• TheJoh­anna
    Äldre 21 Nov 20:23
    419416 visningar
    1582 svar
    1582
    419416

    Fråga prästerna 14

    Rent brandsäkerhetsmässigt tror jag inte att det är någon fara... Många kyrkor har ju Luciafirande med massor av levande ljus och då är man van vid sådant...


    Ljuständningen låter som en jättefin idé, men det är ju inte helt säkert att kyrkan tillåter cd-musik. Men jag tänker mig att stämningen hade höjts ännu mer om ljuständningen skett till levande musik!

  • TheJoh­anna
    Äldre 22 Nov 20:46
    #25

    Jag har en fråga till er präster som är lite OT...


    För ett tag sen var jag med i ett sammanhang där kyrkans närvaro på nätet diskuterades. Utifrån detta undrar jag hur det kom sig att ni skaffade konton här och började svara på frågor..? Undrar också om ni får göra detta i tjänsten?


    Det är verkligen jättebra att ni finns här!

  • TheJoh­anna
    Äldre 4 Dec 16:29
    #54
    Lissie84 skrev 2010-12-04 14:22:40 följande:
    Hej prästerna!  Sen riksdagen klubbade igenom reformerna av grundlagarna har jag funderat på det här med brudöverlämning. Då det nu står i lagen att man ska bidra till ett mer mångkulturellt samhälle kan man som präst då neka till brudöverlämning men anledningen av att det inte är svenskkyrklig tradition?  Väldigt nyfiken på hur ni ser på saken.
    Jag är visserligen itne präst men kan nog svara på det ändå. Sedan Svenska kyrkan skildes från staten har inte riksdagen någon makt över kyrkan. Kyrkans lag heter kyrkoordningen. Sen så står såklart kyrkan under Sveriges lag också på det sättet att man inte får bryta mot lagen i det land man befinner sig. Men en sådan lag måste ju förstås på rätt sätt. Svenska kyrkan är (i alla fall på många håll i landet) bra på stärka det mångkulturella i vårt samhälle. Bättre än många statliga instutitioner! Jag utgår från att denna lag inte kommer (eller ens kan) följas till 100% i varenda sammanhang. I såfall måste varenda mataffär i hela Sverige köpa in lika mycket falafel som julskinka under december, TV-kanalerna måste visa större procent utländska filmer etc..
  • TheJoh­anna
    Äldre 4 Dec 16:33
    #55

    Jag menar inte att vi inte ska värna om det mångkulturella, det är jätteviktigt att Sverige är ett mångkulturellt samhälle, men det som tillhör traditionell svensk kultur måste också få lov att finnas med.

  • TheJoh­anna
    Äldre 12 Feb 14:02
    Chicita skrev 2011-02-12 13:45:38 följande:
    Vi är inte fullt SÅ nogräknade. Det är bara medeltidsinspirerat, inte helt autentiskt :) 
    men eventuellt så kan de som spelar på kvällen, spela i kyrkan också...
    MrsT2011 skrev 2011-02-12 12:31:54 följande:
    Oj, är kyrkorgeln en senare uppfinning? Jag måste erkänna att jag kan väldigt lite om medeltiden. Men man kanske inte tillät musik i kyrkan över huvud taget? Det var ju en tid då man skulle lida för sina synder och kyrkan erbjöd förlåtelse, inte underhållning. Men är det någon som vet när och hur kyrkomusiken kom till Sverige?
     Det var väl mer korsång, av munkar eller nunnor (tror jag) 
    Men det känns inte jätteviktigt för oss.
    Däremot hade det varit roligt att ha psalmer som är tidsenliga. Och gärna tidsenlig musik... Men det behöver inte vara helt "korrekt".
    Visst skulle vi kanske kunna be att få ha annan musik som låter mer "rätt".
    Men när vi gifter oss i kyrkan så vill jag gärna ha psalmer och inte annan musik även om den skulle passa bättre in i temat :)  
    det finns ju medeltida psalmer i psalmboken som spelas på orgel idag. Sen om man inte gjorde det på medeltiden är en annan sak men det är ju fortfarande psalmer från medeltiden =)
  • TheJoh­anna
    Äldre 15 Apr 16:31
    Oonah skrev 2011-04-15 13:58:51 följande:
    Hej Kjell!

    Har en ungdomspräst vigselrätt? Vi har blivit tilldelade en vigselförrättare, men vi är båda förtjusta i församlingens ungdomspräst. Jag tänkte höra med henne, men vill kolla med dig först, så att jag inte skämmer ut mig med en korkad fråga till henne. Solig

    (Inte för att jag vet varför det är bättre att ställa dumma frågor här, haha! Ja just ja, anonyma internet... )

    Tack och bock och trevlig helg alla!
    - May everything beautiful and best be condensed into this Email. I sincerely wish you happiness, cheerfulness and success.
    Frågan var visserligen inte riktad till mig men om hon är präst så har hon vigselrätt! Om hon inte av någon outgrundlig anledning skulle ha avsagt sig vigselrätten men det är ovanligt.
  • TheJoh­anna
    Äldre 20 May 07:42
    Snigel Bee skrev 2011-05-20 07:07:18 följande:

    Hade samma tankar om orgelmusik men sååååååå fel jag hade!! Vårt möte med organisten var faktiskt de roligaste med hela bröllopsplaneringen. Helt underbar och fantastisk duktig person och vi hade jättekul när vi var där och valde in- och utgångsmusik. Jag frågade om jag fick ha med mig egen musik, ha sa inte nej men frågade om jag ville ge han en chans och spela först. Han menade att det inte kmr blir lika bra med tex CD. Ja, visst tänkte jag, varför inte. Efter att ha hört honom spela och verkligen känna hur orgelmusiken FYLLDE hela kyrkan på ett sådant sätt som inte mkt annat kan så ville jag inte ens lyssna på hur min skiva lät. Kastade den i papperskorgen med ett leende. Det blev jättebra till slut med orgelmusik, pampigt och väldigt vackert! =) Ingen blödde ur öronen heller som tur var!

    Tkr du ska ha din bröllopsdag någon annanstans och låta kyrkan va den dagen för någon annan som uppskattar den mer!


     


    Vilken härlig organist det verkar vara! Och vad härligt att han övertygade er på det sättet istället för att bara peka på reglerna. Orgel är ett fantastiskt instrument!
  • TheJoh­anna
    Äldre 20 May 08:12

    Om det var i domkyrkan i Gbg så förstår jag. Domkyrkoorganisterna är ofta otroligt skickliga!! Vet inte vem som är det i Göteborg nu men det krävs en del för att ha en sådan tjänst!

  • TheJoh­anna
    Äldre 20 May 17:57

    Hej!
    Vi ska ha två präster vid vigseln. Den ena har frågorna, bön över ringen, löftena, tillkännagivandet och förbönen, honom tänkte vi kalla "Vigselförrättare" i vigselprogrammet, men vad kallar vi då den andre prästen som har inledningsorden, Herrens bön, vigseltalet och välsignelsen..? Predikant? Fast han har ju inte bara förkunnelsen...

  • TheJoh­anna
    Äldre 22 May 12:47
    Kjell Präst skrev 2011-05-21 07:41:11 följande:
    Kan ni inte bara skriva "Präster: NN och NN"?
    Jo, det är klart! Så kan man ju faktiskt lösa det =) Tack!
  • TheJoh­anna
    Äldre 20 Jun 14:20
    say yes skrev 2011-06-19 19:32:00 följande:
    Hej!
    Jag undrar om man kan välja bort en präst pga hans syn på människan (framförallt kvinnan). Vi bor i sthlm men skall gifta oss på norra Öland och där finns få präster. Den prästen vi med största sannolikhet kommer få är en kvinnoprästmotståndare och har en väldigt fyrkantig syn på kvinnan överhuvudtaget. Detta har han bloggat om och sagt öppet flera gånger något som vi inte kan ta eftersom det är så emot våra egna värderingar.
    I värsta fall så känns det som att vi får vigas i sthlm eller göra det borgeligt då vi verkligen inte vill bli vigda av honom.

    PS. Vi skall ha "härlig är jorden" som en av psalmerna på vårt bröllop. På bröllop i Danmark och Norge (och i min familj då) är denna vanlig. Man kan ju välja att ha ett par av verserna också, inte alla.
    Vi ska också gifta oss på norra öland men kommer inte att ha Dag utan har själva med oss präst. Eftersom det är så få präster på så många kyrkor på Öland så är det nog svårt att välja en annan av församlingens präster om ni i så fall inte väljer att gifta er i någon av kyrkorna längre ner.. annars kan ni ju försöka kolla när han har semester... Jag vet att det är en pensionerad präst som heter Stig Johnsson (tror jag) som i alla fall har brukat vikariera på norra öland på somrarna. Han är i alla fall ofta i Böda där vi ska gifta oss. Du kan ju fråga pastorsexpeditionen om han i så fall tar vigslar. Han var f.ö. verksam i Sthlm innan...
Svar på tråden Fråga prästerna 14