa diskussion kring, man kan vilja olika saker och det är inget konstigt i det. Jag är inte troende själv, men gillar att man som kyrka har en linje och värderingar som man faktiskt står för, även om det skaver några.
    Om man vill göra precis som man vill, obundet till traditioner och ordningar, är kanske inte kyrkan rätt ställe att viga sig på. Då finns massa andra alternativ utanför kyrkan där man kan få en jättefin vigsel precis så personlig och unik som man vill ha den. Men jag tycker det är helt rätt att kyrkan har sista ordet när det kommer till att vigas enligt kyrkans ordning, samfund, lokaler och yrke"?personer, med allt vad det står för och symboliserar.

    Vi ska viga oss borgerligt så jag har inga frågor för egen del. Däremot har jag några nyfikenhetsfrågor:
    1. När det kommer till egenvald musik (alltså sånt som är utöver psalmerna), vad finns det för begränsningar? Går det t ex att välja musik eller texter med tydlig koppling till andra religioner?
    2. Kan det ingå nattvard i en vigselgudstjänst enligt Svenska Kyrkans ordning? Jag menar, om någon nu skulle vilja det. Tror jag sett det i katolska vigslar, eller inbillar jag mig?
    3. Hur många olika saker kan man slå ihop? Vissa slår ju ihop dop och vigsel, går det att slå ihop det med ännu fler saker? Det är blir en ren nördfråga då jag inte ens kommer på något exempel där det skulle vara aktuellt, men bara så där i teorin :)

Svar på tråden Fråga prästerna 14