Du är här Startsida / Festen / Brudskål – vad är det och när sker den?
Skal Brud

Brudskål – vad är det och när sker den?

Publicerad den augusti 30, 2019

Alla bröllop är unika och utformas efter brudparets önskemål. Trots det är det vanligt att vissa traditionella inslag återkommer, och ett typiskt sådant är brudskålen.

LÄS ÄVEN: Välkomsttal och brudskål

Brudskålen är, precis som namnet avslöjar, en skål för brudparet. Den infaller vanligtvis (men inte nödvändigtvis) i samband med att brudparet anländer till festlokalen efter vigseln. När brudparet anländer till festlokalen brukar alla gäster redan vara på plats, och tar då emot de nygifta med en skål. Toastmaster/madame har ofta som uppgift att hålla i skålen, men det krävs ingen större förberedelse såsom ett tal eller liknande.

Tilltugg och dryck

Till brudskålen serveras champagne eller motsvarande, alternativt annan typ av fördrink. Eftersom brudskålen infaller efter vigseln är gästerna troligen lite hungriga, så att servera något lättare ätbart tillsammans med drycken är att rekommendera.

Brudskålen kan även hållas i samband med ett mingel, innan det är dags att sätta sig till bords vid middagen, eller vid en fin plats utomhus direkt efter vigseln. Det hela handlar om att lyckönska brudparet gemensamt innan resten av festligheterna sätter igång.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: Rebecca Stellas brudklänning gör succé – med över 80 000 kristaller