Vad innebär förlovning juridiskt? Tänk på det här!

Kommer en förlovning med något bindande? Vad ska man egentligen tänka på innan man säger ja? Bröllopstorget reder ut!

Forlovning
Forlovning

En förlovning är en stor kärleksförklaring och man friar ofta till den andra personen genom att gå ner på knä och ställa den stora frågan: ”Vill du gifta dig med mig?”. Vissa gifter sig året därpå, andra flera år senare och en del förblir istället bara förlovade. Men enligt tradition sedan långt tillbaka ska paret faktiskt gifta sig inom ett år från förlovningen. Håller du med?

Diskutera i forumtråden: Hur lång tid kan det gå från förlovning till bröllopsdag?

Vad innebär förlovning juridiskt?

Men nu till frågan: Vad innebär förlovning rent juridiskt? Ingenting faktiskt! Ofta byter man ringar under en förlovning, men så länge man inte är gifta och har ingått ett äktenskap innebär förlovningen ingenting. I ett samboförhållande har man heller ingen arvsrätt enligt lag (som man däremot har om man är gifta).

Skriv samboavtal om ni bor ihop

Det är dock viktigt att tänka på att skriva samboavtal om ni bor ihop. När två ogifta personer bor tillsammans i ett parförhållande blir de nämligen sambor. Om ni har skaffat en gemensam bostad och möbler kommer det delas lika om ni väljer att gå skilda vägar, oavsett om någon har betalat mer. Det kallas sambolagen. Skriv därför ett samboavtal med vad som gäller för bostaden och bohaget. På så sätt slipper ni onödiga konflikter eller missförstånd.

Läs också: Frieri – 13 romantiska sätt att fria på

Mer:

Artikelbild: Pexels

Powered by Labrador CMS