• roja
    Äldre 22 Feb 18:40
    12032 visningar
    37 svar
    37
    12032

    Rimonobant - nya bantningspillret

    På frågan om någon testat rimonabant:
    Ja, de som deltagit i Sanofi Aventis kliniska studier.

    Det handlar ju om ett preparat som ska registreras som läkemedel och då finns oerhört strikta regler för hur det går till. Som någon annan påpekade så är läkemedlet inte godkänt än och så länge det är i godkännandefasen är det ingen som har tillgång till det. Sanofi FÅR inte distribuera något som inte är godkänt, och ingen annan kan ha tillgång till exakt hur preparatet ska se ut.

    Efter att det blivit godkänt är det bara Sanofiaventis som kan tillverka och sälja det eftersom de kommer att ha patent. Men då kan det givetvis köpas och säljas vidare. Men det som påstås säljas nu kan inte vara det riktiga preparatet. Om man inte brutit sig in hos Sanofi och stulit det, eller på något annat sätt begått ett allvarligt brott. Så tyvärr, det är lär inte vara riktigt rimonabant som säljs på nätet.

    Men vill du kolla med någon som testat så gäller det som sagt att hitta någon som varit med i de kliniska studierna.

    Även om ni tycker att folk som varnar för internetläkemedel är tramsiga så glöm inte att vara rädda om er själva! Man har ju bara en kropp och en hälsa.

  • roja
    Äldre 22 Feb 21:45
    #0

    Bra lolabe. Jag blir nästan mörkrädd ibland när jag ser vad som finns tillgängligt på nätet och som uppenbarligen också köps. Jag förstår att folk vill hitta en snabbfix, för vem vill inte det! Men det gäller också att förstå vilka risker man kan utsätta sig för. Så upplysning är viktigt, att döma är däremot inte särskilt produktivt.

    Jag tror att dessa företag som säljer "Rimonabant" rider på det att vissa naturmedel tidigare varit helt oreglerade men sedan blivit reglerade så att de bara säljs på apoteket (tex glukosamin för några år sedan). Där har ju ett preparat funnits länge som naturmedel först, och sen blivit begränsat som naturläkemedel som lyder under andra regler. Det är viktigt att förstå att det samma inte gäller i fallet Rimonabant eftersom det är en ny läkemedelssubstans som utvecklats specifikt av ett läkemedelsföretag och hanteras hela vägen som ett läkemedel. Där kan det absolut INTE finnas på marknaden först och bli läkemedelsklassificerat sedan (som nätföretagen ovan hävdar)

    För övrigt har faktiskt FDA (Food and Drug Administration i USA) gett Rimonabant ett godkännande för "weight management" förra veckan. Så det kommer att finnas tillgängligt på den amerikanska marknaden rätt snart, däremot inte här i Europa/Sverige än.

    Sanofi fick däremot "non-approvable letter for smoking cessation" av FDA, dvs de får inte sälja Rimonabant som rökavänjningsmedel.

  • roja
    Äldre 24 Feb 17:57
    #0

    hej Ann-ie

    Jag är glad om du tycker du fått vettig upplysning. Fast jag ska rätta mig själv, för jag inser att jag uttryckt mig så det blir sakfel. Ingen annan har tillgång till hur preparatet ser ut skrev jag, men det gäller ju bara under patentaansökningstiden och 18 månader efteråt. Efter det är patentansökningar offentliga, och iom det får andra också veta hur själva molekylen ser ut. Patentet har man ju sökt i samband med att man först utvecklat rimonabant och det är länge sedan nu, mao kan andra nu veta hur molekylen ser ut. Men de får inte tillverka den, eftersom det är ett patentintrång och det är olagligt.

    Ett patent för övrigt gäller i 20 år och under den tiden är det bara den som äger patentet som får tillverka och sälja preparatet. Efter att patentet gått ut får andra tillverka kopior, sk generika. Så även efter att Rimonabant godkänts och kommit ut på marknaden gäller det att se upp om det dyker upp säljare som hävdar att de säljer generika (såg att det stod så på burken på en av webbsidorna nämligen).

Svar på tråden Rimonobant - nya bantningspillret