• tågjän­tan
    Äldre 19 Nov 19:51
    419082 visningar
    1582 svar
    1582
    419082

    Fråga prästerna 14

    Säger hej och *vinkar* i den nya tråden .

  • tågjän­tan
    Äldre 21 Nov 19:17
    #16

     


    min hemlighet skrev 2010-11-21 15:56:53 följande:
    tack för tipsen, ska lyssna, läsa och konferera lite med sambon. jag tycker det är jättesent att få en präst för ni har väl väldigt mycket som ska göras runt julhelgerna och det har ju vi "vanliga dödliga =)" också så det känns osm att det kan bli svårt att hitta tid till möten osv. Finns det några generella riktlinjer vad gäller musik och ljus? Vi skulle vilja ha en instrumental låt på cd som ingångslåt, den är ganska lång och vi skulle vilja släcka ner hela kyrkan och sen ha fyra ljusbärare som tänder stearinljus i altargången innan vi kommer in. Är det något vi bör slå ur hågen direkt eller "får man göra så"? Vi har pratat med en präst som tyckte det lät som en jättefin idé men eftersom hon var upptagen den dagen och inte kunde viga oss gick vi aldrig in på detaljer. Jag och min sambo har verkligen drömt ihop hur det ska se ut och om de nekar oss med så kort varsel känns det som att en stor del i kyrklig vigsel försvinner - då hade vi nog hellre valt ett sommarbröllop utomhus. Nu gillade vi tanken med ljus/mörker, mystik och den fantastiska lokal som kyrkan är.

    Som jag förstått det är det inte ella kyrkor/präster som tillåter musik på cd. Tanken är att en gudstjänst är något man formar tillsammans och en vigsel är en vigselgudstjänst. Dessutom är det inte alla kyrkor som klarar av att göra det rent tekniskt, en del har inte så avancerade ljudanläggningar.
    Jag kan berätta att vi hade Chicagos "You're the Inspiration" intrumentalt på piano vilket blev väldigt bra. Nu vet jag inte vilka intrument som är på den skivan ni vill ha, men synth/keyboard kanske skulle kunna vara en annan variant.
    När det gäller ljuständing skulle jag kunna tänka mig att de är försiktiga av rena brandsäkerhetsskäl. Det kanske går att ringa och be att få prata med vaktmästarna om ett första utlåtande om besked dröjer om präst. Annars går det säkert att få ha mycket levande ljus tända eftersom det är i januari.

  • tågjän­tan
    Äldre 26 Nov 17:38
    #31

     


    magnoliablomma skrev 2010-11-23 20:21:57 följande:
    Hej! Går det på något sätt att en svensk präst håller en cermoni i utlandet, i mitt fall Kroatien och att själva vigseln sker borgligt i kommunhuset på orten för att vigseln ska bli bindande juridiskt? Kan en svensk präst i Svenska kyrkan hjälpa till med detta om han/hon vill? tack,     
    Jeez skrev 2010-11-23 21:24:51 följande:
      EN svenskkyrklig präst kan förrätta en välsignelse över borgerligt ingått äktenskap varsom helst, så svaret är ja.

    Menar du magnoliablomma att du vill hålla den kyrkliga vigseln förs och sedan göra en borgerlig och juridisk vigsel? Fungerar det jeez och ni andra präster?

    Känner ni att ni hemskt gärna vill ha en borgerlig vigsel för den juridiska delen? Finns det inte svenska präster utomolands (inte överallt kanske) som har även den juridiska rätten, iaf om de tjänstgör där?

  • tågjän­tan
    Äldre 26 Nov 17:40
    #32

    På tal om mitt svar, blev jag spontant lite nyfiken; kan någon av er präster som jobbar här i Sverige viga någon utomlands? Eller upphör er juridiska "rätt" utanför landets gränser?

  • tågjän­tan
    Äldre 27 Nov 20:03
    #36

     


    Jeez skrev 2010-11-26 18:52:59 följande:
      Det är ju inte säkert att präster överhuvudtaget har vigselrätt utomlands. Så jag antog att den borgerliga vigseln sker först och att det sedan blir en kyrklig ceremoni.

    Jag läste in att magnolia ville/tänkte att det skulle ske i den ordningen. Men nu när jag tittar på det igen ser jag att det kanske inte behöver vara så

  • tågjän­tan
    Äldre 3 Dec 13:27
    #51

     


    Jeez skrev 2010-12-02 20:44:14 följande:
      Samtidigt som prästen ber att få ringarna, dvs efter at man sagt ja, precis innan bönen över ringarna och löftena.Jag brukar se till att bruden får tillbaka buketten först under sista psalmen, men det är lite olika vet jag. Det viktiga är väl att slippa ha den under förbönen, så man ju knäfaller (förutom vid löften och ringväxling förstås).

    Jag var med om en vigsel för några år sedan där prästen bad "brudbuketthållaren" att ta den redan i början av vigseln och sedan höll den hela vigseln om jag minns rätt. Det blev jag väldigt förvånad över. Det känns ändå som om det vanliga är att det är vid ringväxlingen. Och att det är då som bruden har lite svårt att hålla buketten.

  • tågjän­tan
    Äldre 10 Dec 21:18
    #78
    Sebastiána skrev 2010-12-10 08:11:34 följande:
    Jag vet inte, men blir det inte lika giltigt som om du gifte dig i Finland? Jag menar det blir väl lika giltigt som de svenskar som gifter sig med svensk präst utomlands - bara det att det blir en finsk vigsel. Gissar att du bör tala med skattemyndigheten. Jag tror säkert att ni blir gifta, men det kanske registreras i Finland?
    Vi var inne på detta förut där jag frågade om en svensk präst kunde viga utomlands. Och svaret var att en svensk präst bara har vigselbehörighet inom sveriges gränser. Såvida inte det är en präst som arbetar på platsen och har fått en behörighet för det där.
  • tågjän­tan
    Äldre 15 Dec 20:54
    #98
    Salat skrev 2010-12-11 22:20:57 följande:

    Hej!
    Är det tillåtet att spela upp en cd-skiva i kyrkan och hur vanligt är det ?
    Har en son på 14 som är duktig på att sjunga men är just nu i målbrottet.
    Han har redan spelat in en sång hos et skivbolag som skulle kunde spelas upp.


    Har ni funderat över att ha vigselprogram som ni delar ut före vigseln? En möjlighet är att där på något sätt berätta om låtarna. Ni behöver ju itne heller ha ett helt vigselprgram funderar jag nu helt spontant - ni kan ju bara skriva ner de solo/duettsånger som ska vara med och skriva om dem.
    Detta i fall prästen känner att han inte riktigt skulle vilja göra det tänkte jag.
  • tågjän­tan
    Äldre 10 Feb 20:31
    Darling Daisy skrev 2011-01-30 20:27:17 följande:
    Halloj!

    Hur vanligt är det med förmiddagsvigsel?
    Är det något speciellt man ska tänka på om man vill ha vigseln på förmiddagen? (förutom de rent praktiska sakerna, som att prästen och alla andra inblandade ska vara med på idén)
    Jag vet inte vilka klockslag ni tänker när ni säger förmiddag. Vi hade en vigsel kl 12 och det gick väldigt bra. Dels för att vi hade fotograferingen efter vigseln. Och dels för att min man är väldigt kvällstrött och vi ville avrunda festen runt 23 (vilket lyckades). Eftersom vi visste att det skulle ta en stund från vigseln till middagen och vigseln var så pass tidigt, bjöd vi på frukt och dricka. Alla som kom tyckte att det var en väldigt trevlig fest. Samtidigt som vi hade tur med vädret - det var nästan för varmt .
  • tågjän­tan
    Äldre 21 Feb 22:52
    Aniara4 skrev 2011-02-20 14:06:27 följande:
    Ja, så har jag också förstått det. Vår präst är inte anställd i någon församling alls för tillfället, och eftersom församlingen inte vill anställa henne tillfälligt kommer hon att ställa upp gratis vilket vi tycker är väldigt hyggligt!
    Men gäller det då juridiskt? Jag har hört par som gifta sig (iofs kanske av någon frikyrka som inte hade vigselrätt där inte pastorn berättade det) och senare har det uppdagats att de  inte är gifta.
    Har man alltid vigselrätt, där vigseln gäller även juridiskt, även när man är pensionerad präst, oavsett om man är anställd eller inte?
Svar på tråden Fråga prästerna 14