Bröllop

Bröllopsfotograf: 3 vanliga frågor och svar

Ett tips som går varmt bland brudpar som redan gift sig, samt hos experter och bröllopskoordinatorer är: ”Tumma inte på en bra fotograf!”.

Bröllopsfotograf
Bröllopsfotograf

Det är ju faktiskt så att när bröllopet är över så är det bilderna ni har kvar, tillsammans med alla fina minnen såklart. Därför är en bra bröllopsfotograf av högsta vikt om ni vill föreviga ert bröllop och låta minnena leva vidare. Men många tycks ha en del frågor kring fotograf och hur det fungerar.

Här svarar vi på tre vanliga frågeställningar kring bröllopsfotograf!

Vad kostar en bröllopsfotograf?

Kostanden för en bröllopsfotograf kan variera enormt, och det beror på flera saker. Anlitar du en hobbyfotograf som är en vän eller bekant, betalar du med all säkerhet inte lika mycket som för en professionell bröllopsfotograf. Det är absolut ett bra sätt att få ner kostnaderna genom att anlita en fotointresserad vän, men ha i beaktning att bilderna helt enkelt inte kommer hålla samma kvalitet som en professionell fotograf.

Bröllopsfotografer brukar ha olika prispaket beroende på antalet timmar de jobbar. De allra flesta har detta listat på sina hemsidor. Många brukar reagera på att bröllopsfotograf är mycket dyrare än de förväntar sig, men ha i åtanke att i priset ingår utrustning, redigering och många timmar arbete både före och efter bröllopet för fotografen. Priset för en heldagsfotografering inklusive redigerade bilder kan ligga på allt i från 15 000 till 40 000 kronor.

Ett tips är att antingen ta ett möte innan ni bokar er fotograf (funkar utmärkt via videosamtal) för att få en känsla och förklara för fotografen om ni har några speciella önskemål och vilka förväntningar ni har.

Ska fotografen få mat på bröllopet?

Om man ska hålla energin uppe och arbeta praktiskt och fysiskt en hel dag, är det en självklarhet att man behöver mat i magen. Enklast är att bjuda fotografen på samma mat som gästerna. Placera fotografen antingen vid ändan av ett bord så hen enkelt och smidigt kan hoppa upp och fånga härliga ögonblick med kameran. Om fotografen ska äta i ett annat utrymme än gästerna, riskerar ju hen att missa allt roligt som händer inne vid middagen!

Ett tips är att låta fotografen få sin mat först, så hen både hinner äta upp och samtidigt kunna fota när resterande äter. Se även till att fotografen kan få tillgång till exempelvis kaffe och frukt under dagen.

Vad händer om fotografen blir sjuk?

Det vore såklart supertråkigt om er drömfotograf blir sjuk och inte kan utföra fotograferingen på er bröllop. De allra flesta fotografer har dock erfarna assistenter eller inhoppare som kan ersätta dem om sjukdom skulle inträffa. Om ni vill känna er säkra kan ni alltid fråga fotografen om det i samband med att ni bokar, men om ni har bokat en professionell bröllopsfotograf så kan vi garantera att ni inte kommer stå utan fotograf på bröllopet – det kommer att lösa sig på något sätt.

Foto: Shutterstock

Se i videon nedan: 5 saker på bröllopet som bruden ångrar att de spenderade pengar på

Powered by Labrador CMS