Hur hanterar man gäster som bjuder in sig själva till bröllopet? 

Det kan lätt bli en obekväm situation när gäster bjuder in sig själva till ditt bröllop. Så här hanterar du situationen bäst, enligt Bröllopstorgets läsare! 

Hur hanterar man gäster som bjuder in sig själva till bröllopet.

Att planera ett bröllop är en av de mest spännande men också stressfyllda händelserna i livet. Från att välja den perfekta klänningen till att bestämma menyn och lokal – varje detalj kräver noggrann eftertanke och planering. Men mitt i allt detta kan det uppkomma en oväntad och ibland obekväm utmaning som många par stöter på: bröllopsgäster som bjuder in sig själva.

Det börjar ofta med en oskyldig kommentar från en avlägsen släkting eller en bekant som hör talas om de stundande festligheterna. "Jag hörde att ni ska gifta er, vad spännande! När är det?" Det är en fråga som kan låta harmlös, men som snabbt kan utvecklas till en besvärlig situation när dessa personer förväntar sig att bli inkluderade på gästlistan, trots att de aldrig fått en formell inbjudan.

Gäster som bjuder in sig själva – hur gör man? 

Gäster som bjuder in sig själva kan skapa väldigt obekväma situationer, både för den oinbjudna gästen men främst för brudparet. 

I Bröllopstorgets forum har ämnet diskuterats i flera olika trådar, nedan har vi samlat svaret från ett antal personer som stött på denna situation som delar med sig av sina tips och erfarenheter hur man kan hantera situationen. 

”Vi sa redan från början”

”Vi sa redan från början när vi berättade för alla att vi ska gifta oss att det bara blir för de allra närmaste eftersom bröllop är en kostsam historia. Det köpte alla och vi fick inga som bjöd in sig själva. Det är ganska oartigt enligt mig iaf att bjuda in sig själv till ett bröllop.”

”Bjud in dem till vigseln”

”Har inbjudningskorten gått iväg? Jag tycker att det är väldigt oartigt att bjuda in sig själv! Men om du känner ändå att du skulle vilja ha dom där så kanske du skulle kunna bjuda in dem till vigseln men inte till festen? Å sedan kan du bjuda på nåt enkelt på jobbet sen?”

”Betona 'till kyrkan'”

”Om folk försöker bjuda in sig själva eller sin respektive som man inte bjudit kan man helt enkelt svara: "Ja, du/ni är självklart välkomna till kyrkan." Man kan sätta punkt där och betona "till kyrkan", eller så kan man fortsätta att säga att tyvärr kan vi inte bjuda alla till festen efteråt för lokalen/budgeten/etc tillåter inte det. Om man slingrar sig så kan ju personen tolka det som en inbjudan och då blir det bara ännu jobbigare.”

Däremot kan det bli knepigare om det rör sig om en vän som vill ta med sig sin oinbjudna partner till festligheterna. 

”Inte delar på etablerade par”

”Jo det får väl anses som normalt att man inte delar på etablerade par, gifta, sambo, förlovade etc. Arbetskamrater kan ju möjligen vara ett undantag men annars så får det väl gälla ingen eller båda. Tillfälliga dates eller nyblivna flick/pojkvänner är något annat, där kan man inte räkna med att de blir medbjudna om inte brudparet känner dem.”

”Galet att inte bjuda med”

”Ang att bjuda respektive struntar jag i vad etiketten säger. Jag tycker det är självklart att man inte ska behöva bjuda personer man inte har någon som helst relation till, som t ex respektive man inte umgås med och aldrig kommer att göra heller. T ex arbetskamrater vars respektive man inte träffat. Däremot om respektiven är etablerad så att säga, om man träffar honom/henne då och då eller om hen kommer att finnas med i umgänget framöver, då tycker jag det är galet att inte bjuda med.”

”Brudparets önskan”

”Oavsett det så bjuder man inte in sig själv eller sin partner. Antingen accepterar man brudparets önskan, hur knepig man än tycker den är, eller så tackar man helt enkelt nej.”

”Enligt gängse etikettsregler...”

”Men när det gäller respektive finns en rätt enkel förklaring: Enligt gängse etikettsregler är respektive alltid medbjuden.”

”Jag skulle fråga...”

”En respektive är inte automatiskt medbjuden om man själv är bjuden. Däremot anses det artigt att bjuda folks respektive, iallafall om de är ett etablerat par (sambo, förlovade, gifta), även om man inte känner vederbörande (tanken bakom det är att man valt att i det sociala livet vara ett par och det bör ens vänner & umgänge respektera, tror jag). Jag skulle fråga om min mine to be vore välkommen ifall jag fick en inbjudan bara till mig...”

”Bättre att inte bjuda alls”

”Poängen med bröllopet är att fira kärleken och brudparets förhållande. Då tycker jag att brudparet själva kan respektera sina släktingar och vänners förhållanden. Det är en dag i kärlekens tecken och det känns väldigt egoistiskt att bara bjuda ena hälften av ett par. Då är det bättre att inte bjuda alls.”

Det råder alltså skilda åsikter om ämnet, huruvida man bör bjuda in sin kompis partner till bröllopet eller inte. Många tycket helt enkelt att det är upp till brudparet, trots att det bryter mot etikettreglerna att inte bjuda in partnern. 

När det gäller att oinbjudna gäster, exempelvis kollegor eller avlägsna släktingar, bjuder in sig själva – är lösningen helt enkelt att enbart bjuda in dem till vigseln men förtydliga att inbjudan inte omfattar bröllopsfesten. 

Svaren ovan kommer från följande forumtrådar: Gäster som bjuder in sig själv?! och Gäster som bjuder in sig själva o respektive!!!!!!. Ta del av hela diskussionen och var med och bidra med din åsikt också!

Powered by Labrador CMS