Bröllop

Bröllopets symboler vid kyrklig vigsel

Det finns en anledning till varför brudklänningen traditionellt sett är vit, och varför det ofta bärs slöja vid kyrkliga bröllop. Men har ni någonsin funderat på varför? Vigseln i kyrkan kryllar av gamla symboler - vissa leder tillbaka ända till medeltiden! Men egentligen behöver ni inte lägga så stor vikt vid vad gamla traditioner säger, utan det enda ni absolut behöver ha med er till vigselgudstjänsten är ringarna. Här förklarar vi bröllopets symboler! 

Bröllopets Symboler Vid Kyrklig Vigsel

Det finns en anledning till varför brudklänningen traditionellt sett är vit, och varför bruden ofta bär slöja vid kyrkliga bröllop. Men har ni någonsin funderat på varför? Vigseln i kyrkan kryllar av gamla symboler – vissa leder tillbaka ända till medeltiden! Men egentligen behöver ni inte lägga så stor vikt vid vad gamla traditioner säger, utan det enda ni absolut behöver ha med er till vigselgudstjänsten är ringarna.

Här förklarar vi bröllopets symboler!

Ringarna

Ringarna är en väldigt gammal symbol för ”evighet” där den slutna cirkeln representerar just det. Genom att utbyta ringar ingår ni i ett evigt förbund med varandra. Era ringar kan bestå av vilket material som helst, men vanligast är guld, vitguld eller silver.

Den vita brudklänningen

Visste ni att det var vanligt att bära svart bröllopsklänning förr? Detta för att det var en färg som kunde återanvändas vid andra högtider. Det var först i början av 1900-talet som den vita brudklänningen blev alltmer populär, då vitt symboliserade oskulden. Idag är den vita brudklänningen fortfarande det absolut vanligaste valet, men det är inget måste – ni väljer själva vilka kläder ni gifter er i!

Slöjan

Det är inte obligatoriskt på något sätt att bära slöja som brud, men det är fortfarande väldigt vanligt. Slöjan har traditionellt sett symboliserat brudens oskuld.

Kasta ris på brudparet

Seden att kasta ris över brudparet när de kommer ut från kyrkan uppkom på 1800-talet. Tanken är att det ska bringa fruktsamhet och rikedom till paret, men idag har faktiskt vissa kyrkor infört förbud mot att kasta riskorn då småfåglar kan fara illa av att få i sig kornen.

Istället för ris kan man kasta egengjord konfetti, torkade blomsterblad eller blåsa såpbubblor – effekten blir nästan finare!

LÄS ÄVEN: DIY-tips: billiga och enkla konfettiburkar

BUBBLARE:

Brudkrona

En brudkrona är en nätt fleruddig krona som sätts uppe på hjässan, och ser ut som en traditionell ”prinsesskrona”. Det är vanligt att kyrkan erbjuder en brudkrona till låns om bruden önskar bära en brudkrona. Traditionen går att spåra tillbaka ända till medeltiden, där kronan symboliserade Jungfru Maria och kyskhet.

Brudens far leder fram och överlämnar henne till brudgummen

Denna tradition är inte typisk svensk utan har anammats i Sverige av andra kulturer. I den svenska traditionen går brudparet fram tillsammans till altaret, och är en symbol för bådas frivillighet att ingå i äktenskapet.

Källa: svenskakyrkan.se

Powered by Labrador CMS