• brudkr­onan
    Äldre 4 Jan 20:37
    178107 visningar
    23 svar
    23
    178107

    Tips på varm dryck önskas!

    Det finns en fantastisk varm vinterdryck som är känd sen' medeltiden: "Lambs Wool": Jag och mina medeltidsmupp-kompisar kallar den "Lammull" på svenska... förstås!. :)

    Här följer det engelska receptet, de sönderkokta äpplena kan uteslutas (det blir en klarare vackrare dryck då, kryddorna blandas då direkt i cidern när man värmer den), men jag tycker det är mumsigt med äpplena i. Prova innan och se vad ni gillar bäst...

    1/2 gallon [ca 2 liter] apple cider (alkoholfri, stark, söt eller torr, vilket man behagar... funkar även med äpplemust.)

    6 small apples, peeled [skalade] with cores [kärnhusen] removed

    1/2 cup sugar[ca 1,5 dl, lite mycket tycker jag smaka er fram...], IF cider is tart [torr].

    1/8 teaspoon [tesked] ground nutmeg [mald muskot]

    2 cups [ca 5 dl vispgrädde]heavy whipping cream

    1/4 teaspoon powdered cinnamon [mald kanel]

    1/4 teaspoon salt

    1/2 teaspoon powdered ginger [mald ingefära]

    1 tablespoon [matsked] brown sugar [farinsocker]

    In a large enameled pot [emaljgryta, fast jag tycker vilken gryta son helst går bra...] , slowly heat 3/4 of the cider, until warm but not boiling.

    In another enameled pot, pour remaining cider and add the apples, sugar, nutmeg, cinnamon, and ginger and bring to a boil.
    Vigorously simmer the apples until they lose their shape and become "frothy" [koks sönder och skummar]. Combine the two liquids [vätskorna]and pour into a heat proof bowl.

    Whip the cream with the salt and brown sugar until it peaks [blir hårdvispad]. Spoon the cream onto the wassail[dryckesblandningen], or add the cream to each cup as it is served [Jag gillar bäst att lägga den vispade grädden på toppen i varje glas/bägare när den serveras].

    Also, the apple cider can be substituted [ersatt] by hard apple cider [starkcider], dry white wine, light ale or stout beer.

    Jaha, det blev lite engelsklektion också!!! :)

    Prova er fram till ngt ni gillar själva! Tänk på att man gillade starka kryddade smaker på medeltiden, så smaka er fram med kryddorna, man kan alltid späda med lite mer varm cider om det blir lite väl kryddigt första gången. Men jag lovar, INGET är godare än Lammull en kall vinterdag när det nyper i kinderna...

    Lycka till!

Svar på tråden Tips på varm dryck önskas!