• Äldre 22 May 14:34
    419644 visningar
    1582 svar
    1582
    419644

    Fråga prästerna 14

    Vi kommer att ha två fiolspelmän som ska spela in- och utmarschen, och så två töser som brudnäbb. Hur brukar man gå in då? Går spelmännen före eller efter oss andra?

  • Äldre 26 May 10:53

    Det är en någorlunda stor kyrka, så för att ha musiken med oss när vi går in, och för att det ser så himla trevligt ut med spelmän i hembygdsdräkt, får de nog knata först, sen näbben och sen vi.

    Jag är inte så mycket för det där med fokus på brudparet (and don't get me started på alla speciallösningar med att komma in från höger/vänster/till olika låtar/i pappas släptåg) - det brukar lösa sig ändå  

  • Äldre 27 May 09:13

    Konsert? Jag tänkte mest att om vi ska höra musiken när vi går in (och i bästa fall gå i takt till den) kan den nog inte vara i andra änden av kyrkan. En marsch är ju till för att gå till, så då är det ju bra om de som ska gå till den hör den. 

    Och jag tycker nog att det är en viss skillnad mellan att inte tycka att man behöver anstränga sig för att hamna i fokus på sitt eget bröllop och att vilja döljas. Jag är ledsen om jag var otydlig där.

    Vi har tänkt att undanbe oss fotografering på invägen, så ur den synvinkeln är det inte ett problem med att spelmännen går före. Och jag tänker mig att de går några meter framför, så jag tror inte de kommer att skymma oss ändå.

  • Äldre 27 May 12:22

    Jag förstår fortfarande inte vad det här med "konsert" kommer ifrån - var det er präst som sa så, menar du? Inte "prästen" som i "Kjell präst" som svarade på min fråga?

    Förr i tiden ingick ju spelmännen i brudföljet, så jag tycker att det känns ganska okontroversiellt. Och jag föreställer mig att det är om de står längst fram i kyrkan som de verkligen tar fokus från brudparet, inte när de går framför dem, och det är ju vanligtvis längst fram musikerna står under en konsert, så jag måste nog säga att jag inte alls håller med den här prästen

    Vår präst är införstådd med och förtjust i idén med spelmän, men eftersom jag glömde fråga henne om tågordningen när vi sågs sist så passade jag på att fråga här istället. Men jag tar det med henne i eftermiddag, så får vi reda ut det hela ordentligt.

Svar på tråden Fråga prästerna 14