Du är här Startsida / Festen / Bröllopstal – Att hålla tal på bröllop
Bröllopstal Att Hålla Tal På Bröllop

Bröllopstal – Att hålla tal på bröllop

Publicerad den november 15, 2010

Med dessa tips blir det lättare. Lycka till!

Tal hör till på en bröllopsmiddag. Brudens far håller två tal, ett för att önska gästerna välkomna, ett då han talar direkt till brudparet. Efter hans tal kommer turen till brudgummens far och därefter till prästen, om han är med. Näst i talartur står syskon och vänner. Har man tärnor och marskalkar hör det till att en av marskalkarna håller tal för tärnorna och en av tärnorna ett tal för marskalkarna. Sist talar den som för värdinnan till bordet, oftast brudgummens far.

Toastmastern bör kortfattat presentera talarna ungefär såhär: Nu vill brudens moster, Agneta Uddenberg, säga några ord till brudparet.
Långrandiga talare bör toastmastern förkorta genom eget skramlande eller harklande.
Källa: Vettochetikett .se

Här följer några tips på vad som kan vara bra att tänka på när man håller ett tal.

• Öva gärna talet inför en vän före bröllopet

* Stå upp, då ser alla vem som talar och kan då sitta stilla i sina stolar.

* Försök att tala högt och tydligt. De som inte hör känner sig annars utanför.

* Ha gärna talet nedskrivet, men försök att inte sänka ansiktet mot pappret då ljudet går ned mot golvet istället för ut i lokalen.

* Ha gärna något att hålla i under talet tex. en penna, annars vet man ofta inte vad man ska göra av händerna, det underlättar även fokuseringen på talet.

* Titta gärna på de som talet riktar sig till, åtminstone då och då.

* Tala inte för fort.

* Håll hellre talet kort och koncist än för långt och utdraget, om talet blir för långt kan gästerna lätt tappa koncentrationen och bli otåliga.

De flesta är nervösa inför ett tal och det är fullt naturligt. Tänk på att ett tal inte behöver vara en så komplicerad historia, de flesta gäster föredrar till och med lite kortare och lättsamma tal.

Det finns många variationer på hur ett tal kan hållas, ibland förekommer sång och rimhyllningar tillägnat brudparet.Vänner kan bygga upp sitt tal utifrån gemensamma upplevelser och gamla tider. Tänk bara på att det inte är rätt dag att genera brud/brudgum eller göra dem påminda om saker de helst vill glömma.

En bra idé kan vara att presentera det eventuella möhipp- svensexealbumet i sitt tal, förutsatt att det är av sådan karaktär att det tål att visas på festen. Det kan sedan skickas runt under middagen och brukar vara uppskattat av alla nyfikna gäster.

Vill du har mer tips om tal KIKA in i vårt FORUM!!