Jag tror stenhårt på GI (även om jag inte följder den
)! GI är inte alls extrem på det sättet som Atkins är, med Atkins-metoden så ska man utesluta alla kolhydrater överhuvudtaget och det är ju inte alls nyttigt.
GI-metoden går ut på att man ska få så lite blodsockersvängningar som möjligt. När blodsockerhalten ökar så börjar kroppen producera insulin för att få ner den till en normal nivå igen, men insulintillverkningen hinner inte med dom hastiga blodsockersvängningarna, vilket medför att kroppen producerar för mycket insulin. Och överskottet av insulin leder till ökad fettlagring. Så med andra ord så gäller det att äta ofta och äta sånt som gör att blodsockerhalten höjs så lite som möjligt och så långsamt som möjligt (för att insulintillverkningen ska hänga med).
Enligt GI-metoden ska man därför undvika socker och vitt mjöl, och äta begränsat av tex vitt ris, nötter, och rött kött. Man kan äta obegränsat av grönsaker, fisk, baljväxter och de allra flesta frukter. Så egentligen skiljer sig inte GI-metoden från sunt förnuft, tallriksmodellen och VV så särskilt mycket. Man ska äta av allt (utom socker och vitt mjöl), måttligt av det som är delvis nyttigt och delvis onyttigt och massor av det som bara är nyttigt.
Så, end of lecture!