Du är här Startsida / Festen / Hålla bröllopstal? 4 tips för att imponera på brudparet
Brollopstorget Tal

Hålla bröllopstal? 4 tips för att imponera på brudparet

Publicerad den september 25, 2020

Precis som mycket annat kring bröllop, finns det gamla traditioner även när det kommer till bröllopstal.

Nu för tiden är det dock upp till toastmaster/toastmadame att sätta ordningen på talen, men traditionellt sett håller brudens far det första talet. Sedan följer den ordningen som passar med resten av middagen och programmet. Kanske ska någon eller några utföra ett mer avancerat nummer som kräver ljud och musik, eller innehåller ett överraskningsmoment? Då måste det givetvis planeras för.

Hur du än väljer att lägga upp ditt tal, om det så är enkelt och hjärtligt eller en spexig show, så finns det en del saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Här är fyra bra tips till alla kommande talare!

1. Tänk på basreglerna

Har du hört talas om retorikbegreppen logos, pathos och ethos? Kanske inte, men du vill med säkerhet vara trovärdig (ethos), hålla dig till fakta (logos) och ha en genomgående bra känsla i talet (pathos). Du behöver inte krångla till det mer än nödvändigt – ha dessa tre grundpelare i bakhuvudet när du skriver så är du på god väg.

2. Välj en inriktning och röd tråd

Ett riktigt bra tal är ett sådant som känns som att personen ifråga improviserar på plats och talar direkt från hjärtat. Det är naturligtvis inte helt lätt, men huvudsaken är att talet varken ska kännas för konstlat eller onaturligt. Att vara nervös däremot, det är helt naturligt!

För både sin egen del, och personen man talar till, kan det vara en god idé att välja en inriktning eller röd tråd som är genomgående i talet. Det får det att kännas både mer genomtänkt och man undviker att hamna på sidospår. Är det din son eller dotter du håller tal till, håll dig till sådant som är relevant för er relation som förälder-barn. Är det din bästa vän, tala då om er vänskap. Sedan kan man alltid vinkla talet till personen i fråga på ett kul sätt! Är hen en musikälskare? Väv in hens favoritlåtar i talet. Är personen fotbollstokig? Väv då in fotbollsreferenser, och så vidare. Det är alltid kul med ett tal som sticker ut lite och som många minns!

LÄS ÄVEN: 6 underbara bröllopstal som inspirerar

3. Prata hellre för kort än långt

Eftersom det brukar vara en hel del tal under middagssittningen, är det att föredra att hålla talet kort snarare än långdraget. Ett bra tal sätter sig på minnet tack vare innehållet, inte längden!

Öva några gånger hemma, gärna inför någon annan, och klocka dig själv. Märker du att talet blir för långt, stryk sådant som kan skippas. Ett bröllopstal bör generellt sett inte vara längre än 5 minuter.

4. Det här ska du undvika

Ett tal ska allra helst vara personligt, men på ett allmänt plan. Har du gamla internskämt med personen som bara ni förstår? Skippa dessa. Anspelningar på sex eller prat om före detta partners är även två saker som absolut inte ska nämnas i bröllopssammanhang. Talet ska vara en hyllning till brudparet, och inte på något sätt få dem att känna sig illa till mods!

Tänk även på alkoholintaget – du vill inte på något sätt låta berusad när du talar. Några sippar champagne för nerverna kan absolut göra gott, men spara annars på festandet till efter du har hållit ditt tal.

Kolla in vad våra medlemmar har för tips kring bröllopstal här!

Foto: Unsplash