• Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 27 Dec 22:11
    16314 visningar
    61 svar
    61
    16314

    Ni som kan ringar och diamanter...

    Vill du ha en sten eller flera små?
    Det brukar ju generellt vara billigare att jaga sten själv och låta en smed göra ringen.
    Vad gäller frågor om renhet, färg, slipning och carat (clarity, colur, cut, carat) så tycker jag defintivt du skall fråga på. Skrattar dom så är det bara att gå vidare till en butik med bättre kund policy.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 27 Dec 22:19
    #0

    vad som är viktigast beror på storlek av sten. vad som alltid är viktigt för glittret i ringen är slipningen (cut).
    sen är det så att ju större stenen är desto lättare ser man inneslutningar (clarity) då är det viktigt att kolla hur pass den kvaliteten är. När stenar är små så ser man inte inneslutningar så lätt, då är generellt sett färgen viktigare än klarhet.
    så är det små stenar så skulle jag vilja veta slipning och färg främst. och är det större så skulle jag även vilja ha en bättre klarhetsgrad.
    Men oavsett storlek så skulle jag personligen inte vilja ha sämre kvalitet än w.si good
    dvs färg: wesselton, en vit sten
    klarhetsgrad:si= hyffsad nivå, men på större stenar inte så kul.
    Slipning: good=medelbra slipning är jättesvårt att få reda på, det är sällan det anges på mindre stenar (om man inte köper lösa stenar och frågar efter det)

    om du vill kolla mer så läs gärna på diamantgraderare.se där förklarar dom enkelt och tydligt.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 27 Dec 22:23
    #0

    Ja just det, jag har ju faktiskt kollat runt lite på dom stora kedjorna, i allafall dom två största, albrekt och guldfynd. jag ställde frågan vad det var för stenar och vad det var för kvalitet på båda butikerna. fick exakt samma svar. Det är diamanter, vita diamanter.
    Jaha? och färg, renhet, carat, slipning? personalen bara skakde på huvudet och hade ingen aning om vad dom sållde, visste inte ens vad begreppen innebar. men efter mycket om o men så fick jag i allafall henne på guldfynd att leta i sina pärmar och fick reda på att stenarna dom hade var Piqué, vilket är totalt värdelöst, köp inte det!!!!!!
    på albrekt så letade dom och hade faktiskt också Piqué och en o annan wesselton i dom större, men där kunnde hon komma fram till att man i allafall kunnde specialbeställa med dom stenarna man ville ha.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 27 Dec 22:35
    #0

    Miss Cee

    Annars är det en bra idé att hem och leta skrotguld i byrålådan. ta med det och göra en egen ring precis som du vill ha det hos en smed. Det behöver inte bli så väldans dyrt.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 27 Dec 23:10
    #0

    tänk på att ringarna i butiken är atrapper och inte alls har den färg du kommer få på din ring sen.
    så gå inte efter hur stenarna ser ut. Det är därför det är viktigt att veta vad man vill ha.
    Jag har ju köpt hem en hel del stenar själv. nu senast köpte jag hem 4 st 0,06ct tw/vvs ryskslipade brillianter av en god slipkvalitet. och kan säga att WOW!!! dom blingar på som tusan och fick ett bättre pris än vad jag fått om jag köpt sämre ringar i en butik. Så jag rekomenderar varmt att du efterforskar vad du verkligen vill ha, nöjd dig inte. Köp hellre i så fall en slät guldring och sätt in bra stenar senare är mitt råd. Ta reda på vilken guldskena din favoritring är gjord på. för det är något som är bra med dom stora kedjorna. dom har ofta ett namn på en slät ring som är exakt likadan som den skenan som det sitter stenar i. då kan du köpa den guldringen och senare sätta i stenar och få din drömring.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 27 Dec 23:10
    #0

    sämre stenar (inte ringar). nu börjar det bli för sent. natti natti

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 30 Dec 17:03
    #0

    Miss Cee

    Ja tyvär är ju väldigt många av Albrekt ringar Pique. Inte alls så kul. Du skrev att det var 5 stenar, totalt 0,10ct. Om du skulle köpa 5 st 0,02 ct i bra kvalitet tw. vvs, ryskslipade brillianter. så skulle det kosta 1000kr för bara stenarna. sen tillkommer en ring och fattning på det. Så ärligt, om jag vore dig, avboka den ringen du har och leta reda på en smed, särskilt om du har lite skrotguld att lägga med. Då vet du ju att du får fina stenar

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 30 Dec 17:30
    #0

    Miss Cee

    Vad gäller själva stenarna så skulle 10 st 0,01 (närmsta storleken jag hittar)
    kosta 100kr/st, dvs 1000kr för 10st.

    ringskena kan du kolla själv vad du vill ha för skena (kontrolera bara att den inte är för tunn. en 0,01ct är ca 0,78mm hög, och därför ringen inte vara tunnare än 1 mm hög (grovt räknat). kolla på tex www.guldgruvan.se eller www.jempguld.se eller www.vigselbutiken.se
    en vanlig slät 3mm bred tex den här www.vigselbutiken.se/ går ju på under 1000lappen.

    Sen tillkommer själva fattningsjobbet, där skiljer sig smeder lite åt. prisuppgifter jag fått på fattningar av olika smeder.
    Kaplans . 250kr/ sten
    Guldgruvan. 120kr/ sten
    och däremellan verka dom flesta ligga när jag hört mig för, tex så tycker jag att guldkedjespecialisten verkar ha bra priser, dom skall troligen få göra min ring.

    Vill du ha mindre antal stenar men större så blir det ju lite dyrare / sten, men o andra sidan billigare för fattningen.
    5st 0,02 skulle ju kosta 1000kr det med, vill man nöja sig med w.si så kan man få ner priset ytterligare.

    men där har du lite siffror att gå efter så du får ett humm om vad din ring kan kosta. Nöj dig inte, utan köp hellre en bra fin slät ring så kan du fatta in stenarna senare. Hitta en smed och prata med och kolla vad dom kan ge dig för priser.
    Lycka till.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 30 Dec 17:33
    #0

    En sak till, jag avråder från att låta guldgruvan fatta stenarna. Dom misslyckade när dom skulle fatta stenar åt mig och kunnde inte sätta dom rakt, dom försökte skylla på att stenarna var olika storlekar (vilket dom inte är) så jag avråder från dom, ville bara ge ett hum om priser med exemplet ovan.

  • Afrodi­te 4/8-07
    Äldre 30 Dec 19:51
    #0

    jag har köpt dels genom kaplans. kolla på diamantia.com dom är syster/dotterbolag eller vad det heter till kaplans.

Svar på tråden Ni som kan ringar och diamanter...