Inlägg från: planerar bröllop 19 juni 2010 |Visa alla inlägg
  • planerar bröllop 19 juni 2010

    Champagne eller mousserande?

    Nej du måste inte alls ha champagne! (även om det är gott ;) Champagne är ju ett mousserande vin som kommer just från distriktet Champagne. Det finns mångamånga andra fina och goda mousserande viner, välj något som ni tycker om. Vi kommer ha ett mousserande rosé som är fantastiskt, ett Crémant d'Alsace. (Alsace är distriktet och Crémant betyder mousserande)

    Här hittade jag en bra förklaring till vad Crémant är:
    "Cremant är en traditionell metod innebär att man plockar druvorna precis innan dom är riktigt mogna, sen jäser man upp vinet till den cirkus nio procent. Sen buteljeras det och det tillsätts socker och jästnäring. Man korkar igen, numera med en kronkapsyl. Jäsningen sätter igång igen och det bildas kolsyra som då stannar i flaskan.
    Nu får flarran ligga ett tag. I Champagne måste den minst ligga i minst 18 månader men oftast ligger de längre. I övriga Frankrike, om det ska få kallas Cremant, tror jag att gränsen är nio månader, samma som i Spanien för att få kallas cava.

    Sedan, för att göra en lång historia kort, så fixar man till så att flaskan står på huvudet (en omständig och tidsödande procedur), halsen med jästfällningen fryses ner, man vänder på flaskan, tar av kronkapsylen och ger den en klatsch i baken. Då far isproppen med den döda jästen ur flaskan och man korkar igen med den typiska champagnekorken."
    Förklaringe hittade jag på www.flashback.org/t856805p2

Svar på tråden Champagne eller mousserande?