• tågjän­tan
    Äldre 20 Aug 18:13
    42836 visningar
    289 svar
    289
    42836

    Fråga prästerna 13

    Jag har en svensk kompis som gifte sig med en kille från USA. De hade denna sed med ljuständning, där man släcker två ljus och tänder ett. Jag har nog hört om den i fler sammanhang oxå. De är inte katoliker, så jag tror att det är en amerikansk sed. Jag skulle kunna tänka mig att det finns specialgjorda ljus för detta.

    Jag har hört en del argumentera mot denna ljuständing för att de menar att även om man blir ett så är man fortfarande två olika individer som behåller sina respektive personligheter. Någon tyckte att ska man ha denna ljuständning så borde de två ljusen fortsätta lysa när man tänder ljuset i mitten.

  • tågjän­tan
    Äldre 24 Aug 23:53
    #46

     


    say yes skrev 2010-08-24 06:38:30 följande:
    vi skall bjuda prasten. Om han/hon tackar ja ar upp till denne men en inbjudan far man som prast i var familj. i de flesta av de brollop jag vart pa har man bjudit prasten men prasten har tackat nej till att komma da det ar dennes jobb.

    Jag har nog sagt detta förut, vi funderade själva hur vi skulle göra om vi skulle bjuda honom eller inte. Men han berättade tidigt att han skulle ha en till vigsel efter oss, så då var frågan liksom löst.

  • tågjän­tan
    Äldre 25 Aug 15:13
    #50

     


    Kjell Präst skrev 2010-08-25 14:43:08 följande:
       Själv har jag vid ett tillfälle varit lite tveksam men valde till sist att ändå viga.
    En kanske personlig fråga: Försökte du prata med brudparet om detta eller höll du det mer för dig själv?
  • tågjän­tan
    Äldre 25 Aug 15:14
    #51

    Oj, vad ljus min text blev... jag vet inte vad som hände när jag kortade ner Kjells inlägg.

  • tågjän­tan
    Äldre 27 Aug 21:19
    #62

    .... i framtiden - den varianten har jag inte hört. Den är nästan värre än ... tills livet skiljer oss åt.
    Frågan har varit upp flera gånger och det ska vara med liknande tills döden skiljer oss åt, tex i alla våra dagar eller så länge vi lever.
    De andra kan uppfattas som luddiga; typ så länge jag känner för det.

  • tågjän­tan
    Äldre 29 Aug 14:38
    #66

    I bland kan det nog finnas skäl. Min mans pappa dog när han bara var åtta år. Han klarar knappt av att se en ambulans (pappan fick åka i väg med ambulans i en hjärtattack) utan att han tycker det är jättejobbigt. Vi tycker kanske alla att det är tråkigt, men jag får nästan hålla honom i handen om vi är ute och ser en ambulans. Därför ville han inte ha ordet döden med. Jagkom inte i håg vad det blev - det var innan jag började hänga så mycket i prästtråden .

  • tågjän­tan
    Äldre 16 Sep 20:48

     


    Jeez skrev 2010-09-15 13:07:25 följande:
    En vigsel med en pastor från Missionskyrkan är alltid en vigsel enligt missionskyrkans ordning och kan föranleda att ni får betala hyra för kyrkan (om den är svenskkyrklig). I övrigt är det upp till kyrkans kyrkoherde om pastorn i fråga får komma och ha vigseln (ni kan desstuom behöva betala pastorn arvode, inget sådant regleras ju iom att ni är medlemmar i Svenska kyrkan). Men om det  ordnas så är det inga problem.Och ordningen är lik svenska kyrkans om än inte exakt likadan, vad som är okej där eller inte vet jag inte.Och kontentan ekonomiskt: om man är medlem i Svenska kyrkan har man rätt till en vigsel i en svenskkyrklig kyrka av en svenskkyrklig präst utan någon kostnad, oavsett var man bor. Inget annat.

    Men är det inte så att SMK och svenska kyrkan har ett samarbete så att eg ska det inte vara något problem för en pastor från SMK att viga i svenska kyrkan. Jag undrar om det inte tom är så att en pastor från SMK ska kunna jobba som präst i sv. kyrkan. I så fall borde det inte vara några problem så länge minst en i brudparet är medlem i sv. kyrkan.

  • tågjän­tan
    Äldre 17 Sep 09:43

     


    A6 vis skrev 2010-09-17 07:28:20 följande:
    Jag undrar om vi kan få betala en lite summa för att vi inte har valt att vara i en av våran egna församlings kyrkor?

    Om ni gärna vill det av eget val, kanske ni kan ge pengar i kollekt, till kyrkans mission eller liknande i stället.

  • tågjän­tan
    Äldre 22 Sep 13:48

    På tal om kollekt, så har jag för mig att det var ett brudpar för ett år sedan eller två som berättade att de under vigselgudstjänsten ville ha kollekt. Den gick till något välgörande ändamål som kyrkan hade.

  • tågjän­tan
    Äldre 30 Sep 19:05

     


    Jeez skrev 2010-09-26 19:43:00 följande:
      Oj, nu först såg jag din fråga.Nja, är svaret. Som jag har förstått det så kan en pastor resp präst arbeta tillfälligt i en församling där lokalt avtal mellan församlingarna finns vid behov. Exakt hur det ser ut minns jag inte, men man är inte fullt utbytbara så att säga i alla sammanhang.OCH för att utföra kyrklig handling, dvs dop, begravning, vigsel eller konfirmation i Svenska kyrkans ordning måste man vara behörighetsförklarad av domkapitlet och därmed präst i Svenska kyrkan. Det är jag 100% säker på.

    Fast jag vet om minst en vigsel där iaf pastor i SMK vigt paret utan att vara prästvigd i svenska kyrkan. Fast det kan ju vara med hänvisning till avtalet. Sedan vet jag par som även vigts av pastorer i pingst. Men det är möjligt att det där kan ha varit så att de gått till borgmästarn, eller annan behörig pastor, först och fått den juridiska vigseln. För att kunna ha den pastor man önskar officiellt i kyrkan.

  • tågjän­tan
    Äldre 7 Oct 20:51

    Om ni inte känner någon som kan spela keyboard eller gitarr. Det tror jag kan bli riktigt bra det med.

  • tågjän­tan
    Äldre 22 Oct 20:12

     


    Silver lining skrev 2010-10-22 16:03:45 följande:
    Hej Kjell Prast!har en Fraga ang vigseln/ avgift; Jag fick precis bekraeftar av "min kamrer" att jag inte behoever betala nagon vigselavgift eftersom jag aer medlem i Svenska Kyrkan (jag fick ett registerutdrag fran Svenska Kyrkostyrelsen i Uppsala som jag skickade till dem)Det aer ju super (foer var budget alltsa)!!; Men : eftersom jag kanner mig lite som "gaest" (jag gifter mig i kyrkan daer jag dopetes som liten bebis) men bor inte daer, sa har bara kontakt med kyrkan pga av vigseln och det kanns lite underligt. Kantorn ska ocksa spela orgel etc..Ska man ge en "donation" ? Hur mycket aer rimligt?Hur goer man? Vad aer vanligt!TACK FOER SVAR!!!

    Det var uppe tidigare - jag tror inte (?) att man kan betala "direkt" till kyrkan. Och prästen ska inte ha några svarta pengar. Men man kan ge kollekt eller till något välgörande ändamål som svenska kyrkan stödjer, i Sverige eller utomlands.

Svar på tråden Fråga prästerna 13