• Äldre 28 Jul 14:15
    4848 visningar
    20 svar
    20
    4848

    När man köper hus?

    Från och med oktober måste man ha en kontantinsats på minst 15% och det innebär nog oftast att man slipper topplånet. Någon sa att det beror på inkomsten hur mycket lån man kan ta och det gäller förstås i lång utsträckning. Vi har nyss byggt hus och tog endast bottenlån. Eftersom räntorna förväntas öka sätter vi undan ytterligare kapital varje månad för att ha som buffert när räntorna stigit. Dels sparar vi pengar för att ha när räntorna är högre, dels vänjer vi oss vid en större månadsutbetalning. De sparade pengarna sätter vi i en kapitalförsäkring (fondsparande).

  • Äldre 28 Jul 20:52
    #18

     


    lunagarden skrev 2010-07-28 19:06:29 följande:
    Och då alla inte har 15 % i kontantinsats, får de då ta dyrare blancolån istället med högre månadskostnader som följd...

    Precis! Men påbudet kommer från Finansinspektionen som anser att svenska folket är för skuldtyngt, i alla fall vissa och särskilt i storstäderna. Priserna är ju ofattbara ibland och det är inte lätt att komma in på bostadsmarknaden. Generellt sätt har det ändå alltid lönat sig att äga sin bostad. Att hyra är ju dyrare, du kan aldrig få tillbaka något på en värdestegring som man generellt sett har fått på villor och bostadsrätter.

Svar på tråden När man köper hus?