Du är här Startsida / Annons / Vad är en diamant?
Vad är En Diamant?

Vad är en diamant?

Publicerad den juni 27, 2016

Diamanter är en ädelsten som består av kol som har utsätts för ett otroligt högt tryck och temperaturförhållanden under markens yta. Diamant är faktiskt den hårdaste mineralen som finns om man utgår utifrån Mohs hårdhetsskala. Denna värdefulla ädelsten är den mest exklusiva av dem alla och är kända för att de glittrar och skimrar så fint i dagsljus. Det många inte vet är att diamanter faktiskt inte är eldfasta, de kan därmed brinna upp spårlöst vid tillräckligt hög temperatur.

Hur vet jag att min diamant är äkta?
Idag finns det även konstgjorda diamanter, så kallade syntetiska diamanter. Dessa är givetvis inte alls lika värdefulla och man kan oftast se stor skillnad mellan syntetiska och äkta. De konstgjorda diamanterna blir dock bättre och bättre och det krävs ibland mycket speciella analysverktyg för att skilja dem från de äkta. Exempel på diamantimitationer är Moissanitstenar och Kubisk Zirkon (CZ-stenar). Det finns även odlade och syntetiska diamanter.

De flesta äkta diamanterna har en kod lasergraverad på dess rondist(midja) som går att upptäcka via mikroskop. Det går även att skilja äkta och diamantimitationer åt genom exempelvis värmeledningstestare samt testa dess ”read-through effect”. Imitationer av diamanter är mer genomskinliga än äkta.

Hur slipas en diamant?
En oslipad diamant kallas för rå diamant. Man vill använda så mycket av den råa diamanten som möjligt i slipningen. Man studerar därför stenen noga innan man bestämmer vilken form och storlek den ska få. Alla diamanter är unika och har alla olika egenskaper och former så som djup, storlek på fasetterna, kronvinkel osv.

Diamanter kan i princip endast slipas av andra diamanter. I praktiken blandar man diamantdamm med smörjmedel och denna blandning placeras på en platta som snurrar otroligt fort. På denna platta slipas därefter diamanten. Mindre än en tredjedel av alla äkta diamanter är så vackra att de kan sättas i smycken, resten används bland annat till att slipa och polera andra diamanter med.

Hur värderas en diamant?
Det gör utbildade diamantgraderare på olika institut runt om i världen. När en diamant värderas utgår man i de allra flesta fall från fyra olika parametrar – de fyra C:na. Dessa står för Carat, Cut (slipning) Clarity (klarhet) och Color (färg). Stenen bedöms utifrån dessa parametrar och får därefter en värdering på hur den uppfyller vissa krav.

Vad är en diamant värd?
Det är omöjligt att säga, priset beror helt på de fyra parametrarna ovan. De kan kosta alltifrån några 100 kronor upp till flera miljoner. Priset på diamanter ökar exponentiellt, en sten på 2 Carat är mer än dubbelt så dyr som en på 1 Carat. Anledningen till detta är då utbudet av större diamanter är mer begränsat än mindre stenar. Det man bör beakta vid köp av en diamant är att jämna Carat är dyrare än ojämna, exempelvis 0.5 och 1.0 Carat är oproportionerligt dyrare än exempelvis 0.49 och 0.99 Carat. Detta då det är högre efterfråga på jämna Carat, speciellt de över 1 Carat. Du kan således spara flera tusen kronor på att hålla dig ifrån de jämna vikterna.

Vad bör jag tänka på när jag köper en diamant?
Det första du bör göra är att fastställa en ungefärlig budget. Därefter utgår man vanligtvis från de fyra C:na i jakten på den perfekta diamanten. Många vill ha en så stor sten som möjligt, dvs. så mycket Carat som möjligt medan andra vill maximera kvaliteten och behöver därför ibland gå ner något storleksmässigt för att hålla budgeten. Fråga dig därför hur viktigt stenens kvalitet är. Många är okej med att en sten har inneslutningar och inte är helt klar och ofärgad så länge den är ren med blotta ögat medan andra är väldigt noga med att stenen ska uppfylla vissa kvalifikationer på pappret. Fråga en utbildad inom diamantgraderaring på VANBRUUN eller hos en lokal guldsmed, de hjälper dig gärna.

Något annat du bör tänka på är att alltid köpa en diamant med tillhörande certifikat från ett välrenommerat institut så som som GIA, IGI, AGS m. fl. Orsaken till detta är dels då du får ett äkthetsbevis på att stenen faktiskt uppfyller det du har betalat för. Dessutom är det mycket svårt att sälja vidare en diamant utan certifikat då köparen vill veta vad man betalar för.

Vart kommer diamanter ifrån?
Det utvinns diamanter världen över men Canada, Ryssland och afrikanska länder så som Botswana, Namibia och Sydafrika står för majoriteten.

Vilka diamanter är mest populära?
Den överlägset vanligaste slipningen är den runda briljantslipade. På senare år har dock trenden av de mer kvadratformade prinsesslipade stenarna ökat och nu senast ser vi på VANBRUUN framförallt en ökad efterfråga av den kuddformade slipningen. Generellt sett får du mer sten för pengarna om du väljer en annan form än rund, detta då efterfrågan är betydligt högre av runda diamanter än övriga former.

Jag vill ha en annan form och färg än den klassiska ofärgade runda, vad ska jag välja?
Fancy color och Fancy cuts (annorlunda, mer moderna slipningar och andra färger än den klassiska helt ofärgade) är då ett bra val för dig. Exempel på mer annorlunda slipningar är prinsessformade, kuddformade och ovalformade. Dessa kan, som tidigare nämnts, gå att få tag på för ett betydligt bättre pris än de klassiska runda diamanterna. När det kommer till Fancy colors är de dock betydligt dyrare än ofärgade stenar. Detta då det är mycket ovanligt med exempelvis rosa, blåa och gula stenar. Vill du ha en sten med en varmare ton som går åt det gulaktiga/brunaktiga hållet kan du istället välja en sten med färgen J-K och kan samtidigt spara en stor summa pengar.

Vart kan jag vända mig om jag behöver hjälp att välja diamant?
Ring VANBRUUN, vi har GIA-utbildad personal som gärna hjälper dig att hitta den perfekta diamanten för er. Du kan annars gå in till en lokal juvelerare och be om råd.

Vad är ert bästa tips när jag ska välja diamant?
Välj en sten med Excellent slipning, färgen H-I samt SI1 i klarhet om du vill ha så mycket diamant som möjligt för pengarna men ändå en sten som skimrar fint och som är ofärgad och ren med blotta ögat.

Läs mer om diamanter på VANBRUUN.se →