Bröllopsplanering

Svensexa – tips, aktiviteter och uppdrag

Ska du anordna en svensexa? Här är tips och råd vad ni kan göra för aktiviteter under svensexan!

Låt svensexan bli ett minne för livet för brudgummen!

Svensexan är en gammal tradition och existerade redan på 1800-talet. Svensexan är ett upptåg som den blivande brudgummens vänner anordnar för brudgummen innan bröllopet. Huvudansvaret och initiativtagare till svensexan är oftast marskalken/bestman.

Svensexa – när?

Av hänsyn till brudparet förläggs numera svensexorna oftast några veckor före bröllopet. Ingen svensexa är den andra lik. Gemensamt är dock att den blivande brudgummen ska vara helt ovetande. Att ”kidnappas” är ett måste och även att han kläs ut. Brudgummen ska inte behöva betala för någonting utan utgifterna bör delas upp mellan alla deltagare. Kvällen kan avslutas på någon trevlig restaurang tillsammans med alla vänner. Lagom mycket alkohol gör svensexan lyckad. Allt för mycket gör ingen glad – särskilt inte brudgummen. Alla vill ju att svensexan ska bli ett fint minne för brudgummen och inte pinsamt!

Svensexa – tips

Tänk på att inte ha för mycket aktiviteter allt som allt, 3-4 stycken räcker och fyller minst hela dagen. Fundera över vad han gillar att göra och uppskattar och välj utefter det!

 1. Go-cart
 2. Äventyrsbad
 3. Flyga flygplan
 4. Minigolf
 5. Picknick
 6. Middag på restaurang
 7. Leka fångarna på fortet (Vaxholmskastellet)
 8. Paintball
 9. Lazerdome
 10. Hoppa fallskärm
 11. Göra lite mindre uppdrag till brudgummen
 12. Åka på kortare båtkryssning
 13. Gå på tivoli
 14. Gå ut på ett dansställe
 15. Bungy-jump
 16. Paddla
 17. Åka vattenskidor
 18. Klättra klättervägg (inom- eller utomhus)
 19. Sjunga in en CD i studio
 20. Femkamp på Gröna Lund med skytte, pilkastning osv.
 21. Gå på drejkurs
 22. Boxning
 23. Fäktning
 24. Bågskytte
 25. Vin eller whiskyprovning
 26. Fiske – läs mer om fiske här

Läs också: 92 aktiviteter för möhippan och svensexan

Svensexa – aktiviteter och uppdrag

För de som ordnar svensexan är det viktigt att sätta sig in i hur brudgummen är som person och avgöra uppdragen därefter – alltså vilken grad av practical jokes, aktiviteter och uppdrag han kan tänkas uppskatta. Exempelvis är det inte så bra att låta en blivande brudgum som lider av höjdskräck hoppa fallskärm. Undvik även farliga saker och tänk på att inte blanda alkohol med aktiviteter som kräver bra omdöme. En bra tumregel är också att inte utsätta brudgummen för något du själv inte skulle vilja uppleva.

Förslag på uppdrag som brudgummen kan utföra:

1. Den blivande brudgummen kan få i uppdrag att paddla till ett speciellt mål med gummibåt eller kanot om vädret tillåter (glöm ej flytväst)

2. Bjuda upp en kvinna på dans, mitt på dagen, till exempel i en park med anledningen att du vill öva på wienervalsen

3. Sjunga karaoke

4. Sjunga för en främmande kvinna person på stan

5. Be om resterna av personens mat eller fika på en uteservering

6. Få en bild med en kändis

Tips efter svensexan

Ett tips kan vara att vännerna samlas efter svensexan för att sätta ihop ett litet fotoalbum med text och bilder. Det kan marskalken förslagsvis överlämna till brudgummen i samband med sitt tal under själva bröllopsmiddagen. Det blir en uppskattad gåva, inte minst för alla nyfikna gäster.

Svensexa – vad betyder det?

I början på 1800-talet bjöd den blivande brudgummen hem sina vänner på middag för att fira att han snart skulle bli äkta man. Det var slut på tiden som oskuldsfull man, som just ordet sven antyder. Det finns de som tror att den andra delen av ordet svensexa skulle ha något med sex att göra, men så är inte fallet. En sexa var helt enkelt en middagsbjudning. Att det kallades sexa kom från början av att middagar förväntades börja klockan sex.

Med tiden blev svensexorna vildare och syftet blev att skämma ut brudgummen och att supa honom så full som möjligt, något som knappast uppskattas av brudgummen och definitivt inte av bruden. Svensexan bör kommas ihåg av brudgummen som en rolig och minnesvärd tillställning. Att ta lite hänsyn till vad den blivande brudgummen kan tänkas gilla är nog att rekommendera.

Powered by Labrador CMS