Bröllop

20 viktiga råd för ett lyckligt äktenskap

Att vara gift är helt fantastiskt, men det är ingen hemlighet att man som par stöter på motgångar. Ni kommer vara oense ibland, så är det bara. Det viktigaste är att man jobbar som ett team, och aldrig slutar visa varandra kärlek. Här är 20 viktiga råd för ett långt och lyckligt äktenskap!

Relation Aktenskap Puff
Relation Aktenskap Puff

Att vara gift är helt fantastiskt, men det är ingen hemlighet att man som par stöter på motgångar. Ni kommer vara oense ibland, så är det bara. Det viktigaste är att man jobbar som ett team, och aldrig slutar visa varandra kärlek. Här är 20 viktiga råd för ett långt och lyckligt äktenskap!

1. Kommunicera. Ja, det är en självklarhet. Men med tiden glömmer många par bort hur viktigt det är att berätta för sin partner vad man känner. Hur länge ni än varit gifta kommer din partner aldrig lära sig att läsa dina tankar.

2. Respektera varandra. Behandla din partner så som du själv vill bli behandlad. Det är viktigt att respektera varandras känslor, önskemål och åsikter (så länge det inte är något helt galet förstås).

3. Det handlar om att ge och ta. Du är värd det bästa, och ska självklart inte förvänta dig något annat av din partner. Men kom ihåg att det är lika viktigt att du ger allt du har tillbaka.

4. Sluta aldrig anstränga dig. När fjärilarna i magen börjar bli färre är det lätt att man glömmer bort att visa kärlek för sin partner. Fortsätt anstränga dig, det kommer garanterat hjälpa er att hålla ihop längre.

5. Gå aldrig och lägg er osams. Alla konflikter måste lösas innan ni går och lägger er. Det är bara onödigt att låta bråken bli långvariga, ju fortare ni löser era problem desto bättre.

6. Förlora inte dig själv. Bara för att ni är gifta betyder inte att ni sitter ihop. Glöm inte bort att göra saker du tycker om, ta tid för dig själv helt enkelt.

7. Överraska. Gör små fina saker i vardagen för att visa din partner hur mycket du uppskattar honom eller henne. Kanske lämna en gullig lapp, köp blommor en vanlig tisdag eller  bara skicka iväg ett fint sms.

8. Kom ihåg att äktenskapet inte alltid kommer att vara en dans på rosor. Vissa dagar är bättre än andra. Så är det bara. Huvudsaken är att de bra dagarna är fler än de dåliga.

9. Visa barnen att ni är ett team, även när ni inte är det. Om ni har barn är det viktigt att inte utsätta dem för era bråk, ha alla högljudda diskussioner när de inte är med. Klaga ALDRIG på din partner inför dina barn.

10. Välj dina strider. I alla relationer är det viktigt att inte haka upp sig på småsaker. Fundera över om det är nödvändigt att starta ett bråk över att diskmaskinen inte är urplockad. Är det verkligen hela världen om din partner glömt att byta toalettrullen?

11. Släpp det. På samma sätt som att vissa småsaker inte är värda att bråka över, är det få saker som är värda att lägga stor energi på. Ni är oense, so what, det finns värre saker i världen. Släpp det och gå vidare.

12. Försök inte vara perfekta. Det går bara inte. Så det är inte ens värt att försöka!

13. Skratta mycket. Ha roligt tillsammans, skratta så mycket ni bara kan. Det kommer ni långt på.

14. Var ifrån varandra ibland. Att sakna sin partner kan vara viktigt. Åk iväg på resor utan varandra, då får ni både ensamtid och hinner sakna varandra.

15. Gå på dejt. När var ni senast ute på en trevlig middag och avslutade med ett biobesök? Om det var länge sedan är det dags att ni gör det nu. Kvalitetstid är superviktigt.

16. Lyssna på din partner. Få saker är så viktigt som att lyssna. Om ni båda bara pratar och pratar finns det ingen som kan ta åt sig av önskemålen.

17. Tänk på tonen. Du vill inte att din partner ska ha en otrevlig ton mot dig, varför skulle då du ha det?

18. Underskatta inte de små sakerna. Frukost på sängen är ibland allt som behövs. Inte ALLT kanske, men det kan göra mycket.

19. Ingen vinner ett bråk. Alla bråk slutar med två förlorare, så försök skippa bråken så gott det går.

20. Kom ihåg varför du älskar din partner. Om ni har en dålig dag kan det hjälpa att tänka tillbaka på de där fjärilarna du hade i magen på er bröllopsdag.

Känns det inte längre rätt i relationen och du funderar på om det är dags att göra slut? I videon kan du se om ni ligger i riskzonen utifrån den nya kartläggningen över skilsmässor i Sverige.

Powered by Labrador CMS