Inlägg från: Nea |Visa alla inlägg
  • Nea

    Jag behöver också råd inför ev. husköp!

    Nag taxeringsvärde och sån't... läs på rsv.se där står det om sådant. Man betalar en viss procent av taxeringsvärdet i skatt varje år -helt sjukt!! Gör ni om i badrum kök, lite här och där och ökar husets värde så måste ni ta upp detta i en fastighetsdeklaration som kommer med några års mellanrum - och ju mer ni gör desto mer ökar taxeringsvärdet och fastighetsskatten.

    Det finns en hel del att läsa om husköp på www.foreningssparbanken.se

    Som redan nämnts så fäst inte för stor vikt vid mäklarens kalkyler. Be att få se nuvarande husägares räkningar vad gäller värme-, el- och vattenkostnader mm. Det kan ju skiljas sig lite beroende på antal personer i hushållet och hur sparsam man är osv, men ger ändå en vink om kostnaderna. EL/Värmeräkningarna är ju oftast högre på vintern än sommaren också.

    Om det är mycket ni vill göra, läs/lyssna om byggkreditiv - det blir som ett litet extra lån ni kan bygga/fixa för som sedan läggs på huslånet.

    Tänk långsiktigt i era planer. Om ni ska bo där länge - vad behöver göras? Andra värmekällor? Nya fönster? Mer isolering? En del grejer kan kosta en del att göra, men man tjänar också in det på några år så då kan det vara värt det. Det kan vara bra att planera tidigt, så slipper ni greja om lån om ni vill ha mer pengar senare för att renovera eller byta saker.

    Ta med nå'n händig kompis när ni tittar på det, och titta 3-5 gånger!! Vi märkte nya saker - mer jobb - för varje gång vi tittade på huset. Kompisen kände en golvregel, brorsan petade med en kniv på fönsterkarmar å såg att de var lite murkna osv osv, ändå såg vi mer smågrejer först när vi flyttade in. Kryp högt å lågt, rota å peta! Var inte rädd för att smöra lite med nuvarande husägare för att slippa en ev budgivning som drar upp priset! Det är alltid säljaren som avgör vem köparen blir - inte mäklaren!!

    Puh, mycket info... lycka till!!

  • Nea

    En till grej;

    Fråga er bank om hur mycket ni kan få låna osv. Säg att ni får lånelöfte på 600' och huset kostar 600', då kanske ni inte får låna 50-60' för att fixa en ny värmekälla då den gamla pajar helt plötsligt! Med andra ord, ha lite marginaler!

    Några summor vad olika jobb kostar om man lejer ut jobben: (villa på ca 100kvadrat)

    Badrum:Från 40' och uppåt, ett normalstort går på närmare 60'.
    Omdränering:100' - men neråt 25' om man gör det själv.
    Sprutisolering 30 cm på vind: 10-12'
    Nya fönster: vi byter på ena sidan, går på 50'...
    Ny garageport: 8000:-
    Ny altan: runt 10'
    Kök: 50' beror ju på vilket märke osv...
    Installera kamin: från 10' och uppåt beroende på storlek
    Provtrycka skorsten o efterkoll: 2000:-
    Antirötsprutning i takbjälkar mm på vinden pga läckande tak tidigare kostade oss 8000:-

    Lägg sen till att ni ska underhålla bilen som vanligt (om ni har en) med service och nya däck mm mm

    Men ändå.... det är HÄRLIGT att bo i eget hus!!!

  • Nea

    Tänkte på en till sak...

    Om ert taxeringsvärde är lågt, så kan det bero på att nuvarande husägare mörkat vissa grejer i fastighetsdeklarationen... Vårt tax.värde kommer att öka för att det var felaktigt ifyllt sen huset byggdes -64!
    Mao så kan det påverka er slutgiltiga skatt osv senare.

Svar på tråden Jag behöver också råd inför ev. husköp!