12 tips på hur ni lyckas med hemmabröllopet

Att anordna ett hemmabröllop är både mysigt, bekvämt och ett billigt alternativ till de traditionella bröllopsfesterna. Men om ni planerar en bröllopsfest och bröllopsmiddag hemma så är det en hel del att ha i åtanke. Spana in våra tolv bästa tips för att lyckas med hemmabröllopet. 

Tips Till Hemmabrollopet
Tips Till Hemmabrollopet

En stor utmaning med hemmabröllop kan vara att få huset och trädgården att kännas festligt. Många gäster har säkert varit hemma och besökt huset flera gånger och vet hur huset brukar se ut – det kan vara en svår känsla att skaka av sig. Som tur är finns det många bra tips och tricks att använda sig av för att skapa en festlig stämning i huset.

Matcha blomsterdekorationerna med trädgården

Det är troligast att ni håller bröllopet under en årstid då det går att vara utomhus, och själva vigseln hålls med stor sannolikhet i trädgården. Plocka upp samma typ av blommor och växter som ni redan har i rabatten, i er bröllopsdekoration. På så sätt skapar ni en sammanhängande helhet som naturligt smälter in. Går det inte att använda samma blommor, gå istället på färg och textur och försök att matcha.

Foto: Karkhut/Shutterstock.com
Foto: Karkhut/Shutterstock.com

Se till att det finns omklädningsrum

På bröllopsdagen är det bra om man gör om minst två rum i huset till ”omklädningsrum” – där du och din partner kan byta om tillsammans med ert brudfölje. Här är det viktigt att det finns bra ljus (naturligt dagsljus är bäst), plats att ställa sminkspeglar, smink, hårprodukter och liknande. Givetvis är inga andra gäster välkomna in här under festen, så tänk inte på att rummen måste vara städade och i ordning sedan under själva bröllopet.

Använd hela tomten

Använd så många olika delar av ert hus och tomt som möjligt, för att få det att kännas både större och bli en mer minnesvärd upplevelse (även om ni bara förflyttar er några meter åt gången mellan varje aktivitet). Kanske serveras det en fördrink på framsidan, hålls vigsel på baksidan i trädgården och middag uppdukad inomhus?

Ha en väderplan

Det är väl knappast möjligt att planera ett bröllop i Sverige utan att ha vädret i åtanke. Vill ni vara helt säkra på att undkomma regn, kan ni förekomma genom att exempelvis spänna upp ett stort segel (mer ”öppen” känsla än ett tält) över platsen ni kommer befinna er på, eller varför inte bygga ett stort partytält redan från början – på så sätt tar ni även bort lite av ”hemmet” i ert hemmabröllop.

Foto: Tsezarina/Shutterstock.com
Foto: Tsezarina/Shutterstock.com

Överväg ett städteam – innan bröllopet

Förutom att huset ska varar städat rent allmänt, kan det vara en bra idé att gå ihop några stycken (familj och vänner) som hjälps åt att plocka undan sådant som är av värde och sådant som tar upp mycket plats – tänk ”mäklarannons” och ni är på rätt väg! Allt för personliga saker och sådant som kan upplevas som ”plottrigt” är även bra att rensa bort, det gör att bilderna från bröllopet ser med ”cleana” när det är en mindre stökig omgivning. Ni vill ju även kunna dekorera en del inför bröllopet, vilket ofta kräver undanplockning. Lägg allt ni tar bort på en gemensam plats så att ni enkelt kan ställa tillbaka det när bröllopet är över.

Framhäv ditt hems unika delar

Om det så är arkitekturen, trädgården, det luftiga vardagsrummet – se till att det ni älskar med ert hem kommer till sin rätt, och låt det även bidra till en röd tråd i bröllopet om ni känner för det. Har ni en fantastisk terrass? Låt det bli ett dansgolv! Har ni en svart fasad? Plocka upp svart i färgtemat i bröllopsdekorationen. Är ni mäkta stolta över er pampiga pionbuske? Ha då med pioner i blomsterarrangemangen.

Var kreativ med omgivningen

Det absolut bästa med ett hemmabröllop är att det blir hundra procent unikt, och verkligen ”ni”! Var kreativa när ni tänker ut placeringen av vigseln, kanske har ni ett vackert gammalt träd på tomten eller en vacker utsikt som kan fungera som bakgrund? Bor ni nära vattnet kan ni ha nautiskt tema på bröllopet, bor ni på landet kan ni låta det rustika komma fram extra mycket, och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Foto: Hatchapong Palurtchaivong/Shutterstock.com
Foto: Hatchapong Palurtchaivong/Shutterstock.com

Lägg till om det behövs

Vid ett större kalas kan det behövas kompletteras med en del saker. Förlängningssladdar, en extra kyl och frys, ställen att slänga skräp, någonstans att ställa all disk… ja, ni förstår. Ta hjälp av grannar och familj om det känns överväldigande, och gör er själva en stor tjänst genom att anlita några som hjälper till att plocka och fixa.

Dance, baby!

Har ni begränsad plats inomhus passar det utmärkt att bygga upp ett dansgolv utomhus i ett partytält. Musikutrustning går att hyra om ni vill komplettera med större högtalare eller liknande. Väljer ni att dra igång ett dansgolv inomhus, låt stämningen bli på topp med hjälp av discoljus och rökmaskin!

Mixa, matcha, låna

Vill ni hålla nere kostnaderna och slippa hyra bord och stolar, mixa och matcha med det ni har! Det kan vara supercharmigt med blandade stilar på stolar vid ett och samma bord. Ännu en gång, hör med grannar, vänner och familj om de kan tänka sig låna ut möbler.

Foto: Alex Gukalov/Shutterstock.com
Foto: Alex Gukalov/Shutterstock.com

Fokus på intimiteten

Ett hemmabröllop blir alltid mer intimt än om ni befinner er på annan plats, vilket ju även är en av de stora fördelarna. Låt detta genomsyra bröllopet på alla olika plan, från layouten av borden under middagen, till underhållningen och menyn. Till exempel, istället för att ha en inhyrd DJ, låt någon av gästerna spela och sjunga. Placera borden så att alla gäster kan se varandra, och välj er favoritmat istället för färdigkomponerad meny (självklart ska ni ha marängswiss till efterrätt om det är er favoritefterrätt!).

Le grand finale

När brudparet lämnar festen brukar det uppmärksammas lite extra. Detta behöver inte ändras bara för att ni har haft bröllopet hemma! Förslagsvis bokar ni in er på ett härligt hotell just under bröllopsnatten för en extra dimension till ert hemmabröllop. Låt gästerna sedan vinka av er med musik och sprakande tomtebloss! Det kommer utan tvekan bli ett magiskt och minnesvärt ögonblick.

Foto: Dragon Images/Shutterstock.com
Foto: Dragon Images/Shutterstock.com

Foto: Alex Gukalov/Shutterstock.com, StaniG/Shutterstock.com

LÄS ÄVEN: Temafest? Här är tips på olika teman till bröllop och fest

Powered by Labrador CMS