Bröllop

Tänk på detta när ni väljer fotograf

Det man har kvar efter vigseln är varandra, ringarna och bilderna, sägs det. Och visst kan det vara mycket värt att satsa på en bra fotograf. - Att anlita en professionell fotograf är en investering - en investering i minnen, menar fotografen Mia Lewell.

Tänk På Detta När Ni Väljer Fotograf

Det man har kvar efter vigseln är varandra, ringarna och bilderna, sägs det. Och visst kan det vara mycket värt att satsa på en bra fotograf.
– Att anlita en professionell fotograf är en investering – en investering i minnen, menar fotografen Mia Lewell.

Skillnaden mellan en professionell fotografs bilder och moster Klaras hobbyfoton kan vara stor.
– En professionell fotograf har erfarenhet av extrema yttre förhållanden, säger Mia Lewell. Fotografer kan hantera starkt solljus, regn eller en mörk kyrka.

En professionell fotograf kan alltså rädda de flesta situationer.
– Man har back-up vid sjukdom, vid dåligt väder eller vad gäller utrustning, berättar Mia Lewell. Man har också koll på vilka bilder som man inte får missa under bröllopsdagen.

Ta inte första bästa
När det är dags att välja fotograf finns det några saker att tänka på.
– Fundera över vilken stil ni tycker om, tipsar Mia Lewell. Kika sedan igenom flera olika fotografers hemsidor, kolla deras portfolio och hitta det just ni tycker om. Många fotografer har sin egen stil och det gäller därför att välja rätt från början. Träffa gärna fotografen minst en gång innan bröllopet för att känna av personkemin. Det är jätteviktigt att kunna slappna av tillsammans med fotografen.

När man hittat sin favoritfotograf är det dags att fundera på hur man vill ha bilderna. Vill man ha bilderna digitalt? Eller printade? Ingår det någon form av album eller förstoring? Ska det vara tackkort?

När?
En annan sak att ta ställning till är vilken del av dagen fotografen ska vara med.
– Allra helst tycker jag att man ska låta en fotograf vara med hela dagen, menar Mia Lewell. Då kan man föreviga allt från de nervösa förberedelserna tillsammans med kompisarna, till första gången paret ser varandra, till vigsel och så småningom brudvals. Känner man att man av en eller annan anledning inte kan eller vill ha en fotograf med hela dagen får man fundera över vad man själv tycker är viktigt att få förevigat.

Finns det något man ska undvika?
– Ja, säger Mia Lewell. Att låta en vän eller släkting fotografera för att han eller hon har en bra kamera. En bra kamera är absolut ingen garanti för bra bilder.

Vad är trendigt när det gäller bröllopsfotografering?
– Det blir allt vanligare att brudpar anlitar en fotograf som är med hela dagen, berättar Mia Lewell. Fotograferingen är då inte så uppstyrd som den kanske varit traditionellt sett, utan fotografen är med och förevigar det som händer – ögonblicken, känslan och stämningen. Många brudpar väljer också att samla sina bröllopsbilder i en exklusiv fotobok, en bok man är stolt över och vill ha liggandes framme för att titta i om och om igen.

Morgongåvefotografering är en annan trend.
– Då låter bruden sig fotograferas i vackra kläder eller underkläder för att sedan ge bort dessa bilder i morgongåva till sin blivande man, säger Mia Lewell. Morgongåvefotografering blir också allt vanligare som möhippeaktivitet.

Fotografpresent
Mia Lewell har ett annat bra tips om man har tajt budget.
– Önska er fotograferingen i bröllopspresent. Kontakta fotografen och kom överens om en lösning. Kanske kan vännerna ge presentkort? Eller så kan man starta ett konto hos fotografen där gästerna ger sina presentbidrag? Det är en fantastisk present som ni har kvar hela livet.

Powered by Labrador CMS