• Äldre 19 Nov 04:42
    417026 visningar
    1582 svar
    +1
    1582
    417026

    Fråga prästerna 14

    När vintern står för dörren startar vi ännu en upplaga av "Fråga prästerna"-tråden. Här kan du precis som tidigare fråga om saker som rör kyrkan och den kyrkliga vigseln. Redan här svarar jag på tre av de vanligaste frågorna: 1) Svenska kyrkans ritual för vigselgudstjänst har plats för tre psalmer. Om brudparet så önskar kan man dock välja att avstå från en och alltså bara ha två psalmer i vigselgudstjänsten - men inte färre, enligt handboken. 2) Brudöverlämning - dvs att brudens pappa överlämnar henne till brudgummen i kyrkan - är inte en svenskkyrklig tradition och det är därför oftast upp till varje enskild präst att säga ja eller nej till detta. 3) Det kostar ingenting att gifta sig, men vill man inte att församlingens tjänstgörande präst ska hålla i vigseln, utan anlitar en egen präst så kan det vara förenat med en viss kostnad. En präst som engageras "privat" har nämligen rätt att ta ut ersättning för det arbete som han/hon lägger ned inför och i samband med vigselgudstjänsten. Vill du läsa äldre frågor och svar så finns den senaste tråden här: www.brollopstorget.se/Forum-1-12/m3809520.html


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-01-11 12:45
    Bortse från punkt 3 ovan, den är inaktuell. Den enskilde/a prästen har inte längre rätt att ta ut någon ersättning av brudparet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-08-15 09:04
    Hej alla! Efter mycket funderande fram och tillbaka har jag bestämt mig för att till slut tacka ja till att bli en av Bröllopstorgets nya experter. Detta trots att jag är öppet kritisk till en hel del som har med expertforumet (och även en del annat på BT) att göra. Det innebär bland annat att jag kommer att krypa fram ur min anonymitet. Min avsikt är dock att fortsätta skriva även i den här tråden. Experttrådarna är som bekant låsta för andra än frågaren och experten, och jag kommer säkerligen att få frågor som behöver diskuteras. Då kommer jag att hänvisa till den här tråden för att få andras synpunkter, inte minst mina kollegers - vi präster har ju inte precis samma syn på allting, eller samma erfarenheter. Det är min förhoppning att det här ska bli en bra lösning!
  • Svar på tråden Fråga prästerna 14
  • Äldre 19 Nov 08:52
    #2

     


    Karamellen skrev 2010-11-19 08:29:55 följande:
    Hur lång tid innan vigseln brukar man bli kontaktad av prästen och gå genom saker och ting? Är det endast möjligt att göra detta dagtid på vardagar? Eller kan man kanske ta en senare eftermiddag eller på en lördag? Kan vi ta med vår dotter (1½ år) eller bör vi fixa barnvakt? In- och utgångsmusik har vi tillsammans med kantorn redan bestämt, kan prästen motsätta sig detta? (Om han inte gillar valet av musik tänkte jag)

    Det är olika hur tidigt prästen hör av sig. Jag brukar höra av mig ungefär en månad före vigseln, det finns de som hör av sig såväl tidigare som senare än så. Tycker ni det dröjer för länge kan ni alltid själva kontakta honom/henne.
    Jag tar normalt alltid samtal på dagtid vardagar, men har gjort vissa undantag - då jag exempelvis haft söndagsgudstjänst har vi tagit samtalet efter detta. Andra präster har, så vitt jag förstår, ofta samtal kvällstid. Dottern kan absolut vara med, men fokus blir förstås lite splittrat för er. Har ni möjlighet att ordna barnvakt så är det kanske lugnast ändå - för er själva.

    Teoretiskt kan prästen säga nej till viss musik, absolut- men har musikern redan sagt ja så är musiken högst sannolikt av sådan art att även prästen accepterar den.

  • Äldre 19 Nov 19:59
    #4

     


    tågjäntan skrev 2010-11-19 19:51:59 följande:
    Säger hej och *vinkar* i den nya tråden .

    Hej själv! Kul att du tittade in!

  • Äldre 20 Nov 16:17
    #6

     


    Jämntjock skrev 2010-11-20 15:56:35 följande:
    Ni har säkert svarat på detta i de tidigare trådarna men jag frågar igen Vi vill gärna har svarta klänningar med syrénlila detaljer på våra tärnor eftersom vårt färgtema kommer bestå av dessa två färger plus vitt. Vad jag förstått så "ska" man inte använda svart på bröllop och lila är väl påsken och sorgens färg? Vi väljer färger efter vad vi tycker om och vad vi tycker är fint, inte efter symbolik, men man vill ju inte trampa någon på tårna.Vi gifter oss sent i maj så klänningarna kommer vara av "lättare" knälång modell, inga tunga hellånga ylleklänningar

    Enligt etikettsexperterna ska man inte ha helsvart på bröllop, men med några färgglada detaljer går det bra, tror jag Magdalena Ribbing brukar skriva I så fall bör ju era tärnklänningar funka. Lila är botens färg i kyrkan, fasteperioderna före påsk och före jul (advent, alltså) har den liturgiska färgen lila (eller blått). Påskens färg är svart på långfredagen och vitt på påskdagen (vitt är festfärgen i kyrkan, kan man säga)

  • Äldre 20 Nov 20:53
    #8

     


    Lisa Maria skrev 2010-11-20 19:18:00 följande:
    Hej Kjell Präst. Kan bruden sjunga på sitt eget bröllop? Var bör hon isåfall stå? Kan hon göra det som en överraskning till brudgummen?  

    Det finns inget som hindrar att bruden sjunger, utom möjligen bruden själv- det är en rejäl anspänning bara att kliva in i kyrkan som brudpar, och det ska starka nerver till för att man ska kunna sjunga solo i den situationen. Men det har ju förekommit, så det går ju. Jag har aldrig varit med om det, så jag vet inte riktigt var bruden kan stå i så fall - men jag tänker att hon bör flytta sig en aning bort från gummen, men inte alltför långt, inte som en "ordinarie" solosångare. Visst kan hon väl göra det som en överraskning, så länge präst och organist är med på noterna.

  • Äldre 21 Nov 06:24
    #14

     


    min hemlighet skrev 2010-11-20 23:49:30 följande:
    Vad finns det för psalmer som passar till ett januaribröllop?Det finns som sagt ovan många vackra julpsalmer men julen känns ganska överspelad i januari...och finns det någon sida på nätet där man kan lyssna på låtarna?jag undrar också om det är normalt att inte ha "fått" en präst än. Vi gifter oss 8 januari och då vi har lite speciella önskemål med musik/musiker så vill vi prata med prästen i god tid för att få ett godkännande men när jag ringde till pastorsexpedititionen sa hon att vi inte fått någon präst än. De ska ha möte i slutet av november och då ska de förhoppningsvis hinna dela upp vigslarna mellan sig (!) Jag blev ganska chockad måste jag säga! Tänk om vi får en präst som inte alls gillar våra idéer och så är det för sent att fråga någon annan eller hitta någon annan musik. 

    En bra psalm i januari kan vara nr 518, Hur härligt vittna land och sjö. Det är I denna ljuva sommartid med vintertext. Nr 134 Gläns över sjö och strand är ju inte en julpsalm utan en trettondedagspsalm, så är den 8 januari funkar ju även den. Så kan man ju tänka sig någon av vigselpsalmerna också, min ständiga rekommendation är nr 84 Vi lyfter våra hjärtan och nr 411 Gud har omsorg om vårt släkte. Vigselpsalmerna kan man höra på Internet, exempelvis här http://www.svenskakyrkan.se/marsta/vigsel/psalmer.htm Däremot finns det tyvärr ingen sida där man kan lyssna på samtliga psalmer i psalmboken.
    Beträffande er tilldelning av präst så känns det bra sent att bestämma januarischemat i slutet av november. Själv känner jag sedan flera veckor till mitt schema fram till i juni 2011. Men kanske finns det skäl till deras sena beslut, det är ju svårt för en utomstående att säga. Jag förstår er frustration över att ni inte fått någon präst ännu, men får ni veta i slutet av november så har ni ju ändå över en månad på er, och tidigare än så är det nog inte så ofta man träffar sin vigselpräst ändå. Själv träffar jag normalt brudparen en månad före vigseln, men det finns präster som träffar paren tidigare också, likaväl som det finsn de präster som väntar till bara någon vecka före vigseln.

  • Äldre 22 Nov 05:08
    #21

     


    Sandrisen80 skrev 2010-11-21 22:06:55 följande:
    Vi vill gifta oss utomlands (i Sorrento, Italien). Tas det någon avgift från en svensk präst då? Vi gifter oss utomhus och inte i kyrkan.Ingen av oss är troende, men tycker ändå att vigselcermonin är fin, hur vänder sig en präst till det? Jag är född till den kristna tron, min blivande man är muslim, vill en präst ändå viga oss? (Vi säger lite skämtsamt att våra barn är "kristna muslimer" )Hälsningar Sandrisen80

    Så länge ni accepterar vigselritualet, som innebär psalmer, böner, bibelläsning och predikan (dvs vigseltalet) så funkar det. Att din blivande man är muslim men ändå vill säga sina löften inför den kristna guden och be kristna böner och sjunga kristna psalmer är upp till honom själv.

  • Äldre 22 Nov 05:12
    #22

     


    min hemlighet skrev 2010-11-21 15:56:53 följande:
    Finns det några generella riktlinjer vad gäller musik och ljus? Vi skulle vilja ha en instrumental låt på cd som ingångslåt, den är ganska lång och vi skulle vilja släcka ner hela kyrkan och sen ha fyra ljusbärare som tänder stearinljus i altargången innan vi kommer in. Är det något vi bör slå ur hågen direkt eller "får man göra så"? Vi har pratat med en präst som tyckte det lät som en jättefin idé men eftersom hon var upptagen den dagen och inte kunde viga oss gick vi aldrig in på detaljer. Jag och min sambo har verkligen drömt ihop hur det ska se ut och om de nekar oss med så kort varsel känns det som att en stor del i kyrklig vigsel försvinner - då hade vi nog hellre valt ett sommarbröllop utomhus. Nu gillade vi tanken med ljus/mörker, mystik och den fantastiska lokal som kyrkan är.

    Det finns inga generella riktlinjer, som redan nämnts funkar det inte med CD-musik i alla kyrkor (och generellt är det ju alltid trevligare med levande musik än burkad). Ni måste ta det med den aktuella vigselprästen, precis som tankarna kring ljuständningen.

  • Äldre 22 Nov 20:22
    #24

     


    aurora84 skrev 2010-11-22 20:00:01 följande:
    Hejsan. Jag undrar om man ska ge sin vigselförettare något som betalning. Är det någon som vet detta? Eller ska man ge en gåva? Våran kommer att viga oss på julafton så man kanske ska ge en blomma???? /Aurora

    Någon betalning ska han/hon inte ha. En en blomma eller ett foto av brudparet uppskattas säkert, men är absolut inget måste.

  • Äldre 22 Nov 21:44
    #26

     


    TheJohanna skrev 2010-11-22 20:46:25 följande:
    Jag har en fråga till er präster som är lite OT... För ett tag sen var jag med i ett sammanhang där kyrkans närvaro på nätet diskuterades. Utifrån detta undrar jag hur det kom sig att ni skaffade konton här och började svara på frågor..? Undrar också om ni får göra detta i tjänsten? Det är verkligen jättebra att ni finns här!

    Jag kan svara för egen del så får de andra prästerna svara för sig.
    Jag besökte BT ganska ofta som nyvigd präst för att se vilka frågor folk hade kring bröllop. När jag insåg att frågorna var ganska många bestämde jag mig för att själv skaffa konto och börja besvara frågor. Så småningom startade jag, efter tips från en annan präst, "Fråga prästerna"-tråden.
    Det är min absoluta övertygelse att det måste finnas präster på andra ställen än i kyrkan - det ska vara naturligt att träffa präster i vardagen.
    Jag ser detta som en del av min tjänst, även om jag svarar på frågor lika mycket när jag är ledig som när jag tjänstgör. Min chef och vårt arbetslag är informerade om att jag tillbringar tid på BT, och jag ger också rapporter ibland om vad som händer och sker här. Min kyrka finns också på Facebook samt i Lokal-TV.

Svar på tråden Fråga prästerna 14