Bröllop

Frack, kavaj eller smoking? Så tyder du klädkoden på bröllop och fest

Är du bjuden på bröllop eller fest? Kul! Men hur tyder man klädkoden och vad är egentligen okej att ha på sig? Vi ger dig svaret.

Frack, Kavaj Eller Smoking? Så Tyder Du Klädkoden På Bröllop Och Fest

Är du bjuden på bröllop eller fest? Kul! Men hur tyder man klädkoden och vad är egentligen okej att ha på sig? Vi ger dig svaret.

Kavaj, frack eller smoking? Få inte panik. Klädkoden finns för att ingen ska känna sig utanför och för att det ska bli enklare att välja – inte tvärtom. Om det inte står någon klädkod på inbjudan är det såklart fritt fram att klä sig hur man vill.

När det gäller färgen på till exempel en klänning finns det vissa oskrivna regler. På en ”vanlig” fest är det mesta okej, men på ett bröllop bör man undvika vitt. Den färgen är reserverad för bruden.

Enligt en gammal myt betyder det att du har haft ihop det med brudgummen om du bär rött. Så för att undvika missförstånd kan det vara en bra idé att skippa rött på bröllopsfesten. Svart är en färg som många förknippar med sorg och begravning. Så om du absolut vill ha en svart klänning på ett bröllop är det bäst att prata med brudparet först.

FORUM: ”Vilken typ av klädkod till sommarbröllop?”

Informella klädkoder som ”sommarfin” eller ”festligt” är oftast förvirrande. Vad som gäller då vet bara den som ordnat festen. Men när det kommer till de formella klädkoderna vi använder i Sverige finns konkreta svar.

Frack
Frack är den mest formella klädseln. En frack är alltid svart eller mörkblå och till den ska man ha en vit fluga och en vit väst. På fötterna är det svarta snörskor eller lackskor med låg klack som gäller. Ytterplagget till frack bör vara svart med en vit halsduk av siden.

För kvinnor gäller lång aftonklänning eller balklänning och det går bra om den är kortärmad. Tvådelat, med en lång kjol och överdel, funkar också. Om man vill kan man bära långa handskar, men tänk på att i sådana fall ta av dem vid middagen eller om du ska hälsa på någon.

Är du präst? Då går det utmärkt att bära din ämbetsdräkt.

FORUM: ”Vilka kläder till bröllop utan klädkod?”

Högtidsdräkt
Om det står högtidsdräkt på inbjudan betyder det samma som frack eller stor mässdräkt. Mässdräkt är en sällskapsuniform som till exempel försvarsmakten har.

Smoking
Smoking innebär svart eller mörkt blå kavaj. Vitt kan vara okej på sommaren, men i sådana fall till svarta byxor. Till smoking bör man ha vit smokingskjorta med svart fluga. Alternativt bärs en liten mässdräkt, vilket alltså är en typ av sällskapsuniform.

Kvinnor kan välja mellan klänning, kjol, byxdress eller byxor med en finare topp till. Smokingklänningen kan vara kort eller lång, men om den är lång ska den vara ”mindre fin” än en lång frackklänning. Balklänning eller liknande är för överklätt.

Mörk kostym
Mörk kostym innebär en mörkblå, mörkgrå eller svart kostym. Kostymen kan vara enfärgad eller ha diskreta ränder. Till mörk kostym bärs vit skjorta med slips eller fluga och svarta skor.
För kvinnor innebär klädkoden ”mörk kostym” klänning, kjol eller byxdress som bör sluta under knät och inte vara för urringad. Nu för tiden funkar ett par finare byxor tillsammans med en topp också bra. Färg och val av skor spelar mindre roll, anpassa till den typ av fest du ska gå på.

FORUM:”Klädkod kavaj, men för dem som inte äger en kostym?”

Kavaj
Kavaj på inbjudan innebär att det är fritt fram att välja mellan kostym eller blazer tillsammans med skjorta och slips eller fluga. Färgen på kostymen är friare, men på bröllop bör man ha en mörk variant. Färgen på skjortan spelar mindre roll och mönstrat går också bra. Om man inte vill ha hel kostym bör man undvika jeans och istället välja ett par lite finare byxor.

För kvinnor innebär kavaj ungefär samma som ”mörk kostym”. Det vill säga klänning, kjol, byxdress eller ett par finare byxor tillsammans en topp.

Kostym
Ibland anges kostym på inbjudan, men det är egentligen inte är någon korrekt klädkod. Det kan vara så att den som ordnar festen menar kavaj. Begreppet kostym tillsammans med ett tema, som till exempel ”90-tal”, innebär maskerad. Otydligt? Ring och fråga vad värden egentligen menar.

Klädsel för barn
Klädkoder gäller inte barn och tonåringar. Barn får bära de kläder de själva (eller deras föräldrar) tycker är fina. Det är alltså aldrig något tvång att köpa en kostym eller liknande inför ett bröllop – oavsett vad det står på inbjudan.

Säkra kort
Äger du en Sverigedräkt, hembygdsdräkt eller folkdräkt? Då kan du andas ut, de tre är nämligen helt okej att använda oavsett vad det anges för klädkod.

Källa: Etikettdoktorn

Powered by Labrador CMS