• JulyBr­ud
    Äldre 17 Dec 19:40
    420685 visningar
    1582 svar
    1582
    420685

    Fråga prästerna 14

    Hej!

    Vår präst, min fästmans bestmans far, kunde inte datumet vi har satt. Hade sett framemot att få ha någon man har en koppling/relation till som man vet gläds med en på ens stora dag. (Säkerligen gör de flesta det oavsett man har en relation till vederbörande, men! förra bröllopet jag var med på hölls av en ganska dämpad och lite smått sur präst som avslutade vigseln med "så får vi hoppas att det håller??????")

    Min fråga är: Finns det möjlighet att få ha en vigselförättare man känner, trots att personen i fråga inte är präst, han är troende och tar stunden på största allvar, men är inte prästvigd.... Vad finns det för regler, är det ett tydligt nej? eller kan det vara upp till varje församling att avgöra i frågan? Kan han få hålla i vissa delar av vigseln om ens "tilldelade präst" går med på detta??

    Tacksam för svar :)
    /JulyBrud

  • JulyBr­ud
    Äldre 17 Dec 20:25

    Okej, tack, bra att veta!

    Funderar lite, betyder det att om en pastor med vigselrätt viger i en frikyrka, att det är en borglig vigsel? Inte för att det spelar roll :) vi gifter oss i en domkyrka, men blev nyfiken!

  • JulyBr­ud
    Äldre 3 Feb 03:54

    Hej!

    Tack för en jättebra tråd, man får reda på så mycket som man inte tidigare visste att man behövde ta reda på :)

    Har en fråga. Jag ser hela tiden svaret "bara en av er är medlem så får ni viga er i svenska kyrkan", och det var vad dom sa när vi först bokade kyrka ett helt år i förväg. Men sedan fastnade vi för en annan kyrka som jag har mer anknytning till och avbokade vår första för att kunna viga oss i denna fantastiska domkyrka.

    Till första församlingen jag kontaktade informerade jag om att bara min fästman var medlem i svenska kyrkan, men dom svarade (som jag nu har förstått är det som gäller) att det inte var några problem utan att det räckte med en av oss. Därför nämde jag det inte ens när vi bokade vår nya vigselkyrka då jag inte trodde det var ett "issue". Nu har "den nya kyrkan" sagt att dom tagit reda på att bara min fästman tillhör svenska kyrkan och skrev "Vi vill att du ska göra det också. Vigselprästen tar med an ansökan som du ska skriva på." Har jag inget val i detta? (givetvis valet att vi gifter oss någon annanstans) men det känns lite konstigt. Jag har i of svarat att okej, att det går bra, för jag vill hemskt gärna gifta mig just där ...men jag går inte med för att jag tror, eller känner att jag egentligen vill vara medlem, utan bara av praktiska skäl, det känns lite fel. Är jag verkligen "tvungen" att gå med för att vi ska få gifta oss där? Egentligen ingen stor grej eller något egentligt problem, vill mest bara veta "vad som gäller" det kanske är olika för olika församlingar/stift och varje enskild har rätt att bestämma hur dom vill att det ska fungera?

  • JulyBr­ud
    Äldre 3 Feb 03:58

    Oh, en fråga till. Räcker det med att en person är prästvigd även om han inte arbetar som präst för att han ska få lov att viga i svenska kyrkan (givetvis enligt svenska kyrkans ordning)? Vi hade hemskt gärna velat ha någon man har anknytning till som utför vigseln.. Kanske en dum fråga, men är man präst för att man är prästvigd (även utan församling att jobba i)?

  • JulyBr­ud
    Äldre 3 Feb 11:57
    Kjell Präst skrev 2011-02-03 05:08:59 följande:
    Detta är alltså en svenskkyrklig kyrka? För i så fall är det otroligt märkligt. Så länge en av er är medlem har ni rätt att vigas gratis i Svenska kyrkan. Du ska alltså inte vara tvungen att bli medlem för att ni ska få vigas. Inte så lite fräckt att begära det, tycker jag (utan att veta vilken kyrka det gäller och varför man har den "regeln")
    Ja det är det. Formuleringen "som du ska skriva på" känns ju inte direkt som en fråga, men det var kanske en felformulering från deras sida kan man ju hoppas, blir alltid svårare när man tar saker via mail och inte pratar (är utomlands) men skönt att veta att jag inte ska känna mig tvungen i af, får se hur jag gör!
  • JulyBr­ud
    Äldre 3 Feb 11:59
    Kjell Präst skrev 2011-02-03 05:14:22 följande:
    Man är präst när man är prästvigd, och man är det på livstid. Dock krävs egentligen att man är ansluten till en församling för att man ska få verka som präst. man har alltså egentligen inte rätt att privat "sälja" de kyrkliga handlingarna (dop, vigsel, begravning). Men det kan ju också vara så att man för tillfället står utan tjänst. Jag vet faktiskt inte riktigt hur juridiken ser ut kring detta. För att en präst ska  ha vigselrätt måste Svenska kyrkan sedan en tid tillbaka ha ansökt om detta för just den aktuella prästen (tidigare hade man vigselrätt så fort man var präst i SvK). En prästvigd som inte arbetar som präst har kanske inte heller vigselrätt. Kanske någon av de andra prästerna här på BT vet bättre om detta?
    Han har vigselrätt, så det var tillräckligt svar på min fråga :D tack så mkt!
  • JulyBr­ud
    Äldre 4 Feb 15:43
    Soldemor skrev 2011-02-04 13:45:32 följande:
    Hej!

    Tror jag vill komplettera lite, för vi har likartade diskussioner i min församling. Om den önskade prästen inte har någon anställning i församling eller hos stiftet, har församlingen där vigseln skall ske, ingen motförsamling att cleara (kostnaden för präst) mot. Då måste församlingen tillfälligt anställa denna präst, alternativt att de anser att ni får välja en av deras präster istället. Detta för att ingen präst skall kunna få "svart" betalt av ett brudpar.
    Jag skulle aldrig få för mej att betala en präst svart, och tycker det är märkligt om det finns präster som accepterar "svart betalning"

    Om vår kära vigselförättare tackar ja, håller tummarna!! ..och får lov att viga oss, gör han det i egenskap av en vän (eg. vän till min syster och hennes man) man det finns dom som ställer upp för att dom vill kunna glädja andra, och det är ju fantastiskt. Sen vill jag ju inte att det ska behöva kosta personen som ställer upp något (förutom hans tid, vilket i sig är generöst). Vill självklart stå för resekostnaden han kommer få, men det är det väl inget fel med, eller någon regel som förbjuder?
  • JulyBr­ud
    Äldre 19 Feb 15:40

    Hej!

    Två frågor; Om man har två psalmer, hur många "övriga" låtar är det vanligast att ha? Och hur många tycker du att (med ett bra upplägg, och om musik är ens liv) man kan ha som "max" utan att det blir för mkt?
    Viktigaste delen är så klart löftena, men för oss kommer våra vänner förgylla vigseln med låtar som betyder mkt för oss....just nu har vi en från mig till honom, en från honom till mig, och en som en vän har skrivit just till vår vigsel... Om man då har ingångslåt och utgångslåt som också framförs av solister, får man plats med allt man ska ha med på 45 minuter?

    Förstår att det kan låta mkt, men vi vill ha mkt musik, så om det ska vara en vigsel som är "vi", tror du att detta upplägg kan bli bra trots att det blir många solister/inslag?

  • JulyBr­ud
    Äldre 19 Feb 19:27
    Kjell Präst skrev 2011-02-19 16:08:51 följande:
    I de fall när det förekommer solosånger (vilket inte är så vanligt som man kan tro) är nog det vanligaste två stycken, men att som ni ha tre solosånger + ingång och utgång, jämte två psalmer, låter inte orimligt tycker jag
    tack för svar, skönt att höra! då lägger vi fram det som förslag i af när det blir dags att träffa vår präst :)
  • JulyBr­ud
    Äldre 5 Mar 11:31

    Hej!! Har en ny fråga :)

    Hur vanligt är det att man skriver om löftena i egna ord? Så länge man har med samma budskap, om att man lovar varandra trohet för resten av livet, är det något mer man ska tänka på? Är det här något som prästen brukar ha en åsikt om så att man ska fråga om det går bra innan man ställer sig in på det? (jag är ganska säker på att våran glada präst inte skulle ha något emot det, men så man inte tar något för givet som man eg. bör fråga om)

    Ha en skön helg!

  • JulyBr­ud
    Äldre 5 Mar 13:08

    ps. en fråga till :)

    hur är det med applåder under en vigselakt, vill ha en fin cermoni givetvis, men ändå att den är avslappnad och glädjefylld, för mej skulle det kännas konstigt att inte applådera när någon framfört en låt, kommer ha solosånger och även när man blivit man och fru vore det trevligt med applåder, det är ju ett glädjefyllt ögonblick om något! Vet inte riktigt vad som gäller med att applådera under en gudtjänst, anses kanske världsligt? Hur brukar det se ut, finns det regler, eller är det beroende på hur prästen i fråga ställer sig till det? Om det är ok, kan prästen säga något innan vigseln börjar (då när de brukar säga vad som gäller om fotografering osv) hur man önskar ha det?

    tack på förhand!

  • JulyBr­ud
    Äldre 13 Mar 12:31

    Hej!

    Får man sjunga "suck" i kyrkan? det är ju inte ett svärord, men kanske inte heller ett särskilt fint ord :) Det är efter vigseln/dvs utgångsmusiken, men man är ju fortfarande inne i kyrkan...

    Vi hade lite valt en utgångslåt som kändes bara "okej" för det var så svårt att hitta en vi ville ha... Men så kom vi på en låt som passar oss i både musikstil och text, den kändes "vi", refrängen är eg. "jätte fin" och uttrycker att man är otroligt glad för att få ha den andre i sitt liv, bara i lite "modernare ord"

    'Cause we belong together now, yeah
    Forever united here somehow, yeah
    You got a piece of me
    And honestly,
    My life, would suck, without you

    Vad hade du sagt om ett av dina brudpar önskat sig denna? (vi kan inte fråga våran präst föränn om två månader när vi är hemma i sverige igen! och jag är nyfiken på vad en kollega till henne skulle säga så länge :) hon är väldigt glad och lättsam, så chansen finns att hon kan ha glimten i ögat)

  • JulyBr­ud
    Äldre 14 Mar 10:31
    Kjell Präst skrev 2011-03-13 17:07:56 följande:
    Först trodde jag att du menade det svenska ordet "suck" och då skulle jag ha svarat att det rodte har nog många sagt i kyrkan . Jag skulle inte ha några problem med låttexten du nämner. Ordet "suck" är ju som sagt ingen svordom, och väl knappt ett fult ord heller...
    Tack för din åsikt, låter ju hoppfullt :)
Svar på tråden Fråga prästerna 14