• Aleta
    Äldre 16 Nov 14:05
    15532 visningar
    32 svar
    32
    15532

    Han vill ha barn nu – jag vill ha karriär = stress!

    Måste du vara hemma med barnet då?
    Kan inte han ta det mesta av föräldraledigheten?

    Jag känner ett par som delade på dagarna eftersom ingen ville ge upp sin karriär. Under hela småbarnstiden (utom återhämtning från förlossningen) så var de alltså hemma halva dagen var. Pappan jobbade fyra timmar på förmiddagen. Mamman jobbade på eftermiddagen. (Hon hann då mjölka ur lite mjölk på förmiddagen så att det fanns till bebisen när hon var på jobbet.
    Båda jobbade alltså halvtid och ingen var borta från jobbet mer än ett par-tre veckor.

    Du måste givetvis vara redo, det får inte bli så att du blir bitter och arg på både man och barn för att de tog din karriär ifrån dig. Men, som sagt, det finns inget som säger att inte pappan kan vara hemma mest. Vill man ha bröstmjölk så kan man faktiskt mjölka ur och pappan kan flaskmata, sedan ammar man på morgonen innan jobbet och på kvällen.

  • Aleta
    Äldre 16 Nov 14:10
    #6

    Självklart så kan han ta det mesta och jobba deltid osv!
    Det borde ju vara självklart i den här situationen där du vill göra karriär och han vill ha barn!

    Precis som Didis säger, vänd på de gamla trista könsrollerna och tänk på att ni är två individer. Gör det som passar er familj bäst.

    Har någon synpunkter så kan man alltid motfråga: "Jaså, tycker du att X är en dålig pappa eftersom du tycker att jag ska vara hemma mer?" och se upprörd ut!


    BrideBecks skrev 2009-11-16 13:59:08 följande:
    Hmm...intressant fråga på sista raden... Visserligen så reser han mycket i jobbet och är rätt busy men visst skulle han kunna backa tillbaka ett par år i sitt jobb och jag tror att hans chef skulle förstå. Han är ju redan etblerad på sitt jobb och ju mer jag tänker på det så låter det alltmer vettigt för mig. Är nog lite väl inkörd i gamla roller att när kvinnan skaffar barn så säger hon hej då till jobb medan mannen tuffar på som vanligt. Tack för en bra tankeställare!
  • Aleta
    Äldre 16 Nov 22:35
    #18

    Det är lag på att arbetsgivaren MÅSTE gå med på att låta föräldrar arbeta deltid när barnen är små.
    I Linköping fanns det ett företag förut (tror att de har köpts upp) som hade en policy att dela ut en extra liten bonus om mannen tog pappaledigt. Detta oavsett om det var mamman eller pappan som jobbade på företaget. Deras resonemang var att de var dags för alla att inse vilken otrolig kompetens som Sverige förlorar bara för att papporna tar ut mindre ledighet och mammorna stannar hemma längre. Alla förlorar på det i längden ansåg de och jag är böjd att hålla med. Om alla eller nästan alla delade lika så skulle det inte bli svårt att få anställning som tjej/osäkert att anställa för arbetsgivaren.

    Delar män och kvinnor ungefär lika så är ju alla precis lika mycket frånvarande pga barn (detta gäller även vabar så klart).


    090208 skrev 2009-11-16 21:15:32 följande:
    Ååh, jag ääälskar sånt här! Så många fler skulle vilja ha barn om karlarna gick med på sånt här. Och om andra mammor inte dömde en. För det händer, absolut. Är det svårt att få arbetsgivare att gå med på det?
Svar på tråden Han vill ha barn nu – jag vill ha karriär = stress!