Bröllop

Så funkar borgerlig vigsel

En borgerlig vigsel är utan religiösa inslag. Vigselförrättaren har utsetts av Länsstyrelsen. Man kan gifta sig enkelt i Stadshuset, men det går precis lika bra att ha pampigt bröllop med släkt och vänner på en herrgård.

Couple Wedding

En borgerlig vigsel är utan religiösa inslag och där vigselförrättaren har utsetts av Länsstyrelsen. Man kan gifta sig enkelt i Stadshuset, men det går precis lika bra att ha ett pampigt bröllop med släkt och vänner på en herrgård.

Alla som vill kan välja en borgerlig vigsel. Vigseln förrättas av utsedda vigselförrättare. Nedan är steg för steg med förberedelser innan en borgerlig vigsel.

Praktiska förberedelser

Vänd er till kommunkontoret eller tingsrätten i den ort ni vill gifta er i och beställ tid för att få hjälp med praktiska detaljer. En borgerlig vigsel kan bokas med kort varsel, men om man har särskilda önskemål om tid och arrangemang är det ändå bra att boka i god tid.

Hindersprövning

De som vill gifta sig ska ansöka om hindersprövning hos Skatteverket, denna är till för att undersöka att inga hinder för äktenskapet finns. När hindersprövningen är klar får du ett intyg om hindersprövning och vigselintyg. Hindersprövningsintyget gäller sedan i 4 månader och måste ges till vigselförrättaren efter vigseln. Läs mer om hindersprövning HÄR.

Plats för vigseln

Vanliga platser att vigas på är Rådhuset eller Stadshuset, men efter överenskommelse med vigselförrättaren kan vigseln äga rum på annan plats. Man kan gifta sig i princip var som helst, på väg till bröllopsresan till exempel i VIP-rummet på Arlanda, på ett slott, utomhus på någon romantisk plats eller i luftballong, endast fantasin begränsar.

Kostnader

Gifter ni er i det kommunala vigselrummet som Stadshuset och Rådhuset är vigseln nästan alltid utan kostnad. Om man däremot väljer en annan plats till exempel på en herrgård eller i skärgården så tillkommer en kostnad för hyran av lokal och även reseersättning till vigselförrättaren.

Vittnen

Två vittnen ska närvara vid vigseln. Namn och adress på dessa anges vid beställning av vigseln. Har inte brudparet egna vittnen kallas istället två kommunala tjänstemän. Släkt och familj är godkända som vittnen. Vittnena måste dock vara myndiga.

Under en borgerlig vigsel välsignas inte ringen, därför är det valfritt om man vill växla ringar.

Källa: Länsstyrelsen Stockholm, Skatteverket, Vigsel – Stockholm

Foto: Pexels

Se i videon nedan: Tips om du ska hålla bröllopstal – till bror, syster eller vän

Powered by Labrador CMS