Du är här Startsida / Festen / Toastmaster
Toastmaster

Toastmaster

Publicerad den november 22, 2010

Tips och råd för dig som ska vara toastmaster. Både kvinnor och män kan ha denna roll som är både viktig och ansvarfull på ett bröllop.

Man har ofta inte både en toastmaster och toastmadame utan väljer antingen eller. Men kom ihåg att det är ni som värdpar som bestämmer!

När det i följande text står toastmaster gäller samma sak för toastmadame.

Toastmaster är den person som ansvarar för ordning, tempo och tid på festen. Det är toastmaster som har ansvaret att göra en talarlista och också för att presentera varje talare under middagen. Toastmaster har ansvar för sången om brudparet inte valt att tilldela ansvaret för sången till någon annan person.

Toastmaster skall också tillhandahålla ris efter vigseln utanför kyrkan till gästerna. Det är toastmasters uppgift att hissa flaggan på festplatsen innan brudparet kommer och han skall också utbringa en skål för brudparet när det anländer till festen. Under själva middagen är det bra om toastmaster har en liten klocka eller dyl. som han ringer i när han vill ha uppmärksamheten utan att helt ta över tillställningen förstås. För att underlätta för serveringspersonalen kan det vara bra att rådgöra med dem när det är bäst att hålla talen. På detta sätt slipper maten kallna eller glassen smälta under alltför långa tal.

Brudparet bör utse och tillfråga en toastmaster senast ett halvår innan vigseln och festen. Innan själva bröllopsdagen bör brudparet tillsammans med toastmaster gå igenom alla hålltider på festen.

Brudparet bör även tala om vad de förväntar sig av honom/henne samt informera om alla viktiga händelser under dagens gång.