Bröllop

Krönika från blivande brud: ”Har jag bättre smak än andra?”

Kristin Krönika

Kristin jobbar som ansvarig redaktör på Bröllopstorget.se, och är mitt uppe i att planera sitt eget västkust-bröllop till september i år. I en krönika delar hon med sig av reflektioner och tankar kring bröllopsplaneringen.

Jag har efter några månaders inblick i bröllopsplanerings-universumet fått flera saker klart för mig. Det ena är, att precis ALLT som ingår i bröllopssektorn är otroligt överprisat. Detta kom kanske inte som en jättestor överraskning då jag tidigare varit i kontakt med bröllopssidor via min roll som ansvarig redaktör här på Bröllopstorget. Det är dock något mer plågsamt att faktiskt se priserna på saker när man tvingas hosta upp pengarna själv än när man bara sätter ihop en inspirerande artikel, utan en tanke på vad en maffig blomstervägg faktiskt kostar i praktiken.

Nummer två är, och här har jag gifta vänner som instämmer, att utbudet är extremt begränsat i Sverige. Jag har googlat, pinnat och skärmdumpat till förbannelse, och har fortfarande endast hittat ETT ställe som erbjuder den typen av stolar jag vill ha, och ETT ställe i hela Sverige som har den klänningsdesignern jag helst vill bära. Som tur är finns den butiken här i Stockholm där jag bor – men jag hade utan problem kunnat åka land och rike runt om så var fallet.

Följande scenario är vanligt i en bröllopsplanerade bruds liv: vad som börjar som en drömmig bild på Pinterest, övergår till en snabb google-session för att sondera terrängen efter liknande produkter och utbud som visas på inspobilden. Detta tenderar sedan utan förvarning eskalera till en mani-nivå utan dess like. För hur rimligt är det att sitta i 2-3 timmar, flera kvällar i veckan, och googla efter specifika stolar i trä? Vad är det som gör att jag kan legitimera ett klänningsköp på nästan 15 000 kronor för mig själv – jag som annars gör det till en sport att fynda kläder på rea och tycker att en tröja över 400 kr är ”lite dyrt”?

Det unika med bröllop är nämligen, att det inte finns på kartan att kompromissa – med någonting, alls. En vision är en vision, och eftersom denna förtrollade dag endast kommer att inträffa en gång under en livstid (låter vi oss i alla fall hoppas) är det av högsta vikt att visionen besannas. Vi är gisslan i en värld av plastiga klappstolar, polyesterdukar, spetsapplikationer, svindyra trycksaker, illasittande tärnklänningar… the list goes on. Som min kompis Johanna så väl uttryckte det: ”Lite som räkmackan på Arlanda?”. Det vill säga att man måste välja, utbudet är begränsat, allt är dyrt och man vill inte kompromissa. Ni hör ju själva – ekvationen går inte ihop.

Jag medlem i flera bröllopsgrupper på Facebook och kollar frekvent in Bröllopstorgets forum. Jag är absolut positiv till allt som har med köp-och-sälj att göra, både ur ett hållbarhetsperspektiv men även ekonomiskt. Jag skulle gladeligen köpa både bröllopsklänning och dekorationer begagnat. Men, ännu en gång så förvånas jag över hur utbudet ser ut. Ingenting tilltalar mig, allt ser likadant ut, allt känns daterat, plastigt och ja, rent av tacky (japp, jag sa det). Det som istället slår mig flertalet gånger, är den komplexa frågan: ”har jag mycket bättre smak än alla andra?”.

Kanske har jag det, kanske inte. Kanske är jag Pinterest-skadad från mitt jobb, kanske har jag orimliga förväntningar. Eller så kanske bröllopsindustrin i Sverige inte fullt så utvecklad som jag kanske önskar. Hur som helst: Jag. Vägrar. Att. Kompromissa.

Kristin Otterstål

kontakt: kristin.otterstal@lifeofsvea.se

Powered by Labrador CMS