OT: Tips på gott matbröd!
Jag är i bakartagen o undrar om Ni där ute har något gott och gärna enkelt matbröd att baka en regnig eftermiddag som denna ?!
Jag är i bakartagen o undrar om Ni där ute har något gott och gärna enkelt matbröd att baka en regnig eftermiddag som denna ?!
Ingen som bakar i denna värld ?!
Jag bakar inte själv men h2b gör ibland Har du kokboken Kärlek, oliver och timjan? Finns ett jättegott recept på valnötsbröd i den!
Jag vill också ha recept på gott bröd! Gärna med typ torkade aprikoser å russin å såna grejer i!
På mitt jobb bakar d ebröäd dagligen och där petar de i allt möjligt,typ linfrön (urgott),solrosfrön,kli,aprikoser mm..Men lite feg att bara sno ihop nåt hemma som man kanske får slänga direkt..
Recept på kallugns-limpa!!
200 grader ca 40 minuter
1 liter kallt vatten
1/2 dl smält smör/olja
1/2 dl sirap
2 pkt jäst (blå)
1 msk salt
1 kg vetemjöl
600 g rågsikt
Värm vattnet 37 grader, blanda ut med jästen sedan i med allt annat. Forma till 3-4 limpor lägg på bakplåtspapper på plåtar. Vispa ett ägg, pensla limporna och strö på solrostjänor eller andra frön som ni gillar. Ställ in på NEDERSTA falsen i KALL ugn, sätt på ugnen å det är klart på ca 40 min. (tiden varierar mellan olika ugnar, knacka på undersidan av brödet då det låter "ihåligt" så är det klart)
Detta är ett kanongott matbröd som inte behöver jäsa, det gör det medans ugnen blir varm. Variera genom att tillsätta linfrön, solrostjänor eller byt ut mjölet.
Mycket gott!!
Lycka till!!
TOKGOTT NÖTBRÖD
1 st
3dl vetemjöl
3dl grahamsmjöl
1tsk bikarbonat
1dl russin
½ dl vetekli
½ dl linfrö
¾ dl sirap
3 ½ dl filmjölk
1dl hela hasselnötter
1dl hela valnötter
Blanda samman allt till en kladdig massa och häll i en form.
(smord med lite smör)
Grädda i 180 grader, ca 40 minuter.
Ta ut och vänd brödet upp och ner och grädda ytterligare ca 10 min.
Har testat göra kallugnslimpa nu med torkade aprikoser i, det blev jättegott! Och så otroligt enkelt!!
jag kör bara på 3-4 grundrecept - sen varierar jag smaksättning efter vad jag vill ha...
oftast gör jag en deg som jag delar i 2-3 delar och smaksätter var för sig
***Ett måste på mitt julbord!***
Måste dela med mig av mammas goda recept!
Smidigt också, eftersom det fyller upp en hel långpanna, och går utmärkt att frysa. Brödet kan tom rostas om man vill, framför allt när det har blivit lite "torrt", eller kommer från frysen.
Ibland skivar jag det innan jag fryser ner det, bara för att det ska gå fort att tina..
Mammas långpannebröd:
200° 30min
150° 30min
1 påse rågsikt
12 dl ljummet vatten
2 pkt jäst(jag tar den röda)
2 dl sirap (eller lite till, gottegris som jag är...)
1 dl socker
0,5 dl ättika
2 msk salt (mycket salt, men det är en stor deg)
Allt detta röres, antingen för hand, eller i en stark maskin.
Häll upp i smörad långpanna och låt jäsa två timmar.
Grädda i 200° 30min, och skruva sedan ner värmen till 150° i 30min till.
Ta ut ur ugnen, låt svalna, och njut!
Att dela upp brödet i sex fyrkanter brukar vara lagom stora limpor.
Smakar jättegott med Bregott, ost och messmör!
Givetvis kan detta bröd varieras med olika saker.
I mammas recept ska det vara anis och fänkål i, de klassiska brödkryddorna, men jag bakar utan.
Oftast tillsätter jag solrosfrön, och linfrön, eftersom det är gott och bra för magen.
Även Fibrex brukar jag ha i för att öka fibermängden, men då ska man öka på vätskan, hur mycket man ökar med står på Fibrex-paketet.
silvera: Hur mycket ska det vara av anis och fänkål om man ska ha det i degen? Låter väldigt gott och enkelt så det skulle vara kul att testa det brödet
TIPS!!! 37°C eller ljummet = 1 trejde del kokande vatten, och 2 trejde delar kallt vatten
å vilka goda bröd!Måste bara testas
Det finns färdigblandade brödkryddor på påse,
och en påse räcker.
(Brödet är mer "barnvänligt" utan kryddorna.)
Åh, såg att jag hade glömt skriva att brödet ska pickas innan det ska in i ugnen..
Ibland jäöser det nästan över kanten på plåten, så då får man "vika upp" degen på kanterna.
jag använder ALLTID kallt vatten och allid kallt fett och mindre jäst
och jäser minst dubbelt så lång tid som konventionella recept (oftast över natten i kyla)
sen har man aldrig salt och socker i brödet direkt utan det har man alltid i sist annars dödar resp konserverar man jästen
Mitt favvobröd för tillfället är grahamsbullarna, som finns på baksidan av grahamsmjöl-paketet. *mums* Fryser dem och plockar fram bara de jag ska äta. Som nybakta varje gång!
Annars har mamma ett supergott limprecept. Ske leta reda på det sen!