Planera den ultimata möhippan – 14 tips för att lyckas

En möhippa för bruden är ett naturligt startskott för bröllopet, och är en minst lika minnesvärd tillställning som själva bröllopsdagen.

Möhippan överträffar (nästan) bröllopet om ni gör det rätt!
Möhippan överträffar (nästan) bröllopet om ni gör det rätt!

Ska din kompis gifta sig? Vad kul! En möhippa blir minnesvärd med rätt planering och budget. Då kan inget väder i världen förstöra den! Här har Bröllopstorget samlat sina allra bästa tips för en lyckad möhippa.

Planera möhippan – optimal guide

1. Fastställ deltagarna

Den som generellt styr upp möhippan är en eller flera av brudens tärnor. Och även om ni alla är bra vänner, kan det finnas viktiga personer i brudens liv som ni inte känner så bra. Fråga därför bruden i god tid vilka personer hon vill ska delta i en ”eventuell” möhippa. Visst, det kan känns lite som man ”förstör” överraskningen, men det är ännu tråkigare om det blir för få personer som kan/vill delta eller om någon viktig person som står bruden nära inte blir inbjuden.

2. Koordinera

Prata med brudens blivande partner så att hen är med på noterna. Speciellt viktigt är det om det är barn eller husdjur med i bilden, så att någon täcker upp. Se även till att möhippan för guds skull inte krockar med några andra viktiga planer som kan tänkas vara inbokade. Ibland kan även brudens arbetsplats behöva en förvarning, om hon blir borta under arbetstid.

3. Gå ihop

En möhippa planeras med fördel av fler än en person. Fördela ansvaret mellan flera personer; kanske kan en person ha hand om bordsbokningar och festligheter, en annan fixar lekar eller roliga inslag, en tredje löser all logistik och så vidare… det är lätt att något missas om du envisas med att planera allt själv!

4. Utgå alltid från bruden

Även om vissa i sällskapet skulle älska en vild dag på stan, så kanske inte bruden i fråga känner sig bekväm i den rollen. Hur är hon som person, vad gillar hon, och framför allt – vad gillar hon inte? Ta allt detta i beaktning när ni planerar dagen/helgen. Det allra bästa är om ni kombinerar både lugnare och hetsigare aktiviteter, eftersom ni vill kunna hålla en jämn energinivå.

5. Sätt en rimlig budget

Det har blivit mer och mer vanligt att göra en avstickare på möhippan; en weekend i ett annat land till exempel. Försök att tänka på att alla kanske inte har samma möjlighet att lägga ut tusentals kronor på en ”oplanerad” resa, så var rättvis när ni väljer resmål och aktiviteter. Kanske kan ni laga middag allihopa tillsammans en av dagarna, eller köpa hem snacks och dryck och ha en rolig förfest på stället ni bor på (istället för att spendera det dubbla på ett uteställe). Fråga även deltagarna innan ni gör de slutgiltiga bokningarna ungefär hur mycket var och en är beredd att lägga ut – det är inte kul att tvingas säga nej för att man inte har råd.

6. Dokumentera mera!

Det är lätt att dagen går av bara farten (vilket det så klart bör göra när man har kul!), men det är faktiskt väldigt tråkigt att inte ha något bild- eller videomaterial från dagen och kvällen. Om du/ni vet med er att ni lätt glömmer av att fota och filma, anlita någon! Det kan faktiskt vara värt några hundralappar per person för att kunna föreviga möhippan (och visa upp den på bröllopet om ni vågar!) Extra tips: utrusta er med power banks för att inte riskera att mobilerna dör mitt i allt!

7. Ha en röd tråd

Det är alltid kul att ha ett tema, förutom ”möhippa” i sig. Det behöver inte innebära utspökning, utan bara att ni alla bär matchande jackor/baddräkter/huvudbonader gör det lite extra speciellt. Samma tema kan även återkomma i aktiviteter, eller finnas som dekoration vid middagen eller vid drinkbordet (exempelvis en viss färg). Extra kul är om ni trycker något eget, med er speciella hashtag eller något internt som passar bruden… Eller varför inte köpa en vit t-shirt och sedan låta alla deltagare dekorera/skriva på den, och som sedan måste bäras av bruden?

8. Glöm inte att äta!

Det tenderar att vara mycket fokus på drickande under de flesta möhippor, men maten är lika viktig! Att dricka på tom mage slutar sällan bra, så se till att grunda med en rejäl frukost (mysigt sätt att starta möhippan på dessutom) och ha sedan regelbundna matpauser under dagen. Middag bör bokas i god tid i förväg om ni är många i sällskapet, och glöm inte att höra efter kring allergier och kosthållningar.

9. Lagom strikt schema

Ett körschema för dagen/dagarna är absolut att föredra, och dela gärna med er av detta till alla deltagare redan innan möhippan sätter igång så alla är med på noterna (utom bruden då, hon ska minsann inte veta någonting). Se dock till att ha lite utrymme för ”fri” aktivitet, vissa kanske exempelvis vill ta en powernap innan middagen medan en annan hellre tar en drink före maten. Häng inte heller upp allt på en enda aktivitet som skulle kunna bli förstörd vid exempelvis dåligt väder, se till att ha någon slags back up ifall oväntande händelser skulle uppstå.

10. NJUT!

Månader av planering, hetsiga samtal och en stressad brud – när dagen eller helgen för möhippan kommer får ni inte glömma bort att verkligen ha kul! Detta är en once in a lifetime-händelse där ni skapar livslånga minnen tillsammans – njut av att vara alla samlade och fira livet!

Detaljerna som lyfter möhippan

Och så lite tips för en ännu mer speciell möhippa!

11. Kidnappning av bruden

Bruden brukar oftast inte få veta när eller vart möhippan ska äga rum. Planera därför en passande och rolig kidnappning av bruden. Exempelvis tidigt på morgonen hemma i brudens hem eller att någon lurar iväg henne på en överraskning.

12. Matchande morgonrockar

Självklart ska bruden och brudtärnorna ha matchande morgonrockar i siden. Gärna i samma färg och med tryckt text på ryggen … ingen får ju missa vilka det är som är brudtärnor!

13. Maxa med dekorationer

För att skapa stämning kan man dekorerar och samla på sig accessoarer till möhippan. Gillar bruden en viss färg är det dessutom kul att försöka ha samma kulör på sina dekorationer.

14. Skål för bruden!

För att fira att den stora dagen snart är här kan det vara festligt att skåla i ett glas champagne på möhippan. Det går givetvis lika bra att skåla i annan dryck också!

Powered by Labrador CMS